Komentara: 26
Pregleda: 13174
Video
Foto

Posledice nevremena - šteta velika, najviše stradao suncokret

30.05.2019. u 14:11h
Izvor: Subotica.com
Juče oko 13:30 časova, Suboticu i okolna mesta zadesili su pljuskovi, snažan vetar i grad. Dan nakon nevremena, stručnjaci procenjuju štetu u poljoprivrednim usevima, od kojih je najviše stradao suncokret. Na posledice ove elementarne nepogode najviše su se žalili građani prigradskih naselja Mala Bosna, Tavankut, Ljutovo...
Posledice nevremena - šteta velika, najviše stradao suncokret

Prvi put ove godine, Subotica se susrela sa gradonosnim oblacima i padavinama koje su pretile da unište najveći deo poljoprivrednih kultura. Kako je član Gradskog veća zadužen za oblast poljoprivrede, Šimon Ostrogonac rekao za RTS, štete su prilično velike u usevima suncokreta i žita, a da se šteta u voćnjacima tek procenjuje.

- Najveće štete su nastale u usevima suncokreta, tamo je šteta stopostotna. Stradala su i žita, ječam, pšenica, a po prvim procenama šteta je negde oko 60 odsto. Prilično su velike štete i u voćnjacima, za koje ćemo tek saznati kolika je šteta načinjena - izjavio je Ostogonac za javni nacionalni servis.

Našoj redakciji obratili su se brojni građani, pretežno iz prigradskih naselja, koji su negodovali zbog, kako tvrde, loše reakcije nadležnih. Iako se na društvenim mrežama moglo pročitati da su odjekivale brojne detonacije pred gradonosnu kišu, meštani prigradskih naselja se žale da je kod njih toga bilo mnogo manje.

Posledice nevremena - šteta velika, najviše stradao suncokret

Prema rečima člana Gradskog veća zaduženog za oblast poljoprivrede, nije postojala mogućnost da se usevi u potpunosti zaštite, jer je od ukupno 18 protivgradnih stanica, destvovalo samo 11, zbog nedostatka strelaca.

- Već dosta dugo nemamo dovoljno strelaca, jer je plata od 14 hiljada dinara na mesečnom nivo mala, stoga nemamo dovoljno zainteresovanih i jedva da možemo da nađemo radnike - objasnio je Ostrogonac, dodajući da Subotica raspolaže sa dovoljno protivgradnih raketa. - Juče je ispaljeno 77 protivgradnih raketa i sa svake stanice koja je dejstvovala je ispaljeno sve što su imali. Siguran sam da bi bila mnogo veća šteta da nije dejstvovala protivgradna zaštita, jer je šteta i ovako ogromna, a da nije bilo njih bila bi još veća.

Posledice nevremena - šteta velika, najviše stradao suncokret

Poljoprivrednicima koji su pretrpeli štetu sada jedino pomaže ukoliko su svoje useve osigurali.

Imam informaciju da su stručnjaci već na njivama i procenjuju štetu, mi kao Grad ne možemo mnogo toga da uradimo da pomognemo tim ljudima, već svake godine insistiramo na tome da osiguraju useve jer to je jedini način da ih sačuvaju - poručio je Ostrogonac.

Upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda na snazi je do sledeće srede, moguće su oluje, kao i snažni vetrovi praćeni gradom. Prema meteorolozima, nakon toga doći će do iznenadnog otopljenja, očekuje se suvo letnje vreme i temperatura preko 30 stepeni.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 10 meseci
Komentara: 26
Pregleda: 13174

Povezane vesti

Povezane teme

poljoprivreda

nevreme

šimon ostrogonac

nevreme u subotici

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.