Komentara: 2
Pregleda: 2434

Povoljna epidemiološka slika

08.01.2015. u 17:07h
Izvor: RTV Yueco
Trenutna epidemiološka slika je povoljna, ističu epidemiolozi. Aktivnost gripa je niska, te možemo govoriti samo o pojedinačnim slučajevima, dok je veliki broj onih sa blagom akutnom respiratornom infekcijom izazvanom virusima. Porast obolelih mogao bi da nastupi početkom drugog polugodišta, a najbolja prevencija je vakcina. Građani sa kojima smo razgovarali ne plaše se epidemije gripa. Ne žele vakcinu i u borbi protiv gripa jedino veruju priprodnim lekovima.
Povoljna epidemiološka slika

Epidemiolozi ističu da je važno razlikovati grip kao teže akutno respiratorno oboljenje, koje može da izazove niz komplikacija i akutne respiratorne blage infekcije. Razliku je potrebno posebno uočiti, kada se govori o prevenciji jer ukoliko je neko primio vakcinu protiv gripa on će steći imunitet protiv gripa ali ista osoba može dobiti blažu respiratornu infekciju.

Porast obolelih očekuje se nakon početka drugog polugodišta, zbog češćeg boravka u kolektivima. Posle kratkog perioda inkubacije, javlja se grip, kojeg karakteriše nagli početak bolesti. Epidemiolozi ističu da je za ovo aktuno oboljenje najbolja prevencija vakcina, ali i izbegavanje kontakta sa obolelim osobama je takođe veoma važno. U borbi protiv drugih aktutnih respiratornih infekcija važna je pravilna ishrana, dovoljno noćnog sna i izbegavanje štetnih navika.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 2 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 2434
Povezane teme

epidemija gripa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.