• Pregleda: 1917

Šteta od grada procenjena na više od 160 miliona dinara

Grad je početkom meseca raspisao javni poziv za prijavu štete nastale 29. maja na poljoprivrednim usevima i višegodišnjim zasadima. Štetu je prijavilo 110 poljoprivrednih proizvođača iz Male Bosne, Hajdukova i Palića, a njena vrednost premašuje 161 milion dinara.
Šteta od grada procenjena na više od 160 miliona dinara

Iznad Subotice su se tog 29. maja stvorila dva gradonosna oblaka, jedan koji je došao iz pravca Bačke Topole i zahvatio teritoriju Male Bosne, i drugi koji se stvorio iznad grada i kretao prema Paliću i Hajdukovu. Tom prilikom je iz 11 stanica protivgradne odbrane ispaljeno 77 raketa, čime je potencijalna šteta smanjena, ali su vremenske nepogode ipak prouzrokovale oštećenje na više od 750 hektara, od kojih 702 u Maloj Bosni.

- Tamo je pšenica utučena na 213 hektara, ječam na 80 hektara, uljana repica na oko 100 hektara i suncokret na oko 121 hektar. U Hajdukovu na 31,5 hektara, a na Paliću 18,2 hektara i kad se sve to sabere, dobijemo da je preko 751 hektar oštećen. Uglavnom je to od 80 do 100 posto, ali je većinom 100 odsto oštećen - objašnjava Aleksandar Vitković, sekretar Sekretarijata za poljoprivredu i zaštitu životne sredine.

Nastala šteta u ove tri mesne zajednice procenjuje se na više od 161 milion dinara, a izračunata je na osnovu prosečnih prinosa i trenutne tržišne vrednosti robe.

- U Maloj Bosni su štete kod pšenice oko 16 miliona dinara, dok je kod ječma skoro 5 miliona, uljane repice 7 miliona, a suncokreta 5,4 miliona dinara. Hajdukovo je isto oštećeno, tamo su većinom stradali višegodišnji zasadi, a najviše zasadi breskve, dok su na Paliću najviše stradali zasadi jabuke, oko 23 miliona je procenjena šteta - dodaje Vitković.

Na osnovu prijava građana, napravljen je zapisnik koji je potom predat Pokrajinskom sekreterijatu za poljoprivredu i Ministarstvu poljoprivrede i sada se čeka njihov odgovor, napominje Vitković. Pomoć je tražena od oba nivoa vlasti upravo zbog obima šteta, a iz  Gradske uprave apeluju na poljoprivrednike da osiguraju svoje useve i višegodišnje zasade.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

3
C Odgovori
Kojeg grada?
Ja kao da sam siguran da rekoše lokalni moćnici da je bila uspešna odbrana od grada.
lalo Odgovori
tako je ljudi bolje napraviti stetu a nije bolje za te pare platiti strelce i kupiti rakete i opremu, sa tim iznosom stete i subotica ima 18 protivgradnih stanica, to todje po 75800 evra po jednoj stanici, da je bilo obrnuto jos bi i ustedeli!
poljoprivrednik Odgovori
Red bi bio da opština barem oslobodi oštećenje vlasnike neplaćanja poreza na godinu dana na pogođenim parcelama.
Pogotovo poljoprivrednike u Maloj Bosni jer tamo nije bilo ispaljivanja raketa, pošto opština tamo nije platila čoveka koji bi to radio, i priznaćete da ipak postoji i odgovornost opštine kojoj uredno plaćamo poreze.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.