Komentara: 3
Pregleda: 1932

Poljoprivrednici i gradski čelnici postigli dogovor oko mera podrške za tekuću godinu

19.03.2024. u 09:00h
Izvor: Subotica.com
Nakon drugog sastanka sa gradonačelnikom Subotice Stevanom Bakićem, predstavnici lokalnog Udruženja poljoprivrednika izjavili su da su njihovi predlozi oko mera podrške za tekuću godinu gotovo u celosti uvaženi.
Poljoprivrednici i gradski čelnici postigli dogovor oko mera podrške za tekuću godinu

Prošlogodišnja mera podrške za kupovinu mehanizacije biće ponovljena i u 2024. godini, a za tu svrhu biće opredeljeno ukupno 22 miliona dinara.

Postigli smo dogovor na jučerašnjem sastanku. Umesto mere koja se tiče kupovine poljoprivrednog zemljišta, biće vraćena mera podrške za kupovinu mehanizacije koja je nama izuzetno značajna. Tražili smo da se za tu namenu izdvoji ukupno 23 miliona, odobreno nam je 22 miliona, tako da smo zadovoljni. Ukazali smo na neke nedostatke kod mera koje se tiču veterinarskih usluga i to je uvaženo. Tako da smo u ovom momentu mnogo zadovoljniji u odnosu na pre deset dana istakao je Marinko Kujundžić iz Udruženja poljoprivrednika Subotice - Jedino čime nismo zadovoljni jeste visina sredstava namenjenih osiguranju useva, neće moći veliki broj poljoprivrednika da ostvari taj povrat budući da je opredeljeno svega sedam i po miliona dinara. Mi smo želeli da tu bude malo više sredstava, ali novac se mora rasporediti na više mera tako da je ova morala biti žrtvovana. Za ovu godinu je tako, ali ako sve bude kako treba imamo usmeno obećanje da bi iduće godine moglo biti više sredstava kako bi i ova mera bila u potpunosti zadovoljena.

Paori zadovoljni ishodom  jučerašnjeg sastanka sa gradonačelnikom

Inače, lokalna samopuprava je za tekuću godinu opredelila ukupno 50 miliona dinara za podršku poljoprivrednicima.

- Za pomoć prilikom kupovine mehanizacije izdvojeno je ukupno 22 miliona dinara, sedam i po miliona za osiguranje useva. Za subvencionisanje poljoprivrednih kredita na godišnjem nivou za obrtna sredtva opredeljeno je 10 miliona dinara. Dakle, Grad će subvencionisati kredite u visini od 9 odsto, odnosno to će oni pokrivati kod banaka, dok će ostalo regulisati poljoprivrednici. Takođe, idvojen je i novac za veterinarske usluge, osemenjavanje, manifestacije u gradu, kao i za edukaciju poljoprvrednika u vezi sa e-agrarom - završava Kujundžić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 mesec i 1 nedelju
Komentara: 3
Pregleda: 1932

Povezana vest

Povezane teme

paori

poljoprivrednici

udruženje poljoprivrednika

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.