• Pregleda: 19913

Posmatrajte Mesec, Jupiter i Saturn iz centra grada

Građani koji budu želeli malo detaljnije da pogledaju kako izgledaju Mesec, Jupiter i Saturn biće u prilici da to učine u nedelju na Gradskom trgu. Povod za dešavanje je prikupljanje pomoći za našu sugrađanku Ivu koja boluje od leukemije.
Posmatrajte Mesec, Jupiter i Saturn iz centra grada

U nedelju 12. juna od 20,30 do 22,30 građani Subotice će biti u mogućnosti da posmatraju Mesec, Jupiter i Saturn kroz specijalni astronomski teleskop 150/750, marke "SW Newton".

Astronom amater Tomislav Bandin, koji će tehnički Subotičanima omogućiti da se vizuelno približe ovim planetama, astronomijom se bavi već 30 godina i dobitnik je više domaćih i inostarnih priznanja iz ove oblasti. U nedelju tokom trajanja ovog dešavanja biće prisutan kod teleskopa i odgovaraće na pitanja građana iz astronomije.

Sky Watcher Newton 150/750

Ovo dešavanje je organizovano povodom prikupljanja pomoći za malu Ivu Zvekić koja je obolela od leukemije i očekuje je transplantacija koštane srži, lekarska intervencija koji nije jeftina. Iako će gledanje kroz teleskop biti besplatno građani će biti u prilici da po sopstvenom nahođenju ubace prilog za pomoć Ivi.

Preduslov za održavanje akcije je dobra vidljivost, odnosno minimalna oblačnost i povoljne vremenske prilike. U slučaju da bude veća količina oblaka, kiša ili prilike takve da nije moguće izvesti posmatranje, akcija će se pomeriti za drugi dan, a građani će biti blagovremeno obavešteni.

U slučaju povoljnih vremenskih prilika postoji mogućnost da Subotičani kroz teleskop gledaju i u ponedeljak i utorak.

Izvor: Subotica.com
8
User Odgovori
Nemojte posmatrati mesec jer mozete videti letelice a onda ce vas proglasiti ludim.
lakumity Odgovori
Super.
Pera Odgovori
Super akcija,treba da imamo stalno jedan teleskop.
panonski čamac Odgovori
Nažalost, najavljene su padavine danas i sutra, ali izvrsna ideja u svakom slučaju!
Jedino što me baca u bedak je to što nisam video zvezde godinama redovno zbog zagađenja svetlom...
Šandorčanin Odgovori
Velika podrška za još većeg čoveka humanog srca.Ajde sad Subotičani da vas vidim koliko će biti podrške i dobrote u svima nama.
Safet Odgovori
Ti si onda slep ako nisi video. Ja gledam dosta cesto i vidi se sve uvek samo nekad kad je oblacno ne:(
Snežana Dutina Davčik Odgovori
U ime organizatora akcije , puno hvala svima koji su sinoć došli da doniraju svoj dobrovoljni prilog za Ivu, ali na žalost od oblaka nismo mogli videti ni mesec ni planete. Pozivamo vas da dođete i večeras (ponedeljak 13.06.) i sutra uveče (utorak 14.06.), bićemo na trgu sa teleskopom od pola devet . Ako ne bude toliko puno oblaka kao sinoć moći će da se vidi Mesec, Jupiter i Saturn.
P.S. Od kada radimo ovu humanitarnu akciju za malu Ivu (nepunih mesec dana), sinoć sam prvi put bila ponosna što živim u ovom gradu gde ima toliko puno humanih ljudi. Hvala vam subotičani! :)
Tomislav Bandin Odgovori
Poštovani sugrađani, hteo bi da Vam se zahvalim na Vašem vremenu i strpljenju koje ste uložili u prethodna tri dana tokom akcije posmatranja nebeskih tela sa gradskog trga.
Vašom zaslugom ova humanitarna akcija je uspela iako su okolnosti, a tu pre svega mislim na vremenske uslove, bili nepovoljni za ovakav vid aktivnosti.
Prikupljena finansijska sredstva su znatno veća od očekivanih, ali to je još uvek samo mali deo ukupnog iznosa koji je potreban za izlečenje naše male sugrađanke Ive.
Osećam se ponosno što živim u gradu u kojem ima toliko puno humanih ljudi.
Hvala Vam Subotičani.

Posebno bi želeo da se zahvalim svojim asistentima: Branislavu Bandinu, Petru Bulajiću i Zdravku Nikiću.

Tomislav Bandin
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.