• Pregleda: 8096

Prečistač otpadnih voda pušten u rad

Prečistač otpadnih voda pušten u rad

Najveći Prečistač otpadnih voda u Srbiji, koji se nalazi na obali Palićkog jezera, vredan 18,1 milion evra, čija je gradnja počela 2007. godine, osmog februara je dobio upotrebnu dozvolu, a jutros je konačno pušten u rad, nakon što su u funkciju stavljene i linija vode i linija mulja.

Novac za realizaciju izgradnje ovog postrojenja obezbeđen je kreditnim zaduživanjem kod Evropske banke za obnovu i razvoj u visini od devet miliona evra, zatim donacijom Evropske unije od pet miliona evra, grad Subotica je uložio tri miliona evra, dok je ostatak sredstava dato od strane JVP „Vode Vojvodine“ (450 hiljada evra), Vlade Italije (600 hiljada evra) i Vlade Holandije (150 hiljada evra).

Građevinski radovi, koje je izvela holandska kompanija „DHV Water“, završeni su još 2010. godine, ali je investitor uočio niz nepravilnosti u gradnji, pa je izvođaču dat nalog da se manjkavosti otklone. Nakon više kontrola, tek u februaru ove godine, Prečistač otpadnih voda, koji je osnova za dalji razvoj gradske kanalizacione mreže, ali i sanaciju Palićkog jezera, dobio je dozvolu za rad.

- Već dugo vremena radimo u finansijski izuzetno teškim uslovima, ali uspeli smo da realizujemo jednu od najznačajnijih investicija, koja je osnov za podizanje kvaliteta života građana Subotice. Posebnu pažnju posvetili smo i ekologiji, jer je Palićko jezero na samom vrhu naših prioriteta, pa će voda koja će sa prečistača uticati u jezero imati koncentraciju štetnih jedinjenja azota i fosfora ispod propisanih minimuma – rekla je Snežana Pejčić, direktorica JKP „Vodovod i kanalizacija“.

snežana pejčić

Gradonačelnik Saša Vučinić istakao je da je ovo veliki dan za Suboticu, koja se sada svrstala u red malobrojnih gradova u Srbiji u kojima se otpadne vode prečišćavaju.

- Ovo ima ogromni značaj za dalje urbanističko uređenje grada i sada imamo osnom za druge razvojne projekte – naglasio je Vučinić.

Predsednik vojvođanske Vlade, Bojan Pajtić, istakao je da je u Vojvodini trenutno u izgradnji 70 kanalizacionih mreža, ali da je ovo bio ubedljivo najveći posao u ovoj oblasti.

- Na delu smo videli jedinstvenu saradnju više činilaca, od lokalne samouprave do Evropske unije i ovo je model koji treba da se primeni i na druge sredine, kako u Vojvodini, tako i u Srbiji. Osim što Subotica dobija preduslove za širenje svoje kanalizacione mreže, Prečistač otpadnih voda je značajan za poboljšanje ekosistema u Palićkom jezeru, što će od Palića napraviti najatraktivniju turističku destinaciju u regionu. Može se slobodno reći da je ovo projekat od istorijskog značaja – izjavio je juče Pajtić.

bojan pajtić

Vensan Dežer, ambasador Evropske unije u Srbiji, istakao je da novosagrađeni Prečistač otpadnih voda ispunjava sve ekološke standarde EU.

- Istovremeno se rade slični projekti i Leskovcu i Šapcu, ali i u Vrbasu, koji je crna tačka Evrope po pitanju otpadnih voda. Do sada je Evropska unija uložila preko 400 miliona evra u projekte u Srbiji. Subotičani će na ovaj način živeti u znatno boljoj životnoj sredini i sigurno je da će u ovom gradu biti još sličnih poslova – rekao je Dežer.

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Oliver Dulić, naglasio je da Srbija ne može sama realizovati ovakve poslove i zato je pomoć Evropske unije od krucijalnog značaja.

- Nemamo novca, niti unutrašnjih potencijala da radimo ovakve projekte sami, zato dugujemo veliku zahvalnost Evropskoj uniji što nas podržava. Subotica je uvek svešću bila evropski grad, a sada je to i delima, jer imamo postrojenje po svim evropskim standardima – kaže Dulić.

Prečistač

Kapacitet Prečistača biće tretman 36 hiljada kubika otpadnih voda dnevno, a u kišnim danima i do 72 hiljade kubnih metara.

Meran Lukić iz Evropske banke za obnovu i razvoj izjavio je da ovo neće biti jedini projekat u Subotici za koji je odobren kredit.

- Trenutno su u završnoj fazi dogovori o kreditu za širenje kolektorske mreže, fabrike vode i magistralnih vodova, čime će Subotica postati znatno sređeniji grad u komunalnom smislu – zaključio je Lukić.

Bojan Pajtić - Oliver Dulić - Slavko Parać

Prečistač Subotica

Izvor: SuMedija

povezane teme

24
BAĆO Odgovori
Jeb*te, koji put ovi isti, otvaraju ovaj isti prečistač!
Nikola Odgovori
Cccc kako ti izbori nisu svake god ima li jos nesto sto je zapoceto,a da se ne zavrsio do dana "D"
Član51406 Odgovori
Зашто фали главни Манекен?
pedja Odgovori
jbt jos ja vidim danas da nesto nije u redu wc soljom
Fik Odgovori
Cilj bez plana je samo želja.Mi imamo plan!
D.F.
Milan Odgovori
Pa nekima se nikad ne može udovoljiti. Jel misite da čišćenje Palića ima ikakvog smisla ako se pre toga ne osposobi moderan i savremen prečistač koji će sprečiti njegovo ponovno zagađenje??

Baćo, možeš li mi reći kada je prečistač, od strane kako ti kažeš "ovih istih" otvoren. Ostavi link vesti, da vidimo.
rax Odgovori
ne verujem da ima nekog smisla ciscenje palica bez precistaca, ali ja ne znam koji je ovo precistac, navodno je otvoren vec pre par godina, kapaciteta celog grada. smisla isto tako nema praviti kanalizaciju i istu ispustati u palicko i ludosko jezero, a to se uveliko radi.
Cannibal Odgovori
"Зашто фали главни Манекен?"

Био сам на голфу, хвала на питању. Лепо је што смо коначно изашли из кризе, али жао ми је што није остављен један део Палића у ком би могли да се окупају сви који носталгишу за временом пре постављања пречистача.
Pedja Odgovori
Ovaj prečistač je potpuno opravdana investicija. Šteta što stari prečistač nije bio dovoljnog kapaciteta, tada jezero ne bi bilo zapušteno kao što je sada.

Ovo je sasvim konkretna pomoć Evropske unije Srbiji, tj. Subotici, značajna donacija od koje koristi imaju svi građani Subotice, ali i dokaz koliko nam je Evropska unija potrebna.

Sve u svemu, izuzetno dobra investicija u budućnost.
mile Odgovori
Пеђа, Пеђа, ти си баш лепо еуропски изображен. А јел` то са неког убрзаног курса мисао?
Sting Odgovori
Jel fino miriše na toj strani?
pitalica Odgovori
A ko ce da otplati ovaj precistac koji se otvara vise puta?
robin Odgovori
imalismo več prećistač samo ste to upropastili yato što ga niste održavali nadamse da vam je to bila dobra škoa toliko evrs+a smo mogli ina druga mesta potrošiti
hydro Odgovori
Precistac se otvara po ko zna koji put, jer je nekoliko puta procureo iako su nam rekli da je to investicija za nekoliko generacija. Niko da pita da li postoji upotrebna dozvola za precistac? Rekao bih da opet radi marketing, los marketing...
rax Odgovori
meni su ovi precistaci i slikanje jako poznati, ne znam za sta su se tada slikali, ali bi bilo posteno da neko iz gradske vlasti da objasnjenje za javnost. bilo bi nam drago, a uzgred na to i imamo puno pravo da saznamo sta je u stvari sa ovim precestacem koji se pusta u rad po ko zna koji put. mislim da bi politicari, od nas gradjana dobili vise glasova da nam objasne u cemu se ovde radi. ovako nagadjamo samo i usput imamo osecaj maloumnika, kojima se prodaje sarena laza.
ma da Odgovori
ONI LEPO ZIVE... A VI?

Ovu poruku na plakatu sam juce video po gradu gde god da sam se okrenuo. Da li nam je zaista potreban plakat da bi otvorili oci?

Interesuje me kako ce ovaj precistac da podigne kvalitet zivota gradjanima Subotice? Bas bih voleo da nam ovi "strucnjaci za sve i svasta" poblize objasne ovu izjavu. Osim vecih racuna, ne vidim neku promenu u nasim zivotima.

Na koji nacin ce ovaj precistac doprineti da Palic postane najatraktivnija turisticka destinacija u regionu? Palic ce i dalje biti leglo zaraze kao i do sada, jer dok god se otpadne vode ulivaju u neko jezero, to jezero nikada nece biti turisticko. Napravite anketu u EU medju obicnim gradjanima i pitajte ih da li bi kao destinaciju za svoj godisnji odmor odabrali jezero u koje se ulivaju otpadne vode sa precistaca.
Takodje je receno da je ovaj projekat od istorijskog znacaja. Ne razumem, da li to znaci da ce ovaj precistac da nadje svoje mesto u udzbenicima iz istorija za jedno 5 godina?

"Nemamo novca, niti unutrašnjih potencijala da radimo ovakve projekte sami..." Slazem se da novca nema, ali ko u ovoj drzavi raspolaze sa njim? Gradjani ili ovi sto lepo zive?
Definitivno se ne slazem sa tvrdnjom da Srbija nema potencijala da radi ovakve projekte. Sta zelite da kazete, da su nase arhitekte i projektanti manje pametni od ovih vasih iz EU?

"Subotica je uvek svešću bila evropski grad, a sada je to i delima" - A kada cemo postati sa platama Evropski grad?????? Mislim na obicne smrtnike...

"Trenutno su u završnoj fazi dogovori o kreditu za širenje kolektorske mreže, fabrike vode i magistralnih vodova, čime će Subotica postati znatno sređeniji grad u komunalnom smislu"
Samo se vi zaduzujte... lako vam je kada to otplacuju gradjani sa svojim "Evropskim" platama...

A zasto nisu objavljene fotografije gde ovi gosti piju vodu i kako je to prikazano kao da je preciscena voda toliko cista da moze da se pije? Kakva budalastina....

Sve je ovo ljudi priprema za privatizaciju i sve sto je jos ostalo u ovoj drzavi ce da se proda. Svi smo svedoci poslednjih dana kako su oterali u stecaj Velefarm najvecu veledrogeriju, osmisljeno i sa ciljem da se potpuno ugusi domaca proizvodnja lekova, sto u prevodu znaci da posle ovoga dolazi na red privatizacija Galenike, a ko ce je kupiti? Pa pogadjajte, Novartis, Glaxo Smith Kline.... pa i ovo malo lekova koji idu na recept ce se prodavati po "Evropskim" cenama.

Razmislite dobro o poruci ONI LEPO ZIVE, A VI?
Danasnji politicari, pa izmedju ostalog i ovi koji su dosli na precistac, bi trebalo da znaju da ce i njih uskoro dokaciti neki novi 5.oktobar i da ni jedna imperija nije trajala vecno pa nece ni njihova, a onda neka svako odgovara za ono sto je uradio i neka traze nacin pred sudom da opravdaju svoje privatne imperije. Svi znamo kako su pojedini "gosti" iz Subotice ziveli pre 5.oktobra, a kako zive danas i sta sve imaju od privatnih firmi, zgrada, hacijendi pored ZOO vrta itd...
I Milosevic, za koga smo mislili da nikada nece biti svrgnut, je platio cenu svoje bahatosti.
Dalibor Odgovori
Ovo je odlicna vest za suboticane.Svi mi volimo Palic i napokon da neko nesto uradi dobro za jezero.
Ceca Odgovori
Lepo piše, samo treba da čitate: "REKONSTRUKCIJA I DOGRADNJA POSTROJENJA ZA PREČIŠĆAVANJE OTPADNIH VODA - SUBOTICA" tako da to nije nikakav novi prečištač već marketing DS-a samo je pitanje koja je to trapava marketinška firma dobila posao da napravi onaj plakat pa pogrešila natpis, oćel sada da im se naplate penali zbog loših marketinških koraka, a ?
Damir Odgovori
@ma da "Interesuje me kako ce ovaj precistac da podigne kvalitet zivota gradjanima Subotice?"

Ako objektivno razmislim i setim se onog pomora ribe, mirisa, šta se sve moglo videti u Paliću mislim da će ovo bar taj deo rešiti.
Ako nam ne treba hajde da ga zatvorimo, pa neka sve neprečišćeno ide u Palić, ali i tamo neki ljudi žive i treba misliti na njih.

Nije mi potreban plakat koji je zalepljen na mestu na kojem zakon to zabranjuje, da bi mi otvorio oči, oči su mi dobro otvorene pa mi ne treba ni neki prefarbani radikal da prosipa pamet o udzbenicima, privatizaciji Galenike, Novartis, Glaxo Smith Kline i sa copy/paste frazama jer me to ne zanima. Obične smrtnike, kako bi ti rekao, zanima da žive bolje, a ovde skupljati glasove, poštedi nas molim te, svi ste isti.

Prečistač ispunjava svrhu, čistija voda odlazi u Palić!

p.s.administratore naplati mu reklamu
ma da Odgovori
@Damir

Zaista mi nije jasno sta nisi razumeo u vezi mog komentara????? I ostavi se te izbledele i zastarele fraze "Ko je protiv nas taj je radikal".

Oci ti definitivno nisu dovoljno otvorene s obzirom da me smatras radikalom i time dokazao da si jos jedan od zutih "demokrata". Tebi su oci toliko zatvorene da ne vidis nista osim sebe i tvojih partijskih kolega.
Ja sam komentarisao tekst na plakatu i nemam blage veze koje lepio iste niti me zanima, a da li su na mestu gde to zakon zabranjuje.... pa recimo da DS 12 godina krsi sve moguce zakone i osnovna ljudska prava. Ako smatras da je u redu da Vi lepo zivite dok narod grca u bedi, onda nemam vise razloga da na tebe trosim svoje reci, jer nisi vredan toga. Znam da te boli taj plakat, jer se osecas prozvanim, ali nemoj zbog toga da se previse opterecujes, o tome ce neko drugi da razmislja.

p.s. Mrzim politiku i politicare - a ti zakljuci kojoj stranci "pripadam"
Damir Odgovori
@ma da
Ahahaha, my man..:)
Ajde idem tvojom logikom, da ne kažem da se spuštam na tvoj nivo jer bi se uvredio. Nisam "žuća", ne živim lepo, živim normalno i znam da ima ljudi koji žive mnogo gore, samo kada je nešto urađeno i što je korisno treba biti čovek i reći to, pa bilo ko da je uradio, pa da je došao Miki Maus i uradio... Moj stav je da je dobro što je rešen prečistač, ne interesuje me ko ga je radio.
Osećao sam se prozvanim tvojim pozivanjem da otvorimo oči, nisi ti Mesija, bez uvrede. Ne pripadam nikome, nisam nacionalistički ostrašćen.

I da, ne mrzim ništa i nikog jer to nije odlika dobrih ljudi.
Marko Odgovori
Koja budala moze biti protiv ovoga???????????
tetka Odgovori
Očito smo pomešali neke stvari! Niko nije protiv prečistača i uređenja Palića. Niko nije protiv prosperiteta grada i svih nas u njemu! Ali.............. ako pogledamo koliki novac je uloženo u promašene projekte /razni betonski skeleti koji nam KRASE grad-za silne milione dinara, fontane koje cure, i sl./ a svi smo o ovom prečistaču već slušali dugi niz godina da bi ga sada stranke na vlasti pred izbore SVEČANO OTVORILE - kao da su oni to platili iz malog džepa. Napominjen ni ja nisam član ni jedne stranke nego sirotinja koja gleda kako se prosipa novac svih nas.
ma da Odgovori
@Damir

Lepo smo se ti i ja ispricali i opravdali se da ne pripadamo ni jednoj politickoj opciji, ali meni nije i dalje jasno sta ti je zasmetalo u mom prvom komentaru???? Ili sta ti nije jasno od onoga sto sam napisao?

Da li je pogresno sto sam napisao da Palic nikada nece biti privlacno turisticko mesto dok god se kanalizacija uliva u jezero?
Ako si primetio, ja nisam kritikovao izgradnju precistaca niti sam rekao da nije potreban vec sam izneo svoje misljenje po pitanju "najatraktivnije turisticke destinacije" sto je potpuna laz od strane onih koji plasiraju takve izjave. Da li bi ti izabrao jednu takvu destinaciju za svoje letovanje, a da pri tome znas da se sva kanalizacija iz obliznjeg grada sliva u to jezero u kojem treba da se brckas? Sumnjam da bi je izabrao.

Sto se tice tvog obrazlozenja u vezi pomora ribe i mirisa... pa mirisa ce i dalje biti, a pomor riba se desio zbog neceg sasvim drugog, a ne zbog starog precistaca. I ja tebe ponovo pitam, sta ces ti licno dobiti sa novim precistacem? Da li ce ti zivot biti laksi, jednostavniji, bolji? E sada valjda shvatas moje pitanje "sta ce gradjani da dobiju time?" To je izlizana fraza, jer kad god se nesto uradi, kaze se da ce GRADJANI sada bolje ziveti iako neke stvari koje se urade nemaju ama bas nista sa gradjanima i njihovim zivotima. To su govorili i za bazen, predstavili ga kao najveci problem Prozivke u poslednjih 10 godina, pa isto tako za park... o tome sam pisao ako me shvatas.
Sto se tice precistaca, meni ce biti isto kao i pre njega, ne vidim sta bi mi se promenilo u zivotu pa samim tim je i ta njihova izjava potpuna besmislica.
I na kraju, da, napisao sam da si "zuca", jer tvoj komentar koji si napisao je govorio u tom pravcu nazivajuci me radikalom. Ako pratis politiku onda znas da se time koristi uglavnom DS. Ako nisi "zuca" onda razmisljas kao oni, sorry...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.