Komentara: 37
Pregleda: 8370

Pokrenuta peticija da se u škole uvedu teme o znamenitim ženama

07.11.2014. u 13:53h
Izvor: Subotica.com
Peticiju je pokrenula Subotičanka Isidora Stokin, studentkinja srpske književnosti i jezika na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a cilj akcije je da se u školsko gradivo obogati sadržajima koji će govoriti o damama koje su dale doprinos kulturi, nauci, umetnosti na našim prostorima.
Pokrenuta peticija da se u škole uvedu teme o znamenitim ženama

Ovu inicijativu naše mlade sugrađanke do sada je potpisima podržalo više od 250 ljudi, koji su peticiju potpisivali lično ili putem sajta za peticije change.org, a podržali su je brojni univerzitetski profesori i naučni radnici.

- Cilj nam je da se đacima predstavi život i delo znamenitih žena, koje su svojim radom zadužile kulturu, nauku, umetnost ali i bile dobrotvorke, prvi lekari, arhitekte... - objašnjava Isidora Stokin.

U peticiji se od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja traži da se u programe sistematski uvedu dela i zasluge žena koje su uticale na tok razvoja svih segmenata društva na ovim prostorima.

Ovim procesom trebalo bi da rukovodi tim uglednih stručnjaka koji bi dopunio postojeće programe. Primera radi, u svakoj eposi koju deca uče na časovima istorije, srpskog, likovnog i drugih predmeta treba naći prostor za delatnost žena koje su doprinele razvoju te oblasti. Potrebno je uvesti i određeni broj časova na godišnjem nivou koji bi, u okviru nastavnih predmeta, bili posvećeni stvaralaštvu žena iz lokalne sredine, a prosvetni radnici bi ih uklopilo u širi kontekst uticaja tih ličnosti na nivou cele Srbije.

Kako bi se ova peticija približila građanima, do sada su održana dva predavanja – u Novom Sadu predavanje „Tragične i kobne gubitnice starca Milije“ održala je prof.dr Ljiljana Pešikan Ljuštanović, a u Gradskoj biblioteci u Subotici prof. Dr Svetlana Tomin govorila je na temu „Doprinos žena u srednjovekovnoj kulturi“.

- Sledeće u nizu predavanja biće takođe u Subotici i održaće ga bibliotekar Savetnik Nevenka Bašić Palković, koja će govoriti o bunjevačkim književnicama, a u planu je i moje predavanje o našoj uglednoj sugrađanki Mici Radić, pored čije zadužbine svakodnevno prolazimo – najavljuje Isidora.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 4 meseca
Komentara: 37
Pregleda: 8370

Povezana vest

Povezane teme

znamenite žene

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.