Komentara: 0
Pregleda: 4385

Potpuno zbrinjavanje žrtava seksualnog nasilja uz minimalne traume

19.04.2018. u 16:48h
Izvor: Subotica.com
Od kada je krajem prošle godine u Opštoj bolnici osnovan Centar za žrtve seksualnog nasilja registrovana su dva slučaja seksualnog nasilja. Centar je osnovan u okviru projekta pod nazivom “Zaustavi, zaštiti, pomozi” u cilju snažnijeg insitucionalnog odgovora na rodno zasnovano nasilje u Vojvodini.
Potpuno zbrinjavanje žrtava seksualnog nasilja uz minimalne traume

Centar za žrtve seksualnog nasilja pri Opštoj bolnici ima 24-časovno dežurstvo, te svim ženama, koje su žrtve seksualnog nasilja, pruža neophodnu medicinsku pomoć uz poštovanje privatnosti. Pored medicinskog osoblja, u rad Centra uključeni su i pripadnici Policijske uprave, Javnog tužilaštva i Centra za socijalni rad.

- Kao kordinatoru, želja mi je da imamo što manje posla da se seksualno nasilje što manje dešava. Imali smo dve žene koje su pretrpele seksualno nasilje i koje su primile potpunu medicinsku negu, a nakon toga i pomoć od strane psihologa i naše savetnice i socijalnog radnika – rekao je dr Bojan Mrđanov, koordinator Radne grupe Opšte bolnice.

Potpuno zbrinjavanje žrtava seksualnog nasilja uz minimalne traume

Žrtve nasilja mogu zatražiti pomoć putem besplatnog poziva na 0800 101010 a psihološka pomoć obezbeđena je i za članove porodica žrtava.

Pored subotičke Opšte bolnice centre za žrtve nasilja, u okviru projekta Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, dobilo je još šest gradova u Vojvodini. Realizacija projekta, koja je predviđena od 2016. do 2019. godine u cilju eliminacije nasilja nad ženama, podrazumeva kontinuiranu obuku zaposlenih za rad sa žrtvama rodno zasnovanog nasilja.

- Imamo još nekoliko komponenti ovog projekta. Suština projekta je da podignemo senzibilitet zdravstvenog sistema za pitanje nasilja prema ženama i to radimo kroz obuke Medicinskog fakulteta. Najvažnija komponenta jeste upravo pilotiranje centara za žrtve seksualnog nasilja. Krenuli smo prvo u Novom Sadu i Zrenjaninu, tamo smo stekli prva iskustva a ono što smo tamo naučili sarađujući sa zdravstvenim radnicima i nevladinim sektorom preneli smo na još pet bolnica, među kojima je i Opšta bolnica Subotica - objasnila je Biljana Delić, koordinatorka projekta u Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo.

Potpuno zbrinjavanje žrtava seksualnog nasilja uz minimalne traume

Potpuno zbrinjavanje žrtava seksualnog nasilja uz minimalne traume

Podršku projektu pružio je Poverenički fond Ujedinjenih nacija za podršku akcijama eliminisanja nasilja prema ženama, koji je obezbedio opremu. Vrednost opreme u subotičkoj Opštoj bolnici iznosi 790 hiljada dinara.

Izvor: Subotica.com
Prezentovanje rada pilot centra za žrtve seksualnog nasilja u Subotici Prezentovanje rada pilot centra za žrtve seksualnog nasilja u Subotici Prezentovanje rada pilot centra za žrtve seksualnog nasilja u Subotici Prezentovanje rada pilot centra za žrtve seksualnog nasilja u Subotici Prezentovanje rada pilot centra za žrtve seksualnog nasilja u Subotici Prezentovanje rada pilot centra za žrtve seksualnog nasilja u Subotici Prezentovanje rada pilot centra za žrtve seksualnog nasilja u Subotici Prezentovanje rada pilot centra za žrtve seksualnog nasilja u Subotici
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 4385
Povezane teme

bolnica subotica

seksualno nasilje

seksualno uznemiravanje

centar za žrtve seksualnog zlostavljanja

dr bojan mrđanov

seksualno zlostavljanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.