• Pregleda: 3587

Poseta predstavnika ambasade SAD Bunjevačkom nacionalnom savetu

Poseta predstavnika ambasade SAD Bunjevačkom nacionalnom savetu

Rad na akcionom planu 23 kao i političko predstavljanje bunjevačke manjine bili su teme i razlozi za posetu predstavnika ambasade SAD Nacionalnom savetu bunjevačke nacionalne manjine. Politički oficir Kevin Fjuri i službenik političkog odeljenja ambasade, Ksenija Lazović, razgovarali su sa predstavnicima nacionalnog saveta sa čijim radom su već upoznati od ranije.

Problemi sa kojima se bunjevačka nacionalna zajednica suočava bili su  tema razgovora sa predstavnicima američke ambasade, napomenula je Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta. Najveći problem je, što ovaj Savet ne dobija novac iz gradskog budžeta za svoje funkcionisanje, zbog rezultata poslednjeg popisa stanovništva.

- „Tu je ogroman problem podatak i činjenica da nas nema 10 odsto u ovom gradu prema poslednjem popisu iz čega proizilazi činjenica da u protekle tri godine iz budžeta lokalne samouprave za funkcionisanje Saveta nismo dobili ni jedan dinar. Ta smo sredstva upotrebljavali tako što smo ih prosleđivali našim udruženjima. Kad se uskrati tako velika suma novca onda je jasno da to predstavlja izuzetno velik problem za jednu malu i ne tako jaku nacionalnu zajednicu u finansijskom smislu. Ono što mene raduje na kraju ovog sastanka jeste da smo dodgovorili buduće kontakte koji treba da budu vrlo uskoro i frekventniji. Očekujemo jednu vrstu dobre podrške u daljoj saradnji i ostvarivanju naših nacionalnih prava“ - kazala je Kujundžić Ostojić.

Participiranje bunjevačke manjine u političkom životu Srbije takođe je nešto o čemu je bilo reči na sastanku predstavnika ambasade i Saveta. Dok pojedine manjine imaju stav da treba obezbediti garantovane mandate u predstavničkim telima Srbije, predstavnici ove manjine, u čije ime je govorio Mirko Bajić, izneo je stav da je prirodni prag dobar način za ostvarivanje prava, ali da ga treba tehnički modifikovati.

- „Treba omogućiti da brojčano male nacionalne manjine mogu taj prirodni prag da ostvare, a da ne budu u situaciji u kakvoj smo mi na primer, da to ne možemo postići ni fizički ni tehnički na nivou Republike, a ni Pokrajine. To je potrebno menjati u budućnosti, dakle Zakon koji bi to omogućio. Koja će verzija na kraju biti odabrana, odluka je koju će radna grupa, a to je definisano akcionim planom, naći kao najbolji model za učešće manjina u organima vlasti, odnosno u skupštinama Republike, Pokrajine i gradova“ istakao je Bajić.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

25
Bunjevac 100% Odgovori
Napred sbb u sto bolji rezultat,jedina bunjevacka i patriotdka stranka!
subot Odgovori
Mirko Bajic i Americka ambasada...Hmm !!!
ffilozoff Odgovori
OPredelite se za koga ste,Amerikance ili Ruse...
Oko sokolovo Odgovori
Gde su novci tu su Suzana i Mirko. Ovaj drugi je "na liniji" decenijama.

Pogledati sliku uz komentar.
Bunjevac 100% Odgovori
Dole americka [*...*],Bunjevci ih nisu ni primiti tribali!
prozivka Odgovori
Dosli da potpiruju. Koga god su oni pomogli i podrzali, taj se nije usrecio.
koko Odgovori
Došo da im kaže da se mane ćorava posla.Milošević se već odavno oladio.
bunjevac Odgovori
Jeste li upoznali uvažene goste da mi Bunjevci isto kao i Goranci nemamo druge države osim Srbije.
Da i nama Bunjevcima kao i Gorancima ne treba Nacionalno veće, jer je to u ovim kriznim vremenima kada se skidaju plate: prosvetarima, lekarima, policiji uzaludno trošenje para od kojih ima koristi samo određena grupa ljudi a ne nikako bunjevačka nacionalna manjina.
Vesko Odgovori
Predstavnik ambasade SAD jedino je mogao nauciti od ovih nasih predstavnika, kako
i koliko jedan nas politicar u svom zivotu moze promeniti stranaka. To je za Nobelovu nagradu.
sub Odgovori
Mirko Bajic, uvek dosledan!
Bunjevac Odgovori
Da da,vi ovde što pljujete po Mirku,pa i dalje to radite, a Mirko će i dalje da radi za Bunjevce a Bunjevci žive i žive će bez obzira na podmetačine i pljuvačine odroda roda svoga!
@bunjevac
Bunjevci nemaju nacionalno vijeće,već nacionalni savet,tako da, ne da nisi smešan, nego si žalostan.Ajd na raport u maticu.
@Vesko
jedini čovek koji je za nobelovu nagradu je vaš Slavko Parać,to se nigde nije dogodilo koliko je taj čovek promenio stranaka, ali i nikad nije bio u opoziciji!(izguglaj, broj je 12)
oko sokolovo
štafetu su u to vreme mogli da nose samo najbolji đaci,pametnom dovoljno!
boa Odgovori
I za amere i za ruse ni protiv koga, najviše smo za sebe!
sloba958 Odgovori
Dobra stvar
Vesko Odgovori
@ Bunjevac, taj sto mislis da je moj, vise je tvoj i tog koga pokusavas braniti, jer su ne tako
davno obojica bili u istoj stranki, neka grupa građana, te neki golubovi, izgleda prevrtaci.
Ne kazem ja da nema jos taki, ali tog tvog jos niko nije obisao, u menjanu stranaka i obmanjiva
nju građana kao i punjenju dzepova od poreskih obveznika,svojih i porodičnih na osnovu poltike.
Rade i drugi za Bunjevce, cak i mnogo vise, ali bez novaca, ili za mnogo manje novca, nego sto
dobija porodicna firma velikih Bunjevaca.
bona fide Odgovori
@Oko sokolovo: Objasni sta je lose na slici?
Ledeni Odgovori
Da li je opet brko izbacio kez i rekao "aj spiks no ingliš"? Jednom sam to doživeo uživo i u zemlju da propadnem od blama.

Bitno da je vizitke spremio, kao značiće im biti za nešto, aha
Bunjevac Odgovori
Vesko
Ne vredi sa tobom Vesko,prvo bi trebao pročešljati svoje ligaško-žuto-hrvatsko dvorište pa tek onda dolaziti da komentarišeš bunjevačke vesti!zbogom
Vesko Odgovori
@ Bunjevac, taj tvoj isto ima nekog svog bliskog ligaskog, a kumuje se i sa onima kako ti kazes
da imaju hrvatsko dvoriste, a dosta je i sam bio zuti, i sada ima i zutog ziranta. Zato nemoj gledati
mene, odnosno moje dvoriste, posto nisam nicije gledao. Imam kao i ti pravo da komentarisem ovu
vest, nisu samo sbb Bunjevci ovlaseni i nadlezni da izdaju saopstenja, za dobre novce. Zbogom.
bunjevac Odgovori
Onaj ,,bunjevac" što kritikuje Veska je odnarođeni bunjevac, bunjevac samo dok on ima finansijske koristi od toga inače ako treba biće i marsovac i član SPO-a (samo ako od toga on i njegova familija imaju koristi). Ja sam bunjevac u duši kao i moji petci i nikad se ne stidim svoga roda i porekla.
Радован Odgovori
Буњевци су сачували свој дух и своју традицију. Нису заборавили своју прошлост и своје корене. Непримерено им је ускраћена слобода националног изјашњавања у доба Тита. Неправедно је да им се ускраћује новац из општинског буџета. О сусрету са Америма се не бих изјашњавао, јер су у прекомерној употреби у Србији. Поздрав свим Буњевцима, конститутивном народу.
Агротико Odgovori
Овим мисионарима бомбашке "демократије", са пуним правом се може рећи: "прво почисти испред своје куће"!
Go home, Yankees!
boa Odgovori
Vrila je naša krv!!!
Miz Odgovori
Nije istina da je Bunjevcima "uskraćena" sloboda izjašnjavanja za vrime Tite,nego je vlastima naređeno da ih trpa u Hrvate bez obzira kako se oni izjasne.Dakle,ta naredba je upućena vlastima,a ne Bunjevcima koji su i dalje mogli da se izjašnjavaju kako žele.
mile1 Odgovori
SAD priznale Bunjevce!

U Zagrebu - muk :)
Miz Odgovori
@mile1 pa onda su SAD priznale i da su Bunjevci Hrvati jer je njihova delegacija istom prigodom posjetila i Hrvatsko nacionalno vijeće.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.