Komentara: 22
Pregleda: 5837
Foto

Postavljena izložba o zadužbinama Nemanjića

14.02.2024. u 15:53h
Izvor: Subotica.com
Povodom Dana državnosti Srbije, Sretenja, ispred Gradske kuće postavljena je izložba Muzeja Grada Beograda „Vladarske zadužbine dinastije Nemanjić“.
Postavljena izložba o zadužbinama Nemanjića

Postavka je donela priču o najznačajnijim manastirima,zadužbinama Nemanjića – Bogorodičinoj crkvi u Studenici, Žiči, Mileševi, Sopoćanima, Gradcu, Bogorodici Ljeviškoj, Starom Nagoričanu, Gračanici, Dečanimai Mateiću.

One imaju dubok istorijski i duhovni značaj za Srbiju, svedočanstvo su snage države i kulturnih vrednosti našeg naroda.

Postavljena izložba o zadužbinama Nemanjića

- Ova izložba govori o tome koliko smo bogat narod i koliko treba da volimo našu Srbiju.Ova izložba koja nam govori o vladarskim zadužbinama dinastije Nemanjić, ne govori nam samo o zadivljujućoj arhitekturi, već o kontinuitetu jedne dinastije. U vreme Nemanjića srpska država doživela je svoj procvat na geopolitičkom i kulturnom planu i uživala ugled koji posle toga nije prevaziđen – podsetio je Branko Ćurčić, potpredsednik Pokrajinske vlade,ističući neke od primera zadužbinarstva i značaj manastira za ceo srpski rod.

Po rečima Tomislava Žigmanova, ministra za ljudska i manjinska prava, zadužbinarstvo je kroz istoriju imalo veliki značaj za očuvanje kulturnog i duhovnog identiteta srpskog naroda i pravoslavne vere.

Postavljena izložba o zadužbinama Nemanjića- Zahvaljujući njima srpski narod je sačuvao svoje korene i istorijsko pamćenje. Zadužbine sagrađene u prošlosti pravi su i verni dokaz umetničkog i graditeljskog stvaralaštva Srba, trajan arhitektonski i slikarski zapis o srpskim vladarima, duhovnom stanju i o sveukupnom društvenom napretku Srbije toga doba - dodao je Žigmanov. - Zadužbine loze Nemanjić imaju dubok istorijski i duhovni značaj i danas za Srbiju i svedočanstvo su snage naše države, kao i vrednosti kulture koju je srpski narod čuvao i sačuvao sve do danas.

Izvor: Subotica.com
Izložba Muzeja grada Beograda "Vladarske zadužbine dinastije Nemanjić" Izložba Muzeja grada Beograda "Vladarske zadužbine dinastije Nemanjić" Izložba Muzeja grada Beograda "Vladarske zadužbine dinastije Nemanjić" Izložba Muzeja grada Beograda "Vladarske zadužbine dinastije Nemanjić" Izložba Muzeja grada Beograda "Vladarske zadužbine dinastije Nemanjić" Izložba Muzeja grada Beograda "Vladarske zadužbine dinastije Nemanjić" Izložba Muzeja grada Beograda "Vladarske zadužbine dinastije Nemanjić" Izložba Muzeja grada Beograda "Vladarske zadužbine dinastije Nemanjić"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 meseca i 1 nedelju
Komentara: 22
Pregleda: 5837
Povezane teme

dan državnosti

sretenje

tomislav žigmanov

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.