Komentara: 23
Pregleda: 3945

Predavanje o UV zračenju u organizaciji Foruma žena SNS-a

01.04.2016. u 18:20h
Izvor: GrO Srpska napredna stranka (SNS)
Predavanje o UV zračenju u organizaciji Foruma žena SNS-a

U poslednjih 20 godina beleži se svake godine povećanje broja oboleleih od malignog melanoma 4 do 5% što govori da se u svakih 10 godina broj udvostruči. Porast broja obolelih vezuje se za pojačanu radijaciju UV zracima, rečeno je na predavanju koje je u organizaciji Unije žena SNS u Subotici održao prim. dr Aleksandar Adamović, specijalista dermatovenerolog, direktor Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu.

- Loše navike, predrasude o lekovitosti, novi modni trendovi, dovode do sve većeg izlaganja UV zračenju tokom letnjeg perioda kao i korišćenje veštačkih emitera UV zraka, a često nestručna korišćenja veštačkih emitera (nekontrolisanae doze) dovode do solarnih eritema, opekotina pa i trajnih oštećenja kože. Prevencija i aktivnosti promocije zdravlja i zaštite od sunca su neophodne radi smanjenje rizika od nastanka malignih bolesti kože, zbog mnogo predrasuda koje još uvek navode na rizično ponašanje, istakao je dr Aleksandar Adamović, i napomenuo da je dokazano da ograničeno izlaganje suncu tokom detinjstva i adolescentnog perioda može da umanji rizik od nastanka raka kože kasnije tokom života za 78%. Zato edukativni programi moraju obuhvatiti ovu populaciju i sve koji o njima brinu (roditelji i staratelji, pedijatri i drugi zdravstveni radnici, nastavnici i vaspitači itd.), a posebna pažnja se mora posvetiti onima koji rade na otvorenom – zemljoradnici, građevinski radnici, policija i vojska, itd.

Ono što je posebno značajno, rana dijagnostika i blagovremeno uklanjanje prvih stadijuma maligniteta, je izuzetno važna, jer je prognoza bolesti u tom slučaju veoma dobra, rečeno je na tribini subotičke Unije žena SNS-a.

Izvor: GrO Srpska napredna stranka (SNS)
Postavljeno pre 8 godina i 3 nedelje
Komentara: 23
Pregleda: 3945
Povezane teme

sns

srpska napredna stranka

unija žena sns

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.