• Pregleda: 20664

Položen kamen temeljac akva parka i velnes centra na Paliću

Postavljanjem kamena temeljca, danas je otpočela prva faza radova na izgradnji akva parka i velnes centra na Paliću, koju zajednički finansiraju Pokrajinska vlada, Vlada Republike Srbije i Grad Subotica.
Položen kamen temeljac akva parka i velnes centra na Paliću

Izgradnja akva parka predviđena je Projektom razvoja turističkog prostora „Palić“, pozatijim kao "Master plan Palić" iz 2006. godine, kao i "Programom razvoja turizma regiona Palić" iz 2015. godine.

Kako je planirano, u narednih godinu dana biće izgrađen najsavremeniji bazenski kompleks sa pratećim sadržajima.

Polaganju kamen temeljca prisustvovali su gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor i potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, kao i Nebojša Daraboš, direktor preduzeća "Park Palić" kojem je povereno vođenje projekta izgradnje akva parka i velnes centra.

- Ovo je veliki dan za Subotičane, a izgradnja akva parka je veliki korak da Palić vratimo na turističku mapu Srbije i regiona. Ponosan sam što smo kao lokalna samouprava, uz veliku pomoć Vlada republike i pokrajine, pokrenuli ovaj projekat koji će pomoći i privredi Srbije, povećati broj turista i samim tim život Subotičana učiniti kvalitetnijim – naglasio je gradonačelnik Bogdan Laban. - Nalazimo se na lokaciji ''Muškog štranda'', na površini od 4,4 hektara, gde ćemo za oko godinu dana napraviti moderan velnes i akva centar na 30 hiljada kvadrata, sa pet unutrašnjih i pet  spoljašnjih bazena.

Gradonačelnik je podsetio da je u protekle dve godine u palićku infrastrukturu uloženo više od 200 miliona dinara i zahvaljujući tome imamo prelepu Veliku terasu, Veliki park i Letnju pozornicu, a tu je i projekat sa nemačkom KfW bankom, koji treba da počne u martu iduće godine.

Velika investicija na Paliću vredna je više od milijardu dinara, a finansiraće se sredstvima iz budžeta republike, pokrajine i Grada Subotice. U prvoj fazi biće uloženo 320 miliona dinara. Posao izgradnje u ovoj fazi, kao jedinom ponuđaču na tenderu, poveren je konzorcijumu "Gemax gradnja" iz Novog Sada i "Saniteko group" iz Podgorice.

- Ovo je možda i poslednji trenutak da nešto uradimo i spasimo Palić kao turističku destinaciju. Palić je možda i jedina, od 18 prioritetnih turističkih destinacija u kojima beležimo pad broja turista koji dolaze. Po broju dolazaka, Palić je na četvrtom mestu u odnosu na druge banje, ali po broju noćenja tek na četrnaestom mestu, postaje izletište a ne ozbiljna turistička destinacija. Too je raskorak između realnosti ii potencijala – istakao je  Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikcija i potpredsednik Vlade Srbije, dodajući da je ovo jedna od najvećih investicija u turizam u Srbiji. - Ovo će biti i podstek za privatni sektor, da i oni sa svoje strane smeštajnim kapacitetom i drrugim sadržajima obogate sadržaje Palića. Sinergija Republike, Pokrajine i Grada daće rezultat, a to je da Palić i Subotica budu među deset turističkih destinacija u zemlji.

Pokrajinski premijer Igor Mirović istakao je važnost činjenice da Grad Subotica, Pokrajinska vlada i Vlada Srbije rade zajedno na ovom velikom projektu.

- Za dve godine kada ga završimo imaćemo dodatne potencijale, ne samo na Paliću, nego i na severu zemlje uopšte. U Subotici ćemo narednih godina realizovati i mnoge druge projekte. Očekujemo konačno završetak Narodnog pozorišta najkasnije do početka 2020. godine, a očekuje nas nastavak radova na „Ipsilon kraku“ - najavio je Mirović

Planirano je pet otvorenih bazena - jedan termalni koji već postoji ćemo rekonstruisati, jedan za odrasle, jedan za decu  i dva uz tobogane. I u zatvorenom prostoru ćemo takođe imati pet bazena, tri veća i dva manja, uz prateće sadržaje.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

100
DuleS Odgovori
Hahaha, pravo vreme za polaganje kamena temeljca! :D čini mi se da će na tome i ostati...
Овца за шишање
DULES,
Iskoristio sam da tebi repliciram (mada se slažemo) da bi na vrhu bila pesma za sve botove iz redova sns-OVACA.

"ULIZICA

Primećujem da živis k'o bubreg u loju
osmeh, ukras lica zbog stranih vilica
kaput ti ima kameleon boju
priča se po selu da si postao ulizica

Postao si doktor za totalne manire
svršio kurseve, auto-bonton škole
da bi im'o da jedeš, da bi im'o da piješ
izvadio si sve ausvajs dozvole

Al' ako vec moraš da živis k'o kučak
budi Lunja, a ne Maza s lanca
dok vrtiš repom da zaradiš ručak
mogla bi te ogrebati maca

Dupelizac i uvlakač
mufjuz, pizda, ulizica
iza tebe otegla se
nadimaka kobasica

Pun zamrzivač i kuću punu
tona brašna, šećera, kanister benzina
žena ti nosi svilene gaće
a uveče potajno lučis vunu
ti nikad nećeš biti prva violina!"

Rambo Amadeus.
voyager
Varate se, stici ce oni brzo do pola, a ona drugu polovinu (kada se već zadovolje privatne aspiracije (lokalnog karaktera)) ćemo čekati vrlo dugo. Već ko sačeka ovde, a ko u Crnoj Gori jer će ti objekti tamo biti pre gotovi.
Heroes Odgovori
Nema potrebe detaljno objasnjavati znacaj realizacije ovog projekta,sve je jasno. Naravno da je ekonomski aspekt najbitniji kao krajnji rezultat ovog ulaganja i pocetka radova. Za nekoliko godina ce Palic biti nesto sto pre 15 god nismo mogli ni da zamislimo da moze da se desi. Ko ce biti zasluzan za to? Svi! Ne treba svaku vest politizovati i pripisivati nekoj konkretnoj stranci,jer sam proizvod(bazeni u ovom slucaju) ostaje svima nama i za vreme i posle ove vlasti. Svakako,za sam pocetak realizacije treba pohvaliti vlast koja je posle mnogo godina prepoznala znacaj i potencijal izgradnje akva parka. A sad,srecan pocetak radova pa da se slavi sledece godine u ovo vreme :)
Max
@Heroes moraš malo bolje poznavati stanje Palićkog Jezera i turizma na Paliću. Ono što je na Paliću najljepše nastalo je pred pad Austrougarske (kraj 19-tog i početak 20-tog vijeka). Komunizam je donio novi oblik turizma za narodne mase. Otvorena su radnička odmarališta i jezero je bilo prepuno kupača. Miloševićeva vlast je nastavila koristiti ono što su prethodne generacije stvarale a onda su Miloševićevi nasljednici i dželati iz nekog razloga zaključili da se Palić treba uništiti. Sve što su mogli na Paliću srušili su od sportskih terena, bazena, parkova, ženskog i muškog štranda i radničkih odmarališta. Današnja garnitura na Paliću je zatekla katastrofu i njihovi prvi koraci su za svako pohvalu. Spasili su gotovo otpisani termalni bazen, obnovili godinama zatvoreni ženski štrand koji je bio prepušten zaboravu, ponovo izgradili u potpunosti uništene sportske terene kod hotela Sport. A sada grade Muški štrand i Akva Park. Treba im dati šansu da pokušaju završiti započeti posao.
Mare
@ Max
Zenski strand je obnovljen malo ranije, za vreme prethodne vlasti.
Sofi
@Max
O čemu vi to gospodine. Niko drugi do sami subotičani su uništili Palić. Kakve veze ima Milošević koji nikada nije imao vlast u Subotici. Palić je uništen nebrigom svih vlasti od njegove revatilizacije sedamdesetih, nebrigom svakog pojedinca, zanemarivanjem kanalizacione mreže u samom gradu a naročito na Paliću, izbegavanjem da se oko jezera napravi zaštitni pojas i drugim propustima i glupostima.
Max
@Sofi Pa gdje sam ja to optužio Milosevica. Samo sam napisao da se u njegovo vrijeme koristilo nasljeđeno iz prethodnog komunističkog doba tj. ono što su oni nakon njega uništili. I ne krivite Subotičane jer niko njih ništa ni pitao nije. Palić su uništili političari koji su uništili i sve veće kompanije po subotici (29. Novembar, Azotara ...). Da budemo jasni ti političari su bili na vlasti nakon Miloševića do 2016 godine. Dakle treba nazvati stvari pravim imenom a ne kriviti Subotičane.
024 Odgovori
Ko doživi pričaće!
Taca Odgovori
Dok ovako veje, projekat neće napredovati dalje od tog kamena temeljca
Ministarka91 Odgovori
Eto i ovo je realizovano, bravo za tim, bravo za gradonacelnika.
Mare
Ovo je mnooogo daleko od realizovanog!
C
Bravo, bravo, lopata cementa, bravo!
Branko Odgovori
Počelo je. Ako. Gradonačelniče, dobar posao Vam želim i da pokažete svima da kada se nešto dobro organizuje, može brzo i kvalitetno da se završi. Subotici i Paliću nedostaju ovakve investicije.
Nick Odgovori
Subotice srecni radovi.
Maja Odgovori
Ovo je jako velika stvar za Palić i Subotičane. Izgradnjom akva parka naši sugrađani će stvarno biti zadovoljni i nećemo morati nigde sem na Palić da idemo da uživamo!
Teodora Odgovori
Ovo je projekat koji će staviti Suboticu na mesto broj 1. kao turistički grad. Konačno više nećemo ostavljati novac u Mađarskoj. Biće bliže, novije i jeftinije. Sve pohvale za ovaj projekat,samo napred. Jedva cekamo :)
nja89
Vidis, ja cu i dalje ostavljati novac, cak vrlo rado moram priznati, u banji u Moraholomu. Jer medju ovih 10 bazena ne vidim da se negde spominju termalni bazeni, koji bi trebali da su prioritet u iskoristavanju potencijala Palica. Ko je bio u Moraholomu, zna vrlo dobro o cemu je rec i koliko je to korisno za zdravlje, a kod nas tog kvaliteta banje nema ni na vidiku. Svaka cast za ovo, napokon nesto da se desava, nadam se da necemo cekati zavrsetak radova kao sto cekamo i na POzoriste.
voyager
Svaki pokušaj činjenja je pozitivan, ali čista voda za kupanje u jezeru je prvo. Sve drugo ima neke elemente za koje se kaže da se "Nešto drugo iza brega valja", a uzimajući u obzir imena "glavnih" navedenih to samo potrvdjuje.
Ptica trkacica
Ti koji su odlazili u Moraholom odlazice i dalje. Nema to veze sa kvalitetom kupalista vec samo sa onim sto ljudi imaju u glavi. Svako jato svom jatu leti...
Ptica trkacica
Kakve veze ima trenutna vlast sa bazenima u dudovoj sumi? Mozda imaju veze i sa mostom u Djenovi koji se nedavno srusio...
Каролинг Odgovori
Коначно ћемо моћи одвести децу на купање а да не морамо да се возимо десетинама километара. Честитке локалној власти на почетку реализације пројекта!
Manja Odgovori
Palić će uskoro sijati pravim i zasluženim sjajem! Saradnja na sva tri nivoa vlasti doprinela je da dođe do realizacije ovog velikog projekta!
Mr.Comment Odgovori
Da, konačno se desio i ovaj trenutak! Možemo sa ponosom reći, da je kamen temeljac početak jednog velikog projekta, koji će u mnogome doprineti turizmu na Paliću. Sada ostaje samo da sačekamo kraj radova, i uživamo u onome što će biti izgrađeno.
Aco Odgovori
Evo za sve hejtere, vlast na lokalu ispunjava obećano. Subotica ide napred. Mesto u Moraholom ići ćemo na Palić.
Subotica Susu Odgovori
Похвале свима који раде на овом пројекту и да коначно можемо без преласка границе да се бањамо у свом граду. Многима у претходним мандатима није ово био интерес личне природе па нису ни покушавали да крену у прављење.
Milica Odgovori
Subotica i Palić u budućnosti na 1. Mestu turizma. Kada država ulaže u Palić i želi od njega da napravi destinaciju prestiža to treba i privatnike da potatakne da se aktiviraju i da daju turistima najbolji smeštaj, kafiće itd.
Veljo Odgovori
Realizacijom ovog projekta, Palić će postati top turistička destinacija u Srbiji i time doprineti ekonomskom prosperitetu Subotice.
Mare
3-4 bazena sa 2 tobogana za decu bas i nije nesto sto ce privuci milone turista.
Danas svaki veci grad ima ovakvo nesto. Dakle, ovi bazeni sigurno jesu nesto lepo i pozitivno za nas grad, ali jos sigurnije nisu nesto sto ce nas grad spasiti od ovog ogromnog odliva mladih ljudi koji nam se desava u poslednjih par godina, a koji je svakako rezultat jedne katastrofalne politike u celoj drzavi!
panonski čamac
2000din za gospodina.
Vicking Odgovori
Pa ovo izgleda fantastično! Jedva čekam i drago mi je da se ovo finansira!
earthworker
šta ti tu molim te izgleda fantastično? meni po slikama deluje kao neki novi pogon betonskih cipela za klizanje po paliću. zašto se u tekstu od celog betonskog kompleksa skreće pažnja da je taj jedan termalni bazen već postojeći?
Mackica Odgovori
Investicija koja ce oziveti Palic i vratiti mu stari sjaj. Jedva cekam da se zavrsi iako su radovi tek poceli
Slavudin Odgovori
Vidi taj cinični osmeh: JAO KOLIKO CU MILIONA TU DA UZMEM
Mladen Odgovori
meni ovo smesno
Sofija Odgovori
Nakon dugo vremena, Palić se vraća na turističku mapu Srbije i regiona. Jedva čekam završetak radova.
Borisav Odgovori
Da li je toliko tesko napisati tacan datum zavrsetka radova???
Max
Napisano je na tabli samo treba doći na Palić i pročitati. Datum je 18.05.2019!
Malter
Bote, sanse da ovo bude zavrseno do 18.05. naredne godine su nikakve. Poznavajuci nase uslove i kako se radi i gradi, bice to negde 2029.
6 meseci za realizaciju... Lupili i ostali zivi, nazalost.
CRNO NA BELO
MAX
Onomad je na panou ispred ulaza na Termalni bazen (za bazen u šumi i pozorište ne bih znao kasti), kao dan "D" završetka radova figurirao maj, 2017. godine. Slično je i ovom prilikom...Navodno će konac dela započetog polaganjem kamena temeljca za znatno grandiozniji projekat (takođe u decembru?) krasiti već sledeće, 2019. godine. Termalni nije završen u planiranom roku od oko 5 meseci, zapravo radovi su i dalje u toku. Da li je slična sudba suđena i velnes centru bumo videli koliko već sutra, jer vreme leti čak i zimi. Nego, nešto se mislim, ako pomenuto ministarstvo dosadašnje drešenje "kese" za ine projekte nije uslovljavalo rezultatima, vreme je da počne.
Max
@CRNO NA BELO Vidis ja sam i fotku table napravio. Ukoliko ne izvrše ono što su zacrtali mislim da znam za koga neću glasati na sljedećim izborima.
Igor Odgovori
opaa..vidi ti Labana kako zna s lopatom i malterom ;)
Draza Odgovori
Коме је камен темељац минус, тај је минус у мозак. И непријатељу се честита кад нешто гради.
voyager
Namere su bitne, a one se tu ne pominju iskreno. Ništa kod Srpske Nasilničke Stranke nije transparentno i za narod. To je uglavnom samo za "njih".
Mrgud
Zna se ko ce se od ovog najvise opariti...onaj sto vec drzi pola grada,pa jos i ponesto na Palicu (pod pozajmljenim imenom),a sve to uz pomoc sesirdzije iz komsiluka,i zlatoustog velikog vodje.Ruka ruku mije...
Mrgud
Nekoliko bazena ne moze privuci turiste.Dok ne bude propratnih sadrzaja,nista od turizma.Ljudi moji,Palic je,poput Subotice,bukvalno mrtav.Usred leta,pola jedanaest uvece,oko jezera ni zive duse ,i to nekoliko bazencica nece promeniti.
REKREATIVAC Odgovori
Samo da bude i bazen koji je pogodan za plivanje, da nije termalna voda.
lalo Odgovori
opa bato vidi ove sto lopataju, kad ih ovako vidis rekao bih da im je to osnovno zanimanje!
Melanija Odgovori
Svaka čast! Ovo će sigurno doprineti razvoju turizma na Paliću :)
lalo Odgovori
ako budu aqua park pravili kao zatvorene bazene u dudovij sumi, verovatno ce mo se kupati u njima kada udjemo u evropsku uniju tj nikad!
darkomi Odgovori
pa ovo izgleda kao zesca katastrofa kako niko ne vidi ima tu ljudi koji znaju kao Ivanisevic pa tebali bi da kazu
Nora Odgovori
Pa ovo će biti prelepo! Odličan potez za uspešno razvijanje turizma na Paliću, a i u našem divnom gradu! Sve pohvale! Lepo je videti da se na tome aktivno radi!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.