Komentara: 17
Pregleda: 7593
Foto

Pola veka takmičenja risara

14.07.2018. u 19:50h
Izvor: Subotica.com
Takmičenje risara, neizostavni deo „Dužijance“ koji proslavlja pola veka postojanja, održano je danas u Đurđinu na imanju pored crkve Svetog Josipa Radnika. Kose je ukrstilo 22 para, a pobednici su i ovoga puta bili Marinko Kujundžić i Ruža Juhas.
Pola veka takmičenja risara

Ovogodišnji domaćini bili su Stipan i Marija Kujundžić, koji su pripremili njivu i gozbu za goste. Risari i risaruše okupili su se na njivi već oko šest sati ujutru, zasukali rukave i odmah počeli pletenje užadi.

- Kao dobrodošlica tu je najpre dobra rakija dočekuša, žene su spremile slaninu od mangulice, kiselo i domaći hleb, same su pravile i svaka im čast – ponosno će domaćin. - Pored 22 para starijih, tu je i šest parova mladih risara i pet revijalnih parova. Žito je polegnuto, zato smo i smanjili površine i risarima nije bilo nimalo lako. Ovo je bio ispit za dobre risare, ali i odlična škola za mlade risare, da ne očekuju uvek da će biti lako kositi.

Pola veka takmičenja risara

Posle ručka i uspešne pogodbe, kao što običaji nalažu, gradonačelnik Bogdan Laban zvonom je dao znak da ris može da počne.

- Drago nam je da nam takmičenje risara daje mogućnost da se na trenutak vratimo u prošlost da se podsetimo kako se to nekada radilo, kako se odvijala žetva i da na najbolji način osetimo taj spoj prošlosti i sadašnjosti – poručio je gradonačelnik Laban i još jednom istakao zadovoljstvo što ova manifestacija i uopšte projekti u gradu imaju podršku republičke Vlade. - Zahvaljujući toj podršci pokrenuli smo sa mrtve tačke višedecenijske kapitalne nezavršene projekte, po kojima je Subotica bila poznata.  U naredne dve godine, upravo zahvaljujući podršci Vlade i predsednika Republike mi možemo da očekujemo da će se završiti „ipsilon krak“ i Narodno pozorište“ , kao i značajna ulaganja u Palić.

Pola veka takmičenja risara

Među gostima bili su i izaslanik predsednika republike Aleksandra Vučića Nemanja Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova i Senad Mahnutović, državni sekretar u Minstarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

- Moje današnje prisustvo na ovoj manifestacijijasno pokazuje koliko predsednik Vučić pridaje značaj unapređenju položaja hrvatske nacionalne manjine u Srbij. Trudimo se da on bude u skladu sa  najvišim evropskim, i međunarodnim standardima – naglasio je Nemanja Stevanović. - Predsednik Srbije se na dnevnoj bazi interesuje kako ide realizacija projekata koje smo dogovorili sa predstavnicima hrvatske nacionalne zajednice, kao što je kuća Bana Jelačića i mnogi drugi.

Senad Mahnutović poželeo je organizatorima da ova i godina pred nama bude berićetna.

- Meni je čast što danas mogu da budem prisutan na ovoj manifestaciji koja nanajbolji način predstavlja spoj očuvanja kulture i tradicije ovog kraja, nacionalne manjine u našoj zemlji i zahvalnosti na plodovima koje nam daje naša zemlja – rekao je Senad Mahnutović.

Pola veka takmičenja risara

Pola veka takmičenja risara

„Dužijanca“, svetkovina u čast hleba i žita, ove godine obeležava tri značajna jubileja – pola veka održavanja manifestacije Takmičenje risara i isto toliko od kako je održana prva „gradska Dužijanca“, kao i 25 godina od objedinjavanja gradske i crkvene „Dužijance“.

- Sa zadovoljstvom smo konstatovali pre nekoliko dana kod gradonačelnika Bogdana Labana da je to jedinstvena manifestacija koju dve takve institucije, Grad i Katolička crkva, rade zajednički i to već četvrt veka, na  šta smo posebno ponosni i zahvalni Gradu, Pokrajini i Republici na velikoj podršci – istakao je monsinjor Andrija Anišić, predsednik Udruženja bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“.

Izvor: Subotica.com
Dužijanca 2018 - Takmičenje risara, album #1 Dužijanca 2018 - Takmičenje risara, album #1 Dužijanca 2018 - Takmičenje risara, album #1 Dužijanca 2018 - Takmičenje risara, album #1 Dužijanca 2018 - Takmičenje risara, album #1 Dužijanca 2018 - Takmičenje risara, album #1 Dužijanca 2018 - Takmičenje risara, album #1 Dužijanca 2018 - Takmičenje risara, album #1
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 9 meseci
Komentara: 17
Pregleda: 7593
Povezane teme

dužijanca

takmičenje risara

risari

bogdan laban

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.