Komentara: 16
Pregleda: 4043

Nastavljen opadajući trend, u Subotici 395 aktivno obolelih od virusa kovid-19

06.05.2021. u 15:09h
Izvor: Subotica.com
Nastavljen opadajući trend, u Subotici 395 aktivno obolelih od virusa kovid-19

Tokom prethodnog dana u Subotici je registrovano 18 novih slučajeva infekcije virusom kovid-19, dok ukupan broj aktivno obolelih od ove zarazne bolesti trenutno iznosi 395. Po rečima dr Nebojše Bohuckog, epidemiologa Zavoda za javno zdravlje Subotica, to je značajano poboljšanje u odnosu na period od pre mesec dana, kada je u našem gradu bilo više od 1.000 aktivno obolelih, dok se na dnevnom nivou registrovalo oko 100 novih slučajeva zaraze.

- Sredinom aprila je dostignut maksimum i od tada konstantno beležimo pad broja registrovanih slučajeva zaraze, što je jako ohrabrujuće, ali se epidemiološka situacija i dalje ocenjuje kao vanredna, jer od ovog oboljenja svaki dan beležimo u proseku ispod 30 novoobolelih - objašnjava dr Bohucki, ističući da je još uvek potreban oprez, jer je virus među nama. - Trend već nedeljama ide ka poboljšanju, opada broj aktivno obolelih, ali čim se malo opustimo, može doći do novog skoka i baš iz ovog razloga građani treba i dalje da se pridržavaju mera, a najznačajnija je imunizacija.

Nastavljen opadajući trend, u Subotici 395 aktivno obolelih od virusa kovid-19Kada je reč o imunizaciji, dr Bohucki predočava da je do sada u Subotici dato više od 61.000 doza neke od četiri raspoložive vakcine, pri čemu je prvu dozu primilo oko 34.500 sugrađana, a obe doze blizu 27.000 sugrađana. Međutim, kako dodaje, to nije dovoljno za postizanje kolektivnog imuniteta i sve je realnije za očekivati da se vakcinalni obuhvat od 95 odsto neće postići, ne samo u Subotici i Srbiji, nego i u svetu.

"FAJZER" ZA MLADE I TRUDNICE - Po najnovijim preporukama Stručnog komiteta za imunizaciju i Ministarstva zdravlja, "Fajzer-Biontek" vakcinu mogu da prime mladi od 16 godina uz preporuku pedijatra, trudnice nakon prvog tromesečja, a ni dojenje nije kontraindikacija za ovu vakcinu.

- Potpuno je iluzorno očekivati da će se planetarno svi vakcinisati i smisao ove imunizacije nije eradikacija bolesti, odnosno iskorenjavanje uzročnika bolesti sa planete Zemlje, već da se ona stavi pod kontrolu i da sa njom živimo. Dakle, ko se nije vakcinisao je ugrožen i vremenom će oboleti, a ko se vakcinisao neće ili će oboleti, ali će imati lakšu kliničku sliku i to će biti razlog zašto će bolest i dalje biti prisutna - objašnjava epidemilog. - Vremenom će verovatno biti potrebne i neke nove vakcine, možda i na godišnjem nivou, jer se još uvek ne zna koliko traje imunitet postignut vakcinacijom. On se meri, od prve primljene doze, ali ono što znamo jeste da osobe koje su preležale infekciju nemaju trajan imunitet i već sada beležimo reinfekcije. Zbog toga se imunizacija preporučuje i onima koji su bolest preležali, najmanje 30 dana od oporavka. Ipak, ako i bude taj scenario, da se vakcinišemo jednom godišnje, to nije ništa strašno, jer to radimo svake sezone sa gripom i ko primi vakcinu može da ne oboli ili oboli i ima lakšu kliničku sliku, a ko ne primi vakcinu može da ima tešku kliničku sliku, da bude hospitalizovan i, ono najgore, da se bolest završi smrtnim ishodom. Znači već imamo takvih bolesti i sa njima živimo, ali je bitno da se stave pod kontrolu.

Od početka epidemije virusa kovid-19, u našem gradu je od ove zarazne bolesti obolelo ukupno 10.858 osoba, a preminulo je 228 naših sugrađana čija se smrt može dovesti u vezu sa ovom infekcijom.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 11 meseci
Komentara: 16
Pregleda: 4043

Povezana vest

Povezane teme

zavod za javno zdravlje

dr nebojša bohucki

korona virus

epidemija korona virusa

epidemiološka situacija

korona

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.