Komentara: 8
Pregleda: 4332

Položeni venci na spomenik "Balada vešanih"

18.11.2013. u 15:10h
Izvor: RTV Yueco
Gradski Odbor SUBNOR-a održao je skup kod spomenika “Balada vešanih” povodom 72. godine od kako su nemački fašisti osudili na smrt 15 naših sugrađana. Na spomenik su vence položili delegacije grada, mesnih zajednica, SUBNOR-a, kao i učenici osnovnih škola i srednje Politehničke škole škole.
Položeni venci na spomenik "Balada vešanih"

Svi prisutni složili su se da, osim što je potrebno sećati se nevinih žrtava, veoma je bitno da mlade generacije ne zaborave najveće zlo 20. veka, fašizam, koje nikada više ne sme da se dogodi.

Pre 72. godine preki Vojni sud na današnji dan osudio je 15 subotičana jer su pružali otpor ideologiji fašizma. Ljudi koji su stradali su bili iz svih sloveja društva. Bilo je tu i radnika i intelektualaca, koji su se borili protiv zla. Sedamdeset i dve godine kasnije članovi GrO Subnor, kao i mnoge druge delegacije okupile su se na mestu gde je izvršen brutalni čin vešanja nedužnih civila, gde su položeni venci.

Nizom manifestacija poslednjih nekoliko nedelja Grad je obeležio i prisetio se važnih istorijskih datuma, koji su menjali istoriju čovečanstva. Predstavnici grada kažu da se ovakvi datumi moraju obeležavati pre svega iz ljudskih odnosa.

Učenici osnovnih i srednje Politehničke škole nastavili su sa tradicionalnim simboličnim polaganjem 15 crvenih cvetova za 15 palih žrtava. Nakon polaganja venaca na spomenik “Balada vešanih” predstavnici SUBNOR-a, položili su vence i na Jevrejskom groblju, gde je održana komemoracija u znak poštovanja prema stradalim sugrađanima jevrejske nacionalnosti.

Izvor: RTV Yueco
Polaganje venaca na spomenik "Balada vešanih" Polaganje venaca na spomenik "Balada vešanih" Polaganje venaca na spomenik "Balada vešanih" Polaganje venaca na spomenik "Balada vešanih" Polaganje venaca na spomenik "Balada vešanih" Polaganje venaca na spomenik "Balada vešanih" Polaganje venaca na spomenik "Balada vešanih" Polaganje venaca na spomenik "Balada vešanih"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 5 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 4332
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.