Komentara: 2
Pregleda: 3257

Pravna zavrzlama - praksa ipak bolja od propisa

28.05.2013. u 12:03h
Izvor: SuMedija
Iako je Ustavni sud od pre nekoliko dana doneo privremenu meru o zabrani primene osporenih odredbi Zakona o zdravstvenom osiguranju, kojima je propisano da osiguranik mora da izabere lekara da bi overio zdravstvenu knjižicu i na taj način imao pravo na zdravstvenu zaštitu, u ambulantama se postupa drugačije.
Pravna zavrzlama - praksa ipak bolja od propisa

Građani koji ovih dana posećuju lekare opšte prakse sem sugestije da ipak treba da izaberu lekara, preglede i terapije obavljaju bez ikakvih problema. Kako su „Subotičke novine” saznale, na šalterima subotičke filijale RFZO, trenutno je stopirano overavanje knjižica, jer se čeka daljnje tumačenje Ustavnog suda.

O konkretnijim pitanjima međutim, niko od nadležnih u subotičkoj filijali, nije želeo da govori. Ustavni sud je od Narodne skupštine pre nekoliko dana zatražio da se u roku od dva meseca, izjasni o osam spornih ustavno-pravnih pitanja, među kojima i da li se izbor izabranog lekara može tim Zakonom propisati kao obaveza, jer je analizom inicijativa za ocenu ustavnosti i odredbi koje se njima osporavanju ocenio da njihovom primenom mogu nastupiti neotklonjive štetne posledice po jedno od najvažnijih ljudskih prava. Rok da se republički parlament izjasni o ovoj primedbi je 60 dana.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 10 godina i 11 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 3257
Povezane teme

izabrani lekari subotica

republički fond za zdravstveno osiguranje

overa knjižica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.