Komentara: 8
Pregleda: 21339

Posmatrajte Mesec, Jupiter i Saturn iz centra grada

10.06.2016. u 16:42h
Izvor: Subotica.com
Građani koji budu želeli malo detaljnije da pogledaju kako izgledaju Mesec, Jupiter i Saturn biće u prilici da to učine u nedelju na Gradskom trgu. Povod za dešavanje je prikupljanje pomoći za našu sugrađanku Ivu koja boluje od leukemije.
Posmatrajte Mesec, Jupiter i Saturn iz centra grada

U nedelju 12. juna od 20,30 do 22,30 građani Subotice će biti u mogućnosti da posmatraju Mesec, Jupiter i Saturn kroz specijalni astronomski teleskop 150/750, marke "SW Newton".

Astronom amater Tomislav Bandin, koji će tehnički Subotičanima omogućiti da se vizuelno približe ovim planetama, astronomijom se bavi već 30 godina i dobitnik je više domaćih i inostarnih priznanja iz ove oblasti. U nedelju tokom trajanja ovog dešavanja biće prisutan kod teleskopa i odgovaraće na pitanja građana iz astronomije.

Posmatrajte Mesec, Jupiter i Saturn iz centra grada

Sky Watcher Newton 150/750

Posmatrajte Mesec, Jupiter i Saturn iz centra grada

Ovo dešavanje je organizovano povodom prikupljanja pomoći za malu Ivu Zvekić koja je obolela od leukemije i očekuje je transplantacija koštane srži, lekarska intervencija koji nije jeftina. Iako će gledanje kroz teleskop biti besplatno građani će biti u prilici da po sopstvenom nahođenju ubace prilog za pomoć Ivi.

Preduslov za održavanje akcije je dobra vidljivost, odnosno minimalna oblačnost i povoljne vremenske prilike. U slučaju da bude veća količina oblaka, kiša ili prilike takve da nije moguće izvesti posmatranje, akcija će se pomeriti za drugi dan, a građani će biti blagovremeno obavešteni.

U slučaju povoljnih vremenskih prilika postoji mogućnost da Subotičani kroz teleskop gledaju i u ponedeljak i utorak.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 10 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 21339

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.