• Pregleda: 3327

Pravobranilac najavljuje tužbu protiv grada zbog crkvenog zemljišta

Mesec dana nakon što je lokalni parlament odustao od poništavanja odluke o ustupanju 700 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, javni pravobranilac će najverovatnije tužiti lokalnu samoupravu.
Pravobranilac najavljuje tužbu protiv grada zbog crkvenog zemljišta

Prema rečima člana Gradskog veća zaduženog za poljoprivredu Šimona Ostrogonca, tužba je najavljena pre sedam dana zato što se nije postupilo po preporuci pravobranioca da se odluka poništi jer je nezakonita. Za to vreme, komplikuje se i ostvarivanje prava prečeg zakupa zemljišta.

Ostvarivanje prava prečeg zakupa, a samim tim i ovogodišnjeg Programa izdavanja zemljišta kasni. Nakon peripetija koje su pratile utvrđivanje konačnog broja uslovnih grla i površina koja im pripadaju, iz Ministarstva poljoprivrede je stigla dokumentacija koje je prosleđena na teren i na osnovu koje se vrši opredeljivanje površina. Ovaj posao dodatno komplikuje još jedna revizija prava prečeg zakupa, jer je došlo do pomeranja u opredeljivanju kategorije stoke na farmama, i to na relaciji Uprava za zemljište – Uprava za veterinu.

Tek kada se ovaj posao završi, konačno opredeljene površine po pravu prečeg zakupa, tj. polovina ukupne državne zemlje, ulaze u program korišćenja, uređena i zaštite zemljišta. Program se šalje ministarstvu na davanje saglasnosti, a u njega će biti uključeno i 700 hektara koje su ustupljene crkvama i verskim zajednicama. Poništavanje te odluke bilo je na dnevnom redu Skupštine pre mesec dana, ali je ta tačka povučena s dnevnog reda, a samim tim nije ispunjena preporuka Javnog pravobranioca koji je naložio da se odluka poništo jer je nezakonita. Stoga, pravobranilac najavljuje tužbu.

Na osnovu svega, Ostrogonac sumnja u to da će iz ministarstva stići saglasnost za ovogodišnji program korišćenja zemljišta i ne veruje da će sa licitacijama krenuti pre septembra ove godine.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Boris Šuman

povezane teme

3
bukin Odgovori
Ako Javni pravobranilac nema nista drugo sto je nezakonito a na stetu je gradjana , onda neka tuzi.
rubikon Odgovori
Ajde
Zorkas Odgovori
Ama ko je ovaj javni pravobranilac , pa njega treba u haps .Po gradu dvadeset godina glavonje kradu sve zivo a ovaj se sad setio da postoji,i dize golemu platu od gradjana koje treba da stiti.Sto se tice zemlje , to treba na tender ,sve, kakvo pravo preceg ,tosu gluposti i lopovluk , Crkvama odmah nametnuti porez ,poreze na svu imovinu i prihode , da izdaju fiskalni racun,a ne da zavadjaju narod , nekaze narod dzabe , odze ,fratri i popovi su najveci lopovi ,svi voze bmw e mercedese ,dzipove ,narod nema za leba.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.