• Pregleda: 10190

Postavljanje "ležećih policajaca" u skladu sa Zakonom

Javno preduzeće Direkcija za izgradnju grada vrši uklanjanje i ponovno postavljanje ležećih policajaca u skladu sa preporukama Agencije za bezbednost saobraćaja i novog Zakona o saobraćaju. Iz Direkcije poručuju da će se ležeci policajci na raskrsnici Tesline i ulice Save Kovačevića, koji su greškom uklonjeni, ponovo postaviti narednih dana.
Postavljanje "ležećih policajaca" u skladu sa Zakonom

Prema rečima vršioca dužnosti direktora ovog preduzeća Petera Blaua, neke od ranije postavljenih prepreka za usporavanje saobraćaja na određenim lokacijama u gradu, popularno nazvani ležeći policajci, sada se kose sa propisima, ali će se na nekim mestima ipak napraviti kompromisi kako bi se održao zadovoljavajući stepen bezbednosti u saobraćaju.

Do sada postavljali su se gumene prepreke za umirenje saobraćaja, koje su sklone oštećenjima, naročito u periodima rada zimske službe. Vremenom zameniće se u skladu sa preporukama koje su stigle iz Puteva Srbije. Ležeći policajci će  zadržati isti ili sličan oblik i biće izrađeni od asfaslta.

U narednom periodu, postaviće se jedan ležeći policajac  ovog tipa u Valjeskoj ulici i ukoliko se pokaže kao adekvatno i trajnije rešenje,  nastaviće se sa njihovom postavkom širom grada.

Iz Direkcije poručuju da će se ležeci policajci na raskrsnici Tesline i ulice Save Kovačevića, koji su greškom uklonjeni, ponovo postaviti u narednim danima.

Izvor: RTV City

povezane teme

13
Sugrađanin Odgovori
dok nisu bile postavljeni gumeni ležeći policajci, ista su bila od asfalta pa ni to nije valjalo. samo me zanima do sada u zakonu šta je pisalo za predhodne ležeće policajce, tamo je isto najverovatnije pisalo. po zakonu treba menjati ležećepolicajce na gumene.
imre Odgovori
Poštovani

Ležeći policajci treba da se stave na sporedne puteve a Ne na put sa pravom prvenstva
gazda paja Odgovori
@imre,
lezeci policajci se i postavljaju zbog bahatih vozaca koji "imaju prvenstvo prolaza". Mala deca ne znaju za pravo prvenstva, a na sporednim putevima postoje saobracajni znaci, koje vozaci razumeju...
Irena Odgovori
Malopre se desila treća po redu saobraćajna nesreća na uglu Tesline i Ante Parčetića od kada su uklonjeni ležeći policajci. Zbog bezbednosti dece koja idu u školu ovim putem, kao i ljudi što žive u neposrednoj blizini ove raskrsnice apelujem u ime stanovnika ovih ulica da što pre vratite ove prepreke.
ja Odgovori
PREDLOG
ПРАВИЛНИК
о техничким средствима за успоравање саобраћаја на путевима и посебним техничким средствима за заштиту безбедности деце
1.1)
Вештачке избочине ("лежећи полицајац" и "путни јастуци")
Члан 10.
Вештачке избочине, - „лежећи полицајац“ су техничка средства која се постављају пре зоне где је потребно успорити саобраћај, а као што су: зона школе, зона предшколских установа, зона интезивних пешачких токова, стамбена зона, зоне обележене саобраћајним знаковима III-78 (зона 30) и III-81 (зона успореног саобраћаја), прилази пешачким прелазима и другим местима где је то неопходно за безбедан саобраћај.
Зависно од ограничења брзине, вештачке избочине,-„лежећи полицајац“ су следећих димензија:
а) до 50 km/h, висина 3 cm, ширина од 60 cm
б) до 40 km/h, висина 5 cm, ширина од 90 cm
ц) до 30 km/h, висина 7 cm, ширина до 120 cm.
Тип а) и б) из става 2 овог члана мора се изводити од модуларних елемената, од гуме или пластичне масе, а тип ц) може се изводити и од асфалтне масе.
„Лежећи полицајац“ може се изводити и од гумених дискова (димензије: висина 3 cm, пречникa od 200 do 250 cm и висина 5cм, пречникa од 200 до 250 cm).
Вештачке избочине „лежећи полицајац“ се постављају преко једне и више саобраћајних трака или преко целог коловоза.
Вештачке избочине „лежећи полицајац“ морају да поседују ретрорефлектујуће особине, минимално 300 mcd/lux/m2, на површини не мањој од 0.15 m2 по метру дужном.
marko Odgovori
a šta je sa raskrsnicom Teslina ulica i Ante Parčetića?!
tu se dešavaju strahoviti sudari.
Alisa u Zemlji čuda Odgovori
Iole upućenom je poznato da je funkcija putnih prepreka,tzv."ležećih policajaca",preventivno usporavanje brzine vozila u saobraćaju a ako su postavljeni ispred pešačkih prelaza da zaštite pešake.Naravno,pošto su,osim pojedinih asfaltno-betonskih izvedbi ovih "predatora" donjeg postroja vozila i bubrega vozača,nisko profilisane gumirane prepreke više "dekorativne" prirode,pogled levo pa desno je,ipak,neophodan.Pogotovo kada su postavljeni iz tri dela kao što je slučaj sa 4 usporivača u vrbaskoj glavnoj ulici u neposrednoj blizini predškolske ustanove,dve osnovne škole,ali i ispred samih prozora lokalne samouprave i Saveta za (ne)bezbednost u saobraćaju.Predlog da iste transformišu u bezbedniju jednodelnu varijantu,lokalni saobraćajni "eksperti" su odbili konstatacijom da "još niko nije nastradao"?!Ko zna,možda i u Direkciji dodju na sličnu ideju?...Puj,puj.da se ne urekne!

/www.youtube.com/watch?v=Jr40P-VrAms
Damir Kričković Odgovori
Kako mozes greskom uklonit lezeceg policajca!?!?!?!?!? O.o
024 Odgovori
To neće biti ležeći policajci već prepreke na putu.
bona fide Odgovori
Na Radijalcu postoje lrzeci policajci i dok vi usporavate zbog njih iz sporedne ulice utrcavaju vozila.
LOla Odgovori
Isuse u kom smo mi veku! XI verovatno!
vlad Odgovori
Postavite lezece policajce kod TESLINE PIJACE!!!!!!!!!!!! Neki mozak ih je odneo ili su verovatno sami otisli...svaka cast...
nikola Odgovori
Ja predlazem da se na svim raskrsnicam u gradu postave lezeci policajci, jer zaboga miloga, vozaci brzo voze. A sta radi saobracajna policija, mozda je njihov rad alternativa sejanju letzecih policajaca po gradu
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.