Komentara: 2
Pregleda: 3034

Predavanje "Istorija ženskog ludila: Lov na veštice" sutra u Savremenoj galeriji

14.10.2015. u 08:58h
Izvor: Subotica.com
U Savremenoj galeriji Subotica sutra od 18 časova će biti održano predavanje "Istorija ženskog ludila: Lov na veštice", a predavač će biti Nina Racić, diplomirana psihološkinja i psihoterapeutkinja pod supervizijom.
Predavanje "Istorija ženskog ludila: Lov na veštice" sutra u Savremenoj galeriji

„Tokom poslednje decenije, u okviru feminističke teorije, vodi se diskusija o relaciji između pola, mentalnih oboljenja i institucija koje su zadužene za brigu o osobama koje pate od nekog mentalnog oboljenja. U ovom predavanju akcenat će biti stavljen na „žensko ludilo“, odnosno promenu diskursa ludila kroz istoriju, koji je ženu obeležio kao zlu. Analizirajući zapise još od Starog Egipta, možemo primetiti da  je žena ona koja je „slaba“ na mentalna oboljenja i vrlo podložna lošim uticajima okoline, što je šablon koji se dalje kroz istoriju nastavio. Naravno, tadašnja objašnjenja nisu bila strogo naučna, već su sadržala mnoge magijsko-demonološke kompomente. Histerija je mentalna bolest koja je u mnogim kulturama bila različito interpretirana, ali ono što je svima bilo zajedničko je činjenica da je pomenuta „dijagnoza“ uvek bila pripisivana samo ženama, za šta su uglavnom one same bile odgovorne, zbog svog „grešnog ponašanja“. Žensko ludilo o kojem se govori, ima korene u „veštičarenju“. Ono je bilo neka vrsta odbrambenog mehanizma žena i njihov način da izađu iz uloge „dobre žene“ u strogom patrijarhalnom poretku. Za neke od njih, ovo je bio jedini način na koji su mogle da se izraze o traumatskim iskustvima kroz koja su prolazile. Lov na veštice bio je vrsta bihevioralne kontrole žena i njihovo ponovno postavljanje u poziciju žrtve. Magija, veštice, kao i pojam normalnosti, zavise od verovanja, kulture i normi nekog društva, ali njihova kontinuirana negativna asocijacija sa ženama služila je društvenoj kontroli i dominaciji i održanju patrijarhalnog poretka.“, najavila je predavanje Nina Racić, diplomirana psihološkinja i psihoterapeutkinja pod supervizijom.

Predavanje će biti održano sutra (četvrtak) od 18 časova u Savremenom galeriji Subotica (Park Ferenca Rajhla 5), a ulaz je besplatan.  Predavanje "Istorija ženskog ludila: Lov na veštice" se održava u okviru edukativnih i pratećih programa izložbe "Ona: slika žene" iz kolekcije Savremene galerije Subotica koju možete pogledati još do subote.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 3 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 3034
Povezane teme
predavanje savremena galerija subotica
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.