Komentara: 3
Pregleda: 2851

Šteta od grada procenjena na više od 160 miliona dinara

23.07.2019. u 11:30h
Izvor: TV Subotica
Grad je početkom meseca raspisao javni poziv za prijavu štete nastale 29. maja na poljoprivrednim usevima i višegodišnjim zasadima. Štetu je prijavilo 110 poljoprivrednih proizvođača iz Male Bosne, Hajdukova i Palića, a njena vrednost premašuje 161 milion dinara.
Šteta od grada procenjena na više od 160 miliona dinara

Iznad Subotice su se tog 29. maja stvorila dva gradonosna oblaka, jedan koji je došao iz pravca Bačke Topole i zahvatio teritoriju Male Bosne, i drugi koji se stvorio iznad grada i kretao prema Paliću i Hajdukovu. Tom prilikom je iz 11 stanica protivgradne odbrane ispaljeno 77 raketa, čime je potencijalna šteta smanjena, ali su vremenske nepogode ipak prouzrokovale oštećenje na više od 750 hektara, od kojih 702 u Maloj Bosni.

- Tamo je pšenica utučena na 213 hektara, ječam na 80 hektara, uljana repica na oko 100 hektara i suncokret na oko 121 hektar. U Hajdukovu na 31,5 hektara, a na Paliću 18,2 hektara i kad se sve to sabere, dobijemo da je preko 751 hektar oštećen. Uglavnom je to od 80 do 100 posto, ali je većinom 100 odsto oštećen - objašnjava Aleksandar Vitković, sekretar Sekretarijata za poljoprivredu i zaštitu životne sredine.

Nastala šteta u ove tri mesne zajednice procenjuje se na više od 161 milion dinara, a izračunata je na osnovu prosečnih prinosa i trenutne tržišne vrednosti robe.

- U Maloj Bosni su štete kod pšenice oko 16 miliona dinara, dok je kod ječma skoro 5 miliona, uljane repice 7 miliona, a suncokreta 5,4 miliona dinara. Hajdukovo je isto oštećeno, tamo su većinom stradali višegodišnji zasadi, a najviše zasadi breskve, dok su na Paliću najviše stradali zasadi jabuke, oko 23 miliona je procenjena šteta - dodaje Vitković.

Na osnovu prijava građana, napravljen je zapisnik koji je potom predat Pokrajinskom sekreterijatu za poljoprivredu i Ministarstvu poljoprivrede i sada se čeka njihov odgovor, napominje Vitković. Pomoć je tražena od oba nivoa vlasti upravo zbog obima šteta, a iz  Gradske uprave apeluju na poljoprivrednike da osiguraju svoje useve i višegodišnje zasade.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 4 godine i 8 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 2851

Povezane vesti

Povezane teme

Aleksandar Vitković

poljoprivreda

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.