Komentara: 24
Pregleda: 8941

Prečistač otpadnih voda pušten u rad

22.03.2012. u 16:03h
Izvor: SuMedija
Prečistač otpadnih voda pušten u rad

Najveći Prečistač otpadnih voda u Srbiji, koji se nalazi na obali Palićkog jezera, vredan 18,1 milion evra, čija je gradnja počela 2007. godine, osmog februara je dobio upotrebnu dozvolu, a jutros je konačno pušten u rad, nakon što su u funkciju stavljene i linija vode i linija mulja.

Novac za realizaciju izgradnje ovog postrojenja obezbeđen je kreditnim zaduživanjem kod Evropske banke za obnovu i razvoj u visini od devet miliona evra, zatim donacijom Evropske unije od pet miliona evra, grad Subotica je uložio tri miliona evra, dok je ostatak sredstava dato od strane JVP „Vode Vojvodine“ (450 hiljada evra), Vlade Italije (600 hiljada evra) i Vlade Holandije (150 hiljada evra).

Građevinski radovi, koje je izvela holandska kompanija „DHV Water“, završeni su još 2010. godine, ali je investitor uočio niz nepravilnosti u gradnji, pa je izvođaču dat nalog da se manjkavosti otklone. Nakon više kontrola, tek u februaru ove godine, Prečistač otpadnih voda, koji je osnova za dalji razvoj gradske kanalizacione mreže, ali i sanaciju Palićkog jezera, dobio je dozvolu za rad.

- Već dugo vremena radimo u finansijski izuzetno teškim uslovima, ali uspeli smo da realizujemo jednu od najznačajnijih investicija, koja je osnov za podizanje kvaliteta života građana Subotice. Posebnu pažnju posvetili smo i ekologiji, jer je Palićko jezero na samom vrhu naših prioriteta, pa će voda koja će sa prečistača uticati u jezero imati koncentraciju štetnih jedinjenja azota i fosfora ispod propisanih minimuma – rekla je Snežana Pejčić, direktorica JKP „Vodovod i kanalizacija“.

snežana pejčić

Gradonačelnik Saša Vučinić istakao je da je ovo veliki dan za Suboticu, koja se sada svrstala u red malobrojnih gradova u Srbiji u kojima se otpadne vode prečišćavaju.

- Ovo ima ogromni značaj za dalje urbanističko uređenje grada i sada imamo osnom za druge razvojne projekte – naglasio je Vučinić.

Predsednik vojvođanske Vlade, Bojan Pajtić, istakao je da je u Vojvodini trenutno u izgradnji 70 kanalizacionih mreža, ali da je ovo bio ubedljivo najveći posao u ovoj oblasti.

- Na delu smo videli jedinstvenu saradnju više činilaca, od lokalne samouprave do Evropske unije i ovo je model koji treba da se primeni i na druge sredine, kako u Vojvodini, tako i u Srbiji. Osim što Subotica dobija preduslove za širenje svoje kanalizacione mreže, Prečistač otpadnih voda je značajan za poboljšanje ekosistema u Palićkom jezeru, što će od Palića napraviti najatraktivniju turističku destinaciju u regionu. Može se slobodno reći da je ovo projekat od istorijskog značaja – izjavio je juče Pajtić.

bojan pajtić

Vensan Dežer, ambasador Evropske unije u Srbiji, istakao je da novosagrađeni Prečistač otpadnih voda ispunjava sve ekološke standarde EU.

- Istovremeno se rade slični projekti i Leskovcu i Šapcu, ali i u Vrbasu, koji je crna tačka Evrope po pitanju otpadnih voda. Do sada je Evropska unija uložila preko 400 miliona evra u projekte u Srbiji. Subotičani će na ovaj način živeti u znatno boljoj životnoj sredini i sigurno je da će u ovom gradu biti još sličnih poslova – rekao je Dežer.

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Oliver Dulić, naglasio je da Srbija ne može sama realizovati ovakve poslove i zato je pomoć Evropske unije od krucijalnog značaja.

- Nemamo novca, niti unutrašnjih potencijala da radimo ovakve projekte sami, zato dugujemo veliku zahvalnost Evropskoj uniji što nas podržava. Subotica je uvek svešću bila evropski grad, a sada je to i delima, jer imamo postrojenje po svim evropskim standardima – kaže Dulić.

Prečistač

Kapacitet Prečistača biće tretman 36 hiljada kubika otpadnih voda dnevno, a u kišnim danima i do 72 hiljade kubnih metara.

Meran Lukić iz Evropske banke za obnovu i razvoj izjavio je da ovo neće biti jedini projekat u Subotici za koji je odobren kredit.

- Trenutno su u završnoj fazi dogovori o kreditu za širenje kolektorske mreže, fabrike vode i magistralnih vodova, čime će Subotica postati znatno sređeniji grad u komunalnom smislu – zaključio je Lukić.

Bojan Pajtić - Oliver Dulić - Slavko Parać

Prečistač Subotica

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 12 godina i 1 mesec
Komentara: 24
Pregleda: 8941
Povezane teme

Saša Vučinić

gradonačelnik Subotice

Oliver Dulić

Snežana Pejčić

bojan pajtić

prečistač

prečistač otpadnih voda

Vensan Dežer

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.