Komentara: 2
Pregleda: 3478
Foto

Pokret građanske Subotice sumirao utiske i izneo očekivanja po pitanju funkcionisanja i razvoja grada

29.12.2020. u 19:22h
Izvor: Subotica.com
Pokret građanske Subotice sumirao utiske i izneo očekivanja po pitanju funkcionisanja i razvoja grada

Pokret građanske Subotice (PGS) sumirao je utiske i izneo zaključke koji se tiču 2020. godine u kontekstu funkcionisanja i razvoja Grada Subotice, kao i svoja očekivanja u narednoj godini, s posebnim osvrtom na budžet i planirane investicije.

- Nakon održanih izbora na svim nivoima opozicija je nestala, vladajuća stranka praktično vlada celom Srbijom i samo oni se pitaju za ono što će se dešavati u narednim godinama. To nije dobro za demokratiju - smatra Jene Maglai, predsednik Pokreta građanske Subotice. - Građani su glasali i u Subotici i već posle nekoliko meseci svesni su da je sve gora situacija. Ne postoji kontrola nad epidemijom, zdravstveni sistem je urušen.

Pokret građanske Subotice sumirao utiske i izneo očekivanja po pitanju funkcionisanja i razvoja gradaKomentarišući budžet grada Maglai je rekao da su prethodnih godina planiranja bila "revija želja", da su očekivane cifre bile nerealne, što se kako kaže i pokazalo naknadnim rebalansima. Ovogodišnji je, kaže, realniji, ali još uvek "prebacuje".

- Kada se samo prisetimo 2019. godine kada je budžet bio planiran na blizu 9 milijardi dinara, tada se slavodobitno isticalo kako Subotica ima istorijske budžete, navodilo se šta će se sve uraditi. U budžetu za 2021. godinu došli smo do koliko-toliko realne cifre od 6,5 milijardi, mada je još realnije da to bude 5,5 milijardi - objašnjava Maglai. - Nisam optimista što se tiče priliva sa nivoa pokrajine i republike, jer su i prethodnih godinana davali velika obećanja, a mnogo manje je pristiglo. Tome u prilog ide da je republički budžet u ogromnom deficitu, a mi u Subotici smo u poslednje dve-tri decenije stigli na to da je budžet grada na kraju 2020. godine u deficitu četiri miliona evra.

Maglai se kratko osvrnuo i na prodaju Apoteka Subotice, iznoseći tvrdnje da u tom procesu nije sve bilo po zakonu, kao i da je ova ustanova sa svojom mrežom apoteka trebalo da ostane u vlasništvu grada.

- Apoteka Subotica je trebala da ostane u gradska svojina. Nije istina da Grad Subotica ne može kvalitetno da upravlja jednim sistemom koji je visoko profitabilan - zaključuje Maglai.

Prvi čovek PGS je konstatovao da vlast na svim nivoima, pa i u lokalu, nema kapaciteta za napredovanje i smatra da će socijalno nezadovoljstvo i ovakav način vođenja kulminirati ozbiljnim nemirima građana, navodeći da bez korenitih promena neće biti boljitka.Pokret građanske Subotice sumirao utiske i izneo očekivanja po pitanju funkcionisanja i razvoja gradaOdbornica u lokalnom parlamentu, Jelica Santrač, poručila je da je današnje političko rukovodstvo ustvari nastavak svega onoga što je pre nekoliko decenija ustanovljeno.

Miroslav Milojević, takođe odbornik u gradskoj skupštini, zaključuje da je ova vlast - vlast kontinuiteta, navodeći da je došlo do nekoliko personalnih promena, što se ne može smatrati diskontinuitetom. Milojević je ponovio da je po njihovim procenama budžet grada "promašen" za skoro milijardu dinara, i očekuje da će se to i pokazati u narednom periodu.

Pokret građanske Subotice sumirao utiske i izneo očekivanja po pitanju funkcionisanja i razvoja grada- Smanjena su sredstva za kulturu, obrazovanje, sport i mlade. To su tačke na kojima se nije trebalo smanjivati, to se moglo uraditi na nekim drugim pozicijama. Kakvi će biti prilivi sa republike i pokrajine je neizvesno jer zavisi od njihovih prihoda, što dovodi do toga da je budžet grada pravljen na spisku lepih želja, a rebalansom će biti usklađivan sa stvarnim stanjem - kaže Milojević. - Sadašnja vlast vodi estradnu i marketinšku politku, pa je tako bilo i kada se formirao ovaj budžet. Da bi nekako pojačali svoj kredibilitet, organizovali su jalovu javnu raspravu, da građani daju svoje predloge, a ispostavilo se da nijedan od tih predloga nije ušao u budžet. Gradska vlast nema kapacitet i viziju da ovaj grad odvede u neku bolju stvarnost i neku bolju budućnost.

Govornici su poželeli Subotičanima srećne praznike i uspešnu novu godinu.

Izvor: Subotica.com
Konferencija za medije Pokreta građanske Subotice Konferencija za medije Pokreta građanske Subotice Konferencija za medije Pokreta građanske Subotice Konferencija za medije Pokreta građanske Subotice Konferencija za medije Pokreta građanske Subotice Konferencija za medije Pokreta građanske Subotice Konferencija za medije Pokreta građanske Subotice Konferencija za medije Pokreta građanske Subotice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 3 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 3478
Povezane teme

jene maglai

miroslav milojević

pokret građanske subotice

jelica santrač

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.