Komentara: 27
Pregleda: 2749

Paori zadovoljni ishodom jučerašnjeg sastanka sa gradonačelnikom

13.03.2024. u 11:44h
Izvor: Subotica.com
Lokalni paori okupljeni oko Unije poljoprivrednih udruženja Subotica postigli su dogovor sa gradonačelnikom Subotice oko mera i programa podrške za tekuću godinu, rečeno je medijima nakon sastanka. Sledeći susret zakazan je za ponedeljak.
Paori zadovoljni ishodom  jučerašnjeg sastanka sa gradonačelnikom

Na jučerašnjem sastanku načelno je dogovoreno da se ponovi prošlogodišnja mera podrške za kupovinu mehanizacije.

- Postojala je namera da se ta mera eliminiše i da se umesto nje uvrsti mera podrške za kupovinu poljoprivrednog zemljišta. Prvenstveno smo zbog toga i zatražili sastanak sa gradonačelnikom kako bismo se izborili za ovu meru oko mehanizacije koja je prošle godine bila najzastupljenija i utrošeno je čak 23 miliona dinara - objašnjava Marinko Kujundžić iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotica.

Paori zadovoljni ishodom  jučerašnjeg sastanka sa gradonačelnikom

Za razliku od prošle godine kada je mera podrške za kupovinu mehanizacije bila namenjena isključivo ratarima, ove godine bi trebalo da budu obuhvaćeni svi poljoprivredni proizvođači.

Tražili smo da se ova mera proširi i da budu obuhvaćene i druge grane poljoprivrede poput stočarstva, povrtarstva, voćarstva, pčelarstva, cvećarstva... - priča Miroslav Kiš iz Udruženja odgajivača goveda rase limuzin - Iako smo ovo jesenas utanačili, prošle nedelje smo dobili informaciju da ove mere ipak neće biti, već da je Grad za ovu godinu opredelio novu meru za kupovinu zemljišta. Mi nismo protiv bilo koje mere koju je Savet za poljoprivredu preložio ali neka se namakne još 25 miliona dinara, jer smatramo da tih para ima kroz zakup, nego smo izgubili dragoceno vreme, jer je prošlo tri meseca i mogli smo već da imamo raspisane konkurse koje smo precizirali u novembru. Koliko smo prethodne nedelje bili nezadovoljni zbog toga što je neko preinačio ono što smo dogovorili jesenas, toliko smo sada optimistični i zadovoljni jer je gradonačelnik stavio do znanja da će sredstava za ovu značajnu meru biti.

Paori zadovoljni ishodom  jučerašnjeg sastanka sa gradonačelnikom

Iako je Grad imao predlog da se subvencioniše kupovina zemljišta, subotički voćari vele da za to nemaju sredstava, te predlažu da im se pomogne kroz subvencionisanje malih investicija značajnih u ovoj grani poljoprivrede.

Bez obzira na subvencije, voćari nemaju sredstava da kupuju zemljište, a zbog izuzetno loše situacije u voćarstvu trenutno nemaju ambiciju ni da se širie. Nijedan traktor nije kupljen u poslednjih pet godina niti je kupljeno zemljište. Zato smatramo da su subvencije za manje investicije, poput kupovine neke sitne mašine koja je neophodna, trenutno najadekvatniji način da se ublaži loša situacija koja vlada godinama u voćarstvu. Takođe, smatramo da je potrebno da se subvencioniše osiguranje useva u što većoj meri - istakao je Marjan Davčik, voćar iz Tavankuta  - Situacija je u zadnjih pet godina izrazito loša, a to da je Subotica voćarski kraj uskoro će postati istorija. Broj voćara se prepolovio i nastavlja se trend smanjenja neverovatnom brzinom. Situacija je toliko teška da nijedna lokalna samouprava to ne može da preokrene, ali eto ove mere koje smo predložili mogu koliko toliko da olakšaju ovaj krizni period.

Paori zadovoljni ishodom  jučerašnjeg sastanka sa gradonačelnikom

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 mesec i 2 nedelje
Komentara: 27
Pregleda: 2749

Povezana vest

Povezane teme

gradonačelnik Subotice

paori

poljoprivrednici

udruženje poljoprivrednika

stevan bakić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.