Komentara: 7
Pregleda: 3941

Potvrde za vrtić i dalje potrebne za izostanke duže od pet radnih dana

07.02.2024. u 13:29h
Izvor: Subotica.com
Tokom zimskih meseci mališani su podložniji virusima, zbog kojih je svaki roditelj bar jednom bio u situaciji da dete izostane iz vrtića. Prilikom povratka u vrtić, neophodno je dostaviti potvrdu lekara da je dete zdravo i da se može vratiti u kolektiv, što je u skladu sa preporukom Ministarstva zdravlja, navode iz PU "Naša radost", i podsećaju da ona nije potrebna ukoliko je dete izostalo manje od 5 radnih dana.
Potvrde za vrtić i dalje potrebne za izostanke duže od pet radnih dana

Nakon što je bolesno dete prošlo period oporavka i ozdravilo, ono se vraća u kolektiv, a u zavisnosti od toga koliko dana nije pohađalo vrtić, roditelji moraju dostaviti potvrdu.

 - Ukoliko je period izostanka deteta 5 ili više radnih dana, neophodno je da roditelji prilikom povratka deteta donesu potvrdu da je dete zdravo. To je preporuka Ministarstva zdravlja, i mi u skladu sa tim postupamo. Ako je dete odsutno jedan ili dva dana, onda potvrda nije neophodna - objašnjava Veljko Vojnić, tehnički direktor PU "Naša radost".

Potvrde za vrtić i dalje potrebne za izostanke duže od pet radnih danaUkoliko se simptomi infekcije jave tokom boravka deteta u vrtiću, vaspitači su u obavezi da pozovu roditelje kako bi izveli bolesno dete. 

 - Ako se utvrdi da je dete bolesno dok boravi u vrtiću, obično to bude temperatura viša od 37.3°C što je granica do koje tolerišemo, onda se pozivaju roditelji, i dete se upućuje kod lekara. Nakon toga se u kolektiv vraća sa potvrdom od lekara da je zdravo. Važno je napomenuti da bi roditelji trebalo najkasnije do 24 sata pre povrataka deteta u vrtić, da najave isti. To radimo isključivo zbog namirnica i priprema obroka, da ne bismo došli u situaciju da se istog dana nenajavljeno vrati veći broj dece, iako svakog dana pripremamo određeni procenat veći broj obroka nego što je broj prijavljene dece. Naravno, nikada nismo odbili nijedno dete - objašnjava on.

Potvrde za vrtić i dalje potrebne za izostanke duže od pet radnih danaPotvrde o zdravstvenom stanju deteta izdaju pedijatri u Dečjem dispanzeru, u zakazanom terminu kod izabranog lekara. 

 - Potvrde se prevenstveno izdaju od strane izabranog lekara na kontrolnom pregledu. Ukoliko izabrani lekar ne radi u tom periodu, kontrolu će obaviti bilo koji drugi pedijatar. Znamo da se potvrde traže i za zdravu decu nakon raspusta i dužeg odsustva. Planirali smo da jedan deo radnog vremena namenimo izdavanju potvrda, na kraju ili na početku radnog vremena, ali za sada to još nije zvanično. Roditelji se polako prilagođavaju na sistem zakazivanja, zahvaljući kome je vreme čekanja smanjeno. Pacijenti koji imaju zakazan termin, naravno uz hitne slučajeve, imaju prednost -  objašnjava dr Josipa Krajninger Parčetić, pedijatar u Dečjem dispanzeru.

Potvrde za vrtić i dalje potrebne za izostanke duže od pet radnih dana

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 meseca i 2 nedelje
Komentara: 7
Pregleda: 3941
Povezane teme

Naša Radost Subotica

veljko vojnić

vrtić

PU Nasa Radost

josipa krajninger

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.