Komentara: 44
Pregleda: 11901

Postoje očevici koji tvrde da su lavići pojedeni nakon što ih je čopor odbacio

03.11.2021. u 12:16h
Izvor: Subotica.com
Zoo vrt na Paliću, ustanova sa tradicijom dugom preko sedam decenija, proteklih meseci je pod pojačanim interesom javnosti, prvenstveno zbog napisa u pojedinim medijima, koji bez jasnih dokaza spekulišu o sudbini lavića koji su se omacili sredinom jula na Paliću. Tim povodom razgovarali smo sa Sonjom Mandić, vršiocem dužnosti direktora ove ustanove.
Postoje očevici koji tvrde da su lavići pojedeni nakon što ih je čopor odbacio
Foto: Kijara sa mladunčetom

Nakon formalnog konstatovanja razvoja događaja povodom slučaja lavića koji su se omacili 16. jula ove godine, a koji su posle tri dana proglašeni uginulim, v. d. direktora nam je opisala situaciju od saznanja za prinove do tužnog zaključka da ih više nema.

- Lavica Kijara je 16. jula u ranim jutarnjim časovima, u grupnom ispustu gde se nalaze svi lavovi, omacila pet mladunaca. Nažalost, uginuli su otprilike 48 časova po rođenju - kaže Sonja Mandić. - Omacio se neuobičajeno veliki broj mačića, uzimajući u obzir da u prirodi lavica u proseku othrani do dva mladunčeta, a naša lavica je imala pet od kojih je jedno mrtvorođeno. Lavica ih je prenosila sa jednog mesta na drugo, ali bi uvek legla pored njih. Prva dva dana timaritelji su pokušali odvojiti majku od mladunaca, međutim, ceo čopor odraslih lavova se kretao zajedno, i situacija je za zaposlene bila veoma opasna. Drugog dana uspeli su da odvoje odrasle lavove, ušli su u volijeru i proverili laviće. Radnici su zatekli slabo vitalnu mladunčad, pa su ih dohranili mlečnom formulom da bi ojačali i vratili su ih u unutrašnji objekat. Tom prilikom leš mrtvorođenog lavića nije nađen.

Postoje očevici koji tvrde da su lavići pojedeni nakon što ih je čopor odbacio

IMPLANT ZA KIJARU PROTIV NEŽELJENOG ZAČEĆA - Na iznenađenje prvenstveno veterinara, mlada lavica je dosta rano dostigla polnu zrelost i odlučeno je da nakon ovog slučaja privremeno ugrade kontraceptivno implant koji ima delovanje do godinu i po dana. Kada veterinar proceni da je Kijara spremna za novo parenje ova mera neće više biti neophodna.

Po rečima direktorke majka-lavica se ponašala uobičajeno za svoju vrstu, zaštitnički se postavljala prema njima i veterinar je smatrao da je najbolja šansa za njihov normalan život da ih prihvati majka i njihov čopor.

- U našem objektu nažalost ne postoji drugi prostor u kome se mogu bezbedno zbrinuti mladi lavovi koje čopor odbaci. Imajući u vidu sve navedene činjenice, direktor Savić je nakon konsultacije sa veterinarom doneo odluku da se lavići ne odvajaju od majke, pa su zbog toga vraćeni u zajednički objekat - dodaje Mandić. - Trećeg dana od poroda četiri lavića koja su prethodnog dana bila živa nismo zatekli u volijeri, ni u objektu. Čopor ih je odbacio. Nakon što je veterinar utvrdio činjenicu smrti celog legla, direktor Savić je započeo interni postupak o navedenim događajima.

Postoje očevici koji tvrde da su lavići pojedeni nakon što ih je čopor odbacio

TRI LAVA U VOLIJERI - U smeštaju za lavove trenutno borave tri jedinke. Kijarina majka je uginula zbog komplikacije sa rakom, a pored mužjaka koji je ujedno i otac mlade lavice, u volijeri se nalazi Kijarina tetka.

Danas će početi pregledanje video zapisa nadzornih kamera, u nadi da će se doći do nekih novih saznanja odnosno do potvrde da li se nešto neubičajeno desilo, što odstupa od dosadašnjih saznanja i iskaza svih onih koji su na neki način bili povezani sa ovim događajem.

- Iskreno se nadam da ćemo uspeti da dođemo do video snimaka iz tog perioda, iako je sad već dosta vremena prošlo i iz tehničkih razloga i kapaciteta diskova možda taj period neće biti dostupan. U svakom slučaju te diskove imamo, ali tek treba da utvrdimo da li će se videti i ti nama interesantni snimci jer noviji snimci brišu starije, zbog prostora koji zauzimaju na disku - kaže Mandić. - Imamo dve kamere koje nadziru spoljašnost volijere, nemamo nijednu koja snima sam objekat gde su smešteni lavovi, ali i to nam znači da utvrdimo šta se dešavalo ispred volijere.

Postoje očevici koji tvrde da su lavići pojedeni nakon što ih je čopor odbacio

PRIRODNA SELEKCIJA - Po rečima v. d. direktora, u prirodi i u zoološkim vrtovima slabi mačići imaju slabe šanse da prežive, odnosno da prirodna selekcija jednostavno odradi svoje.
- Nažalost, mi nemamo uslove za izmeštanje. Kod zveri sve su to vrste koje ne mogu jedna sa drugom da budu u istom prostoru. Zato nismo ni mogli da ih prihranjujemo, jer nemamo rešenje šta ćemo sa njima dalje - objašnjava Sonja Mandić. - Procena veterinara je bila da je najbolja šansa da se mladunci vrate, ali pokazalo se da ih je čopor odbacio, jer su bili isuviše slabi. Po pitanju lavića, smatram da je doneta najbolja moguća odluka u tom trenutku.

Da je sudbina lavića takva kako je prvobitno konstatovano, odnosno da ih je odrasli mužjak pojeo nakon što su odbačeni, govore svi dosadašnji zaključci, pa i onaj nakon veterinarskog inspekcijskog nadzora od 12. oktobra. Ono što smo saznali ovom prilikom, jeste da postoji timaritelj iz Zoo vrta koji je lično video da odrasli mužjak u čeljusti drži jednog od lavića, a poznato je da mužjaci nikada ne prenose mladunčad.

- Saznanje o gubitku lavića, samo po sebi, bilo je loše za nas. Pokušali smo u javnosti da "ublažimo" tako što smo koristili termin odbacio, ali ustvari oni su pojedeni. Tu je bila naša greška. S obzirom da preko 10 godina radim u ovoj ustanovi i na osnovu izveštaja koje sam u međuvremenu pročitala, naši zaposleni su učinili sve za dobrobit lavića, najispravnije što su znali - predočava Mandić, uz napomenu da u prilog zaključku da su lavići pojedeni ide i svedočenje timaritelja da je video jednog lavića u čeljustima mužjaka. - On je prilikom zatvaranja lavova oko devet uveče primetio lava sa mladunčetom u čeljusti, a rekao mi je da su tada u leglu bila još dva. Ne može sa sigurnošću da tvrdi za broj, jer je već pala noć. Sumnjamo da su tu noć svi mladunci pojedeni.

Postoje očevici koji tvrde da su lavići pojedeni nakon što ih je čopor odbacioPo rečima naše sagovornice, javnost je uznemirena nakon iznetih objava u medijima da negde u Makedoniji postoje lavići koji se, po tim pisanjima, dovede u vezu sa lavićima iz palićkog Zoo vrta. Da bi otklonili svaku sumnju, iz Zoo vrta Palić su voljni da uporede DNK lavice i lava sa bilo kojim slučajem koji bi se mogao dovesti u vezu sa ovom temom.

- Nije mi poznato na koji način je utvrđena veza između tih lavića u Makedoniji i naših. Kontaktirali smo kolege iz Skoplja, pošto su oni nadležni za prihvat zaplenjenih životinja na teritoriji Makedonije da oni takođe jedinu informaciju imaju na osnovu pisanja u medijima. Štaviše, kada su otišli da provere da li postoje lavići, po informacijama koje imam, isti nisu pronađeni gde je prijavljeno da se nalaze - kaže Sonja Mandić. - Inspekcijski organi koji su dolazili kod nas povodom ovog slučaja, izdali su rešenja u kojima nema sumnje o bilo kakvom misterioznom nestanku ili bilo kakvoj zloupotrebi. Ostaje nam još da pokušamo da pregledamo snimke i da pokušamo da stavimo tačku na ovu priču. Za nas je gubitak lavića tužna činjenica, a ceo slučaj je poprimio neverovatne razmere. Ako neko ima osnovanu sumnju, konkretne dokaze, rado ćemo ispitati potencijalnu vezu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 6 meseci
Komentara: 44
Pregleda: 11901

Povezana vest

Povezane teme

ZOO vrt Palić

zoološki vrt na paliću

sonja mandić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.