Komentara: 0
Pregleda: 3626

Poljoprivrednici trebuju 750.000 litara regresiranog dizela

19.03.2012. u 16:17h
Izvor: RTV Yueco
Poljoprivrednici trebuju 750.000 litara regresiranog dizela

Subotički poljoprivrednici su za manje od sedam dana trebovali bonove za preko 750.000 litara dizela D2, odnosno evro dizela. Ministarstvo poljoprivrede kroz podelu bonova subvencioniše gotovo polovinu cene dizela D2 za ovogodišnju prolećnu setvu. Zahtevi se podnose Upravi ze trezor i asistentima savetodavaca Poljoprivredne stručne službe, a do sada je podneto preko 1.200 zahteva za subvencionisanje nabavke dizela za prolećnu setvu.

Od 13. aprila kada je stupila na snagu Uredba Ministarstva poljoprivrede o regresiranju nabavke dizel goriva za ovogodišnju prolećnu setvu, zaključno sa jučerašnjim danom, poljoprivrednici sa teritorije Grada Subotica podneli su oko 1.200 zahteva za regresiranje nabavke 746.000 litara dizela D2, odnosno oko 7.500 litara evrodizela. U zavisnosti od kulture, ministarstvo regresira nabakvu od 20 do 100 litara dizela po hektaru, a za najpopularnije žitarice regresira se 40 litara po hektaru.

Poljoprivrednici podnose zahteve lokalnim asistentima savetodavaca u mesnim zajednicama, na četiri punkta u gradu, kao i u Poljoprivrednoj stručnoj službi Subotica. Rešenja poljoprivrednici dobijaju za dan – dva, a bonovi se preuzimaju kod asistenta savetodavca. Vrednost bonova je 60 dinara po litru, što je skoro polovina cene dizela D2 koji kod NIS-a za ovu kampanju košta 125 dinara po litru. Nakon što preuzmu bonove, poljoprivrednici mogu ići na neku od NIS-ovih pumpi i uz doplatu od 65 dinara po litru točiti gorivo.

U Udruženju poljoprivrednika nisu zadovoljni. Tvrde da, i pored najava, gorivo još nije počelo da se deli, te da se Uredbom stimuliše potrošnja D2 umesto Evrodizela.

Uredba o regresiranju nabavke dizel goriva traje do 09 aprila, a bonovi važe do 15. aprila. Pumpe u Subotici na kojima se može točiti dizel uz bonove su NIS-ove pumpe na Beogradskom putu broj 223, zatim na Puškinovom trgu i na Somborskom putu. Kompletan spisak pumpi možete pogledati na sajtu ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 1 mesec
Komentara: 0
Pregleda: 3626
Povezane teme

poljoprivrednici

bonovi za naftu

regresirani dizel

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.