Komentara: 0
Pregleda: 3473

Pozorište „Kostolanji Deže“, najavilo premijeru predstave „Mađar(ski)“

09.06.2016. u 17:58h
Izvor: TV Subotica
Poslednja premijera u pozorišnoj sezoni, u koprodukciji Pozorišta „Kostolanji Deže“-a i Mađarskog državnog pozorišta „Čiki Gergelj“ iz Temišvara, biće izvedena 15. juna, s početkom u 19.30. Predstava „Mađar(ski)“, u režiji Andraša Urbana, bavi se artikulacijom etničkog identiteta kao osnovnog jezičkog identiteta.
Pozorište „Kostolanji Deže“, najavilo premijeru predstave „Mađar(ski)“

Predstava „Mađar(ski)“, doživela je svoje premijerno prikazivanje u Rumuniji, na internacionalnom festivalu „Test“, koje organizuje Mađarskog državnog pozorišta „Čiki Gergelj“ iz Temišvara. Kroz zahtevne scenske pokrete, glumci će pokušati da gestikulacijom i mimikom tela i lica, obrade temu o ljudskim, manjinskim i nacionalnim identitetima, bez ijedne izgovorene reči.

Andraš Urban, reditelj: „Za tumačenje naziva i teme predstave, trebamo se koristiti prevodom, sa rumunskog, mađarskog ili engleskog jezika, gde reč „mađar“ ili „hungarian“, znači čovek, nacija i jezik; jer u srpskom jeziku, moramo razlikovati jedan identitet od drugog značenja. Na kraju, to je priča o čoveku, o ličnom identitetu, naspram nacionalnog identiteta.“

U predstavi igraju glumci iz subotičkog i temišvarskog pozorišta: Aniko Kiš, Emeše Nađabonji, Boris Kučov, Imre Elek Mikeš, Emilija Borbelj B., Žolt Čata, Eniko Eder, Rita Lorinc, Emeše Šimo i Oršolja Cumbil.  Kompozitor je Irena Popović, koreograf Aniko Kiš, kostimograf Marina Sremac, za izradu maski zaduženi su Daniela Mamužić i Ciprian Tauciuc, instruktor psihodrame je Boris Telečki, a dramaturg Kornelia Goli.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 7 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3473
Povezane teme

andraš urban

pozorište deže kostolanji

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.