Komentara: 12
Pregleda: 8345

Posao za više od 350 mladih oglasila 154 poslodavca, prijava kandidata počinje sutra

07.10.2020. u 14:00h
Izvor: Subotica.com
Za učešće u programu "Moja prva plata", u Severnobačkom okrugu prijavila su se 154 poslodavca, koji su oglasili 271 radnu poziciju za ukupno 363 nezaposlena lica. Prijava zainteresovanih kandidata počinje sutra, 8. oktobra, a uslov je da su mlađi od 30 godina i da do sada nisu radili u struci.
Posao za više od 350 mladih oglasila 154 poslodavca, prijava kandidata počinje sutra

Ovo je bila prva faza programa "Moja prva plata" koji je pokrenula Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) na osnovu Uredbe Vlade Srbije, kako bi se mladima bez radnog iskustva omogućilo da obave praksu na konkretnim poslovima kod poslodavaca, u cilju sticanja znanja, veština i kompetencija za rad. Kako objašnjava Verica Vujadinović, direktorka NSZ Filijale Subotica, zainteresovanost za učešće u programu je iskazalo oko 300 poslodavaca, ali su nakon provere mnogi odbijeni, jer nisu ispunjavali neophodne uslove.

- Prvi i osnovni uslov bio je da su poslodavci redovno plaćali poreze i doprinose i nakon postupka provere, oni koji nisu plaćali su bili obavešteni i ako su do predviđenog roka uplatili, takve poslodavce smo uzimali u obzir, dok su ostali odbijeni. Neke proslodavce smo odbili zbog prijave neadekvatnog zanimanja, odnosno mnogi su navodili poslove koji su jednostavniji i koji ne zahtevaju nivo srednjih ili visokih kvalifikacija, kao što su sobarice, pomoćni radnici u kuhinji, zlatari i zidarstvu. To nisu zanimanja, već pomoćni poslovi i takvi poslodavci su, nažalost, odbijeni. Takođe, postoje neka zanimanja gde je po zakonu potrebno odmah zasnivanje radnog odnosa, kao što je sekretar škole ili menjač novca. Njih nismo uzeli u obzir, jer sva nezaposlena lica koja budu angažovana kroz ovaj program ne zasnivaju radni odnos - objašnjava Vujadinović.

Posao za više od 350 mladih oglasila 154 poslodavca, prijava kandidata počinje sutraPoslodavci koji su se prijavili i ispunili sve uslove, a kojih je 154, oglasili su 271 radnu poziciju za ukupno 363 nezaposlenih, a kako naša sagovornica ističe, podjednako su traženi kandidati srednjeg i visokog obrazovanja.

- Grupa mašinskih zanimanja je najtraženija, odnosno zanimanja koja su deficitarna i najviše poslodavaca traži bravare, zavarivače, mašinske i elektro inženjere. Takođe, ima mnogo poslodavaca koji su prijavili radno mesto prodavca i administrativnog radnika, a ono što je interesantno, tražili su internet prodavca. To smo odbili, jer takvo zanimanje ne postoji, odnosno u našem školskom sistemu lica nemaju mogućnost da se obrazuju za internet prodavca - dodaje direktorka NSZ Filijale Subotica.

Posao za više od 350 mladih oglasila 154 poslodavca, prijava kandidata počinje sutraProgram "Moja prva plata" namenjen je mladima do 30 godina sa srednjim ili visokim obrazovanjem, koji su bez radnog iskustva i nalaze se na evidenciji nezaposlenih NSZ. Program se realizuje bez zasnivanja radnog odnosa kod poslodavca u trajanju od devet meseci, a tokom trajanja programa, NSZ na mesečnom nivou isplaćuje novčanu naknadu od 20.000 dinara mladima sa srednjim obrazovanjem, odnosno 24.000 dinara mladima sa visokim obrazovanjem.

- Prijava zainteresovanih kandidata počinje sutra, 8. oktobra, putem sajta "Moja prva plata" i ovim putem pozivam sva nezaposlena lica koja nemaju radno iskustvo u struci ili nemaju dovoljno, do devet meseci, da pregledaju bazu poslodavaca i mogu da apliciraju na više radnih mesta. Nakon prijave nezaposlenih, uslediće provera istih, a na kraju se potpisuje trojni ugovor između poslodavca, nezaposlenog lica i NSZ - poručuje Vujadinović.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 6 meseci
Komentara: 12
Pregleda: 8345

Povezane vesti

Povezane teme

Nacionalna služba za zapošljavanje

zapošljavanje

verica vujadinović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.