Komentara: 8
Pregleda: 12752

Održan pomen legionaru Goranu Franjkoviću

16.11.2015. u 12:22h
Izvor: Subotica.com
Na Kerskom groblju u subotu je održan četvorogodišnji pomen Goranu Franjkoviću, koji je sa samo 25 godina, kao pripadnik Legije stranaca, poginuo u mirovnoj misiji Ujedinjenih nacija u Avganistanu. Počast mladom legionaru ispred njegove večne kuće pored porodice, odali su i predstavnici Ministarstva odbrane Francuske.
Održan pomen legionaru Goranu Franjkoviću

- Borac Goran Franjković nije poginuo samo za Francusku ili za Srbiju, on je život dao za celu Evropu i u ovim tragičnim danima za sve nas njegova smrt ima novu snagu i novu dimenziju – istakao je potpukovnik Olivije Ruane, izaslanik odbrane Francuske, podsećajući na Goranove ljudske i vojničke kvalitete. – Bio je dobar i hrabar vojnik, imao čin legionara prve klase u Drugom inženjerijskom puku, u kome su bili samo oni koji su prošli najjaču selekciju. Poginuo je kao junak i mi ga nećemo zaboraviti.

Mirovna misija UN u Avganistanu bila je Goranov prvi borbeni zadatak. Legionari su imali logor u dolini Tageb u istočnom delu zemlje, a odred inženjeraca išao je u izvidnicu i krčio puteve od mina. Kobnog 14. novembra upali su u zasedu, borili su se puna tri sata. Hrabri Subotičanin spasio je osam svojih drugova, ali je nažalost sam poginuo. Vlada Francuske je Gorana Franjkovića proglasila vitezom i dodelila mu orden Legije časti a legionari su u znak zahvalnosti svoj logor u Avganistanu nazvali „Kamp Franjković“.

Inače, pored kralja Petra Prvog Karađorđevića i solunca Nikole Kojića, Goran Franjković je treći čovek iz Srbije čije je ima upisano u Muzeju Legije stranaca u Marselju.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 5 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 12752

Povezane vesti

Povezane teme

goran franjković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.