Komentara: 4
Pregleda: 12146

Pošta vojniku iz Subotice na grobu Napoleona

17.11.2011. u 15:05h
Izvor: Blic
Pošta vojniku iz Subotice na grobu Napoleona

Telo francuskog legionara iz Subotice, uz sve vojne počasti, na večni počinak ispratiće počasna straža francuske garde.

Komemoraciji će prisustvovati i Goranova porodica, otac Pavao sa suprugom, trojica braće i dve sestre. Tokom za javnost zatvorene komemoracije, delegacija Legije stranaca i Druge regimente, pod kojom je službovao Goran, porodici će preneti saučešće uz sve vojne počasti. General Bruno Dari, glavnokomandujući francuske vojske i vojni guverner Pariza, pozvao je sve građane koji bi želeli da odaju poštu Goranu da se okupe na mostu Port Aleksander III sa zastavama Francuske u vreme prolaska francuske garde.

- Prisustvo i okupljanje građana mora biti tiho, dostojanstveno i solidarno kako bismo na pravi način odali poštu našoj braći pod oružjem i svim mladim ljudima koji svakog dana rizikuju živote u operacijama širom sveta i tako brane interese Francuske - poručio je general Dari za francuske medije.kakosaznajemo od advokata Miloša Grbića, pravnog zastupnika porodice Franjković, oni su jučerašnji dan proveli u zgradi francuske ambasade u Beogradu, gde su čekali da se članovima porodice koji nemaju putne isprave po hitnom postupku izdaju pasošikakobi mogli da otputuju i isprate svog sina i brata na večni počinak.

- Još uvek nismo sigurni kada će porodica poleteti put Francuske zato što se očekuje rešavanje problema u vezi s putnim ispravama. Zahvaljujemo se diplomatskim predstavnicima Francuske u Srbiji koji su mnogo učinili i pomogli porodici Franjković u najtužnijim trenucima. Bitno je i pomenuti da informacija koju su preneli mediji da je i Goranov brat član Legije stranaca nije tačna - rekao je advokat Grbić. Vojno zdanje u kojem će biti održana komemoracija poznato je i kao „Les invalides“, a sačinjeno je od kompleksa zgrada u kojima se nalazi vojni muzej i spomenici koji su vezani za vojnu istoriju Francuske. Izgradio ga je francuski kralj Luj XIV kao vojnu bolnicu i starački dom za vojne veterane. U kompleksu se nalazi i groblje, na kojem su sahranjeni brojni francuski ratni heroji, pa i čuveni vojskovođa Napoleon Bonaparta.

Goran Franjković

Legionar Goran Franjković ranjen je u nedelju oko podneva na svom prvom ratnom zadatku u Avganistanu, u provinciji Kapisa, u istočnom delu zemlje, dok je obezbeđivao konvoj koji je prevozio zalihe za avganistansku vojsku. Goran je odmah evakuisan i helikopterom prevezen u francusku bolnicu u Kabulu, gde je podlegao povredama.

Saučešće Jelisejske palate!

Jelisejska palata, sedište francuskog presednika i rezidencija Nikole Sarkozija, objavila je saučešće porodici i prijateljima Gorana Franjkovića. Presednik i njegova porodica izražavaju najiskrenije saučešće i saosećaju sa bolom porodice Franjković - stoji u saopštenju Jelisejske palate.

Povezane vesti:
- Poginuo Subotičanin Goran Franjković - pripadnik Legije stranaca

Izvor: Blic
Postavljeno pre 12 godina i 5 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 12146

Povezane vesti

Povezane teme

goran franjković

legija stranaca

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.