Komentara: 4
Pregleda: 13611

Potvde za dečiji dodatak

11.09.2012. u 17:40h
Izvor: Grad Subotica portal
Dečiji dodatak je nadoknada koju dobija jedan od roditelja koji neposredno brine o detetu, koji je državljanin Srbije i ima prebivalište na teritoriji Republike Srbije.
Potvde za dečiji dodatak

Deca za koju se ostvaruje pravo ne mogu biti starija od 19 godina i moraju se redovno školovati u školama koje su u sistemu škola RS. Izuzetno gore navedenog, svojstvo redovnog učenika smatra se da ima i lice iz osetljivih društvenih grupa i lice sa izuzetnim sposobnostima koje stiče srednje obrazovanje ili obrazovanje za rad u svojstvu vanrednog učenika, ako opravda nemogućnost redovnog pohađanja nastave, uz saglasnost ministra prosvete.

Shodno tome, pošto je počela nova školska 2012/2013 godina, želimo da podsetimo korisnike prava na dečiji dodatak na obavezu blagovremenog dostavljanja potvrda o redovnom ili vanrednom školovanju za decu školskog uzrasta.

Roditelji koji na račun rođenja deteta traže od države roditeljski ili dečji dodatak treba da se naoružaju strpljenjem i prikupe brdo dokumenata, posebno kada podnose zahteve za dečje dodatke. U Ministarstvu rada i socijalne politike objašnjavaju da je veliki broj papira neophodan kako bi oni sa sigurnošću mogli utvrditi da pare idu onima kojima su zaista najpotrebnije.

Kao utehu, navode činjenicu da se mnogo uverenja i potvrda za dečje dodatke prilaže samo prvi put, a kada se zahtev obnavlja (jednom godišnje), traži se samo školska potvrda i potvrda o prihodima domaćinstva.

Cenzus za ostvarivanje prava na dečiji dodatak od februara 2012. godine iznosi 7.249 dinara, a za samohrane roditelje, roditelje dece ometene u razvoju, hranitelje i staraoce cenzus iznosi 8.699 dinara. Pravo na dečiji dodatak ostvaruje se ako ukupan mesečni prihod po članu porodice, ostvaren u tri meseca koji prethode mesecu u kome je podnet zahtev, ne prelazi cenzus.

Dečiji dodatak od juna 2012. godine za prvo, drugo, treće i četvrto dete iznosi 2,280 dinara,odnosno 2.887,68 za dete sa smetnjama u razvoju.

Potrebna dokumenta:

- fotokopije izvoda iz matične knjige rođenih za svako dete u porodici
- fotokopije uverenja o državljanstvu za roditelja koji podnosi zahtev
- fotokopije ličnih karata odraslih članova domaćinstva
- fotokopija prijava prebivališta za decu
- fotokopija overene zdravstvene knjižice roditelja koji podnosi zahtev
- potvrda o prihodima u prethodna tri meseca za sve članove domaćinstva
- potvrda o katastarskim prihodima u prethodnoj godini za sve članove domaćinstva
- poresko uverenje o imovinskom stanju domaćinstva
- školske potvrde za decu
- dokaz o nezaposlenosti (ako je jedan od roditelja nezaposlen)
- dokaz o činjenicama u vezi sa nepokretnostima i stambenim prostorom
- fotokopija kartice tekućeg računa

Izvor: Grad Subotica portal
Postavljeno pre 11 godina i 7 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 13611
Povezane teme

dečiji dodatak

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.