Komentara: 10
Pregleda: 5513

Porast nasilja u porodici, ali sistem kontrole efikasniji

18.09.2016. u 12:23h
Izvor: Subotica.com
U prvih osam meseci Centru za socijalni rad prijavljeno je 72 slučaja porodičnog nasilja, što je oko 10 odsto više nego u istom periodu prošle godine.
Porast nasilja u porodici, ali sistem kontrole efikasniji

Kao i prethodnih godina dominantno je fizičko nasilje, u 48 prijava. Žrtve su najčešće žene, koje u najvećem broju slučajeva trpe fizičko i psihičko nasilje bračnih ili vanbračnih partnera.

- Statistika pokazuje da su žene češće žrtve nasilja, u ukupnom broju žrtava čine 83,3 odsto. Prema starosnoj strukturi, bilo je 50 odraslih lica, ali nema pravila žrtve nasilja su i deca i starije osobe. Nasilje je Centru za socijalni rad u takođe, 50 slučajeva prijavljivala sama žrtva, a u ređim slučajevima prijavljivale su i komšije, poznanici, policija - kaže Miroslava Bagavac, direktorka Centra za socijalni rad.

U cilju snažnijeg reagovanja na porodično nasilje, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je početkom avgusta izdalo nalog po kojem su svi centri za socijalni rad u obavezi da periodično, na petnaest dana dostavljaju podatke o novim slučajevima nasilja.

- Na teritorji Grada dobro smo povezani Protokolom o saradnji i svih 12  institucije na lokalu sarađuju u okviru same prijave i procene slučaja. Tesno smo povezani sa Policijskom upravom i Osnovnim javnim tužilaštvom kao i ostalim institucijama, periodično se sastajemo kako nijedna žrtva ne bi bila nezaštićena. Međutim, od resornog ministarstva dobili smo i novu obavezu da popunjavamo  upitnik o svim prijavljenim žrtvama nasilja na svakih petnaest dana. Upitnik je kompleksan jer podazumeva, pored izveštavanja o obliku i vrsti nasilja, da navedemo i našu saradnju sa partnerima, kao i mere koje smo preduzeli u zaštiti žrtve - kaže Bagavac.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 7 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 5513
Povezane teme

žrtve nasilja

psihičko nasilje

nasilje u školi

nasilje u porodici

nasilje nad ženama

vršnjačko nasilje

porodično nasilje

nasilje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.