Komentara: 5
Pregleda: 2403

Pravosuđe i mediji: Kako izgraditi poverenje?

08.06.2017. u 18:06h
Izvor: Subotica.com
U cilju jačanja saradnje medija i pravosuđa i izgradnje međusobnog poverenja, u Eko centru na Paliću  otvoren je 29. po redu Međunarodni naučni skup, koji je okupio stručnjake iz naše zemlje i inostranstva. Organizator naučnog skupa  je Institut za kriminološka i sociološka istraživanja uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji i Ministarstva prosvete, nauke tehnološkog razvoja.
Pravosuđe i mediji: Kako izgraditi poverenje?

Na dvodnevnom skupu sudije, tužioci i eminentnih novinari iz naše zemlje,  Bosne i Hercegovine, Slovenije, Rumunije,  Rusije i Australije pokušaće da daju smernice za stvaranje poverenja između predstavnika medija i pravosudnih organa, posebno u krivičnim predmetima u kontekstu Poglavlja 23 i Akcionog plana Republike Srbije u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

- Osnovni zadatak medija je da informišu javnost ali da daju pravu i blagovremenu informaciju, poštujući pravila koja su neophodna da se zaštite neki bazični principi, koji postoje. Ako govorimo o krivičnom pravosuđu, to je princip koji je najčešće kršen kod nas a koji predstavlja vrhunski princip krivičnog pravosuđa,  to je  presumpcija nevinosti. Nažalost, nje najmanje ima. A kada govorimo o drugim oblastima poput zaštite dece koja ulaze u sistem krivičnopravne zaštite i porodičnopravne zaštite, načelo javnosti i pravo da se zna, ovde ne važi, osnovni zahtev ovde jeste pravo na privatnost i zaštita fizičkog integriteta tog deteta i njegove porodice i o tome želimo danas da govorimo. Sa druge strane, javnost ima pravo da zahteva od nosilaca pravosudnih funkcija da daju informaciju koja je u granicama koje u ovoj oblasti zadovoljavaju zaštitu prava na privatnost i presumpciju nevinosti - kaže dr Ivana Stevanović, direktorka Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja.  

Odnos između pravosuđa i medija je temelj za promivisanje kulture vladavine prava u svakom društvu, te su ovakvi skupovi veoma značajni za Misiju OEBS-a u Srbiji, koja  godinama podržava slobodu i nezavisnost medija, istakao je šef Odeljenja za ljudska prava, Artur Grem.

- Mediji imaju ključnu ulogu u društvu za razumevanje pojma pravde, a pravda u svakom društvu treba da štiti nezavisnost medija i da obezbedi nesputan rad medija. Misija OEBS-a u zato pruža podršku razvoju odnosa između medija, pravosudnog sistema i javnosti, jer je od ključne važnosti da javnost na pravi način razume pravni sistem zemlje - poručio je Grem.

Pravosuđe i mediji: Kako izgraditi poverenje?

Skup je otvorio predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, koji je u svom obraćanju prisutnima naglasio značaj  odgovornosti, stvaranja javnog mnjenja i slobode.

- Mislim da je ovaj naučni skup izuzetno značajan i velika je odgovornost da političar na ovakvom skupu govori jer se nameće mogućnost da se ova tema vulgarizuje. Pokušaću da govorim o medijima i pravosuđu sa aspekta odgovornosti, stvaranja javnog mnjenja i slobode jer su te stvari povezane. Stremimo društvu u kome će vladiti pravda i u kojem se slobodno može izražavati volja ali često zaboravljamo na odgovornost, na to da kroz korišćenje prava na slobodu javnog govora, iznošenjem misli, moramo u sebi stvarati ogradu odgovornosti jer iznošenjem misli stvaramo javno mnjenje. Ako stvorimo javno mnjenje kakvo danas postoji u Srbiji, onda mislim da činimo sebi zlo - kaže Pastor.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 11 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 2403
Povezane teme

ištvan pastor

bogdan laban

eko centar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.