Komentara: 14
Pregleda: 10739
Video

Potvrđeno popuštanje mera - ugostitelji mogu da rade i u zatvorenom

06.05.2021. u 18:53h > 18:57
Izvor: Subotica.com
Nekoliko nedelja poboljšanja epidemiološke situacije u Srbiji stvorilo je uslove da se restriktivne mere ublaže. Krizni štab je danas zasedao a najviše je obradovao, po očekivanjima, ugostitelje.
Potvrđeno popuštanje mera - ugostitelji mogu da rade i u zatvorenom

Krizni štab za borbu protiv zarazne bolesti kovid-19 posle nedelju dana ponovo se sastao danas kako bi razmotrio trenutnu epidemiološku situaciju i sagledao realnost relaksiranja mera koje su uvedene, postepeno popuštane i zatezane, u cilju sprečavanja širenja ove zarazne bolesti.

Nekoliko nedelja u nizu u Srbiji je primetan trend poboljšanja stanja zaraženosti građana, ali kako se moglo čuti u javnosti Krizni štab nije želeo prerano da donese odluku koja bi možda prekinula taj trend. Opuštanje mera najviše čekaju delatnici iz oblasti ugostiteljstva, hotelijeri ali i turistički radnici.

OD SUTRA RELAKSACIJA PREMA UGOSTITELJIMA

Kao i do sada na sedici Kriznog štaba, koji čini medicinski i politički deo, vagalo se između zdravlja i ekonomije, pa se tako i ovaj put našao kompromis, ovaj put u korist ugostitelja.

Ugostiteljski lokali od sutra mogu da rade i u zatvorenom, do 22 časa, ali sa 50 odsto kapaciteta (u zatvorenom) i bez muzike posle 18 časova. Što se tiče noćnih klubova, oni do daljeg ostaju zatvoreni, ali sa realnim očekivanjima da se i njima omogući rad, u skladu sa daljim povoljnijim razvojem epidemiološke situacije.

Kako je objašnjeno biće rigorozna kontrola poštovanja mera i insistiraće se na rigoroznom sankcionisanju.

Jedna od odluka je da se našim državljanima koji dolaze iz inostranstva, a koji su u potpunosti imunizovani protiv korona virusa, ne traži nikakav test za ulazak u Srbiju.

 

Potvrđeno popuštanje mera - ugostitelji mogu da rade i u zatvorenomPo jutrošnjim informacijama iz Zavoda za javno zdravlje Subotica, nastavljen je trend smanjivanja broja zaraženih, a samim time i broj hospitalizovanih u Opštoj bolnici.

- Sredinom aprila je dostignut maksimum i od tada konstantno beležimo pad broja registrovanih slučajeva zaraze, što je jako ohrabrujuće, ali se epidemiološka situacija i dalje ocenjuje kao vanredna, jer od ovog oboljenja svaki dan beležimo u proseku ispod 30 novoobolelih - objašnjava epidemiolog dr Nebojša Bohucki, ističući da je još uvek potreban oprez, jer je virus među nama. - Trend već nedeljama ide ka poboljšanju, opada broj aktivno obolelih, ali čim se malo opustimo, može doći do novog skoka i baš iz ovog razloga građani treba i dalje da se pridržavaju mera, a najznačajnija je imunizacija.

Potvrđeno popuštanje mera - ugostitelji mogu da rade i u zatvorenom

Više o epidemiološkom stanju u našem gradu pročitajte u povezanoj vesti.

Poo informacija iz Doma zdravlja kompletno je imunizovano oko 20 odsto Subotičana. Do sada je podeljeno ukupno 60.000 doza neke od četiri vakcine, a ukupno je revakcinisano 27.000 građana.

Vakcinacija i revakcinacija građana bila je privremeno prekinuta za vikend zbog uskršnjih praznika, ali već u ponedeljak nastavljeno je punom parom. U našem gradu trenutno ima dovoljno vakcina svih registrovanih proizvođača, a moguće je i vakcinisati se bez poziva na centralnom punktu u Novoj opštini, svaki dan od 8 do 20 časova.

Potvrđeno popuštanje mera - ugostitelji mogu da rade i u zatvorenom

U Srbiji je u poslednja 24 časa evidentirano još 1.366 zaraženih koronavirusom, a preminula je još 21 osoba. Testirano je ukupno 12.869, a na respiratorima je 138 pacijenata.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 10 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 10739

Povezane vesti

Povezane teme

radno vreme ugostiteljskih objekata

korona virus

epidemija korona virusa

ugostiteljski objekti

epidemiološke mere

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.