Komentara: 32
Pregleda: 3206
Foto

Postavljena izložba „Znameniti Srbi Dalmacije“

27.11.2021. u 12:41h
Izvor: Subotica.com
Simo Matavulj, Sava Bjelanović, Gligorije Vozarić, Ruđer Bošković, Gerasim Zelić, Serfan Knežević samo su neka od znamenitih imena koja potiču iz Dalmacije. Na njih i na mnoge druge ličnosti podsetila je izložba „Znameniti Srbi Dalmacije“ autora Milorada S. Kuraice, koja je postavljena u Vestibilu Gradske kuće.
Postavljena izložba „Znameniti Srbi Dalmacije“

Izložbu koju je organizovalo Zavičajno udruženje „Dalmacija“ otvorio je gradonačelnik Stevan Bakić, zahvalivši se udruženju što neumornim trudom Subotičane upoznaju sa srpskim pravoslavnim nasleđem ove oblasti koja vekovima daruje naš narod znamenitim i velikim  ljudima.

Postavljena izložba „Znameniti Srbi Dalmacije“

- Dragoceno je nastojanje subotičkih Dalmatinaca da nas upoznaju sa ljudima koji su zadužili srpski narod, a o kojima se nažalost vrlo malo zna. Vredi podsetiti da su Bačka i Dalmacija bile, u vreme ovih velikana, u istom državnom okviru, u kojem se srpski narod jedinstveno borio za svoja prava i svoju slobodu – poučio je gradonačelnik Bakić i podsetio kako je  Bjelanović bio pod uticajem Svetozara Miletića. - U zločinačkoj ’Oluji’ skoro da je potpuno nestala srpska Dalmacija ali danas, na temelju koji su postavili ovi velikani koje vidimo oko nas, a kroz staranje države Srbije i Srpske pravoslavne crkve, obnavlja se naš narod na tom prostoru i čuva svoju Lazaricu na Dalmatinskom Kosovu, koju je podigao upravo Stefan Knežević.

Autor izložbe Milorad S. Kuraica poručio je da “smo veliki koliko se sećamo velikana” .

Postavljena izložba „Znameniti Srbi Dalmacije“

- Mala Dalmacija mora da se ponosi hrabrošću ali duhovnim velikanima na kojima joj mnogi mogu pozavideti. Ova izložba je pokušaj da se na pravi način pretvori u delo maksima “svoje čuvaj, u moje ne diraj” – jasan je Kuraica. – Ovo nije završena priča. I pored uloženog truda nismo uspeli da predstavimo sve velikane iz srpske Dalmacije.

U Velikoj većnici potom je održano predavanje o Stefanu Kneževiću i Savi Bjelanoviću koje su održali prof. dr Veljko Đurić Mišina, dr Milan Gulić i dr Vojin Kalinić.

Postavljena izložba „Znameniti Srbi Dalmacije“

Izvor: Subotica.com
Izložba "Znameniti Srbi Dalmacije" Izložba "Znameniti Srbi Dalmacije" Izložba "Znameniti Srbi Dalmacije" Izložba "Znameniti Srbi Dalmacije" Izložba "Znameniti Srbi Dalmacije" Izložba "Znameniti Srbi Dalmacije" Izložba "Znameniti Srbi Dalmacije" Izložba "Znameniti Srbi Dalmacije"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 4 meseca
Komentara: 32
Pregleda: 3206

Povezana vest

Povezane teme

izložba

stevan bakić

zavičajno udruženje dalmacija subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.