• Pregleda: 3940

Održano predavanje "Doprinos žena srpskoj srednjovekovnoj kulturi"

U prepunoj čitaonici Gradske biblioteke večeras je održano predavanje profesorke Srednjovekovne književnosti dr Svetlane Tomin koja je govorila na temu doprinosa žena srpskoj srednjovekovnoj kulturi, a sve u cilju podrške inicijativi da se znamenite žene srpske nauke, umetnosti i kulture istaknu u školskim programima, za šta postoji i peticija na Internetu koju su pokrenule studentkinje Odseka za srpsku književnost.
Održano predavanje "Doprinos žena srpskoj srednjovekovnoj kulturi"

Prof dr Svetlana Tomin tokom jednočasovnog predavanja držala je pažnju velikom broju mladih i nešto starijih koji su mogli da uživaju u raznim intrigantnim detaljima iz Srednjeg veka koji verovatno nisu poznati onima koji se ne bave izučavanjem ove epohe istorije srpskog naroda.

Navodeći neke od istorijskih ličnost profesorka je na zabavan način kroz stihove ilustrovala kakav je u tom period bio odnos prema ženama, kako su one skoro uvek, čak i u pesmama i drugim književnim delima tog doba, bile podređene i stavljane u niži rang u odnosu na muškarca.

Jedan od pristutnih na večerašnjem predavanju je bio i otac Dragan, prezviter, diplomirani teolog i starešina hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Subotici koji je pohvalio predavanje profesorke Tomin i njenu strast, volju i želju da približi tadašnje probleme i izazove sa kojim su se žene nosile. On se zahvalio profesorki što je na jedan interesantan način prezentovala prisutnima jedan značajan period u srpskoj istoriji.

Zajednički zaključak predavanja, koji je na kraju završen otvorenom diskusijom među prisutnima, je da je potrebno čuvati i sačuvati istoriju svog naroda, biti ponosan i sećati se ličnosti koje su svojim delovanjem u svoje doba zadužile srpski narod. Bila je ovo odlična prilika za mnoge da saznaju nešto više o znamenitim ženama o kojima se u javnosti malo zna.

Prof dr Svetlana Tomin se zahvalila pristunima na pažnji i poželela peticiji uspeh, naglasivši da je značaj nekih od žena iz tog perioda bio izuzetno važan i da apsolutno zaslužuju da se o njima priča, uči i zna.

Svi zainteresovani koji podržavaju da se znamenite žene srpske nauke, umetnosti i kulture istaknu u školskim programima, i da se time u neku ruku ispravi nepravda, mogu da potpišu online peticiju koja se nalazi na linku http://chn.ge/1lexPHx.  Kada se prikupi određeni broj potpisa peticija će biti upućena Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvu kulture i informisanja.

Organizator i moderator predavanja je bila Isidora Ana Stokin, studentkinja treće godine srpske književnost i jezika iz Subotice.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

5
Musa Kesedžija Odgovori
Vraćaju nas u srednji vek.Uskoro ćemo šetati po gradovima s oklopima i buzdovanima.
Богдан Odgovori
Када би мало боље разумео о чему се овде прича не би лупетао глупости као што то сада чиниш. Нико никога не враћа у прошлост него се сећа своје прошлости, а народ који нема прошлост је народ без идентитета.
Nusa kr Odgovori
Musa, ti lupas od frustracija licne prirode
srđan kočiš Odgovori
Odlično predavanje, uživao sam!
ivan Odgovori
bilo dobrih zenskih na predavanju!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.