• Pregleda: 1850

Potpuno zbrinjavanje žrtava seksualnog nasilja uz minimalne traume

Od kada je krajem prošle godine u Opštoj bolnici osnovan Centar za žrtve seksualnog nasilja registrovana su dva slučaja seksualnog nasilja. Centar je osnovan u okviru projekta pod nazivom “Zaustavi, zaštiti, pomozi” u cilju snažnijeg insitucionalnog odgovora na rodno zasnovano nasilje u Vojvodini.
Potpuno zbrinjavanje žrtava seksualnog nasilja uz minimalne traume

Centar za žrtve seksualnog nasilja pri Opštoj bolnici ima 24-časovno dežurstvo, te svim ženama, koje su žrtve seksualnog nasilja, pruža neophodnu medicinsku pomoć uz poštovanje privatnosti. Pored medicinskog osoblja, u rad Centra uključeni su i pripadnici Policijske uprave, Javnog tužilaštva i Centra za socijalni rad.

- Kao kordinatoru, želja mi je da imamo što manje posla da se seksualno nasilje što manje dešava. Imali smo dve žene koje su pretrpele seksualno nasilje i koje su primile potpunu medicinsku negu, a nakon toga i pomoć od strane psihologa i naše savetnice i socijalnog radnika – rekao je dr Bojan Mrđanov, koordinator Radne grupe Opšte bolnice.

Žrtve nasilja mogu zatražiti pomoć putem besplatnog poziva na 0800 101010 a psihološka pomoć obezbeđena je i za članove porodica žrtava.

Pored subotičke Opšte bolnice centre za žrtve nasilja, u okviru projekta Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, dobilo je još šest gradova u Vojvodini. Realizacija projekta, koja je predviđena od 2016. do 2019. godine u cilju eliminacije nasilja nad ženama, podrazumeva kontinuiranu obuku zaposlenih za rad sa žrtvama rodno zasnovanog nasilja.

- Imamo još nekoliko komponenti ovog projekta. Suština projekta je da podignemo senzibilitet zdravstvenog sistema za pitanje nasilja prema ženama i to radimo kroz obuke Medicinskog fakulteta. Najvažnija komponenta jeste upravo pilotiranje centara za žrtve seksualnog nasilja. Krenuli smo prvo u Novom Sadu i Zrenjaninu, tamo smo stekli prva iskustva a ono što smo tamo naučili sarađujući sa zdravstvenim radnicima i nevladinim sektorom preneli smo na još pet bolnica, među kojima je i Opšta bolnica Subotica - objasnila je Biljana Delić, koordinatorka projekta u Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo.

Podršku projektu pružio je Poverenički fond Ujedinjenih nacija za podršku akcijama eliminisanja nasilja prema ženama, koji je obezbedio opremu. Vrednost opreme u subotičkoj Opštoj bolnici iznosi 790 hiljada dinara.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.