Komentara: 3
Pregleda: 1912

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam podržava žensko preduzetništvo

10.02.2021. u 09:30h
Izvor: Subotica.com
Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam podržava žensko preduzetništvo

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam već godinama unazad dodeljuje subvencije za kreativnu ekonomiju, inovativno i socijalno preduzetništvo, ali i žensko preduzetništvo.  Svesni važnosti ove delatnosti, i ove godine, već u martu, biće raspisani konkursi za osnaživanje ženskog preduzetništva, za šta će biti namenjeno oko deset miliona dinara.

- Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam je pionir je u Pokrajinskoj vladi u pogledu kreiranja koncepta i dodele podsticaja za žensko preduzetništvo. Subvencije su prevashodno bile namenjene kako inovativnim poslovnim procesima, digitalizaciji i osavremenjivanju, tako i za nabavku opreme u okviru poslovanja preduzetnica, kako bi se tehnički osposobile opremom ili softverom i što efikasnije izašle na tržište – objašnjava Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam. - Ovim konkursom Sekretarijat pruža podršku ovoj značajnoj privrednoj oblasti, u cilju unapređenja procesa proizvodnje i operacija u domenu marketinga i trgovine u ženskom preduzetništvu, što je veoma značajno za njegovu afirmaciju i promociju. Sekretarijat je za podršku ženskom preduzetništvu u pokrajini za dve godine izdvojio bezmalo 50 miliona dinara, a pomoć je otišla u ruke više od dve stotine preduzetnica. To svakako predstavlja značajan podstrek ženama koje žele da se otisnu u preduzetničke vode. Takav trend podrške će se nastaviti i u 2021. godini.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam podržava žensko preduzetništvo

Ono što danas predstavlja jedan od vodećih preduslova zdrave privredne klime i jača konkurentnost na tržištu je omogućavanje uspostavljanja ravnopravnosg statusa žena u poslovnom svetu, što ima višestruke benefite za ekonomiju. Pod ženskim preduzetništvom se podrazumeva preduzetnica ili privredno društvo čiji je vlasnik žena, sa najmanje 51 odsto udela, i u kojem je žena odgovorno lice za poslovanje i upravljanje, odnosno direktor. Preduzetnice, pružaoci usluga i proizvođači,  koje se svojim stilom, poslovnom idejom i vizijom odvaže u novi poslovni model i rizik, stvaraju preduslov za institucionalnu podršku u vidu podsticajnih mera za ovu namenu.

- Sekretarijat se, prilikom kreiranja mera za žensko preduzetništvo, bavio pitanjima važnosti i neophodnosti marketinga, njegovog razvoja kroz razne privredne segmente, kako bi preduzetnice sopstveno poslovanje, ili, pak biznis u povoju, prilagodile savremenim potrebama tržišta. Ključan, katkad čak i presudan, faktor jeste izgradnja brenda uz proverene marketinške metode i koncepte – dodaje Ivanišević. - Prilikom brojnih uporednih analiza videli smo da je žensko preduzetništvo održivo, da dame zbog svoje kreativnosti, pronicljivosti, timskog duha, te sposobnosti da prednjače prilikom uspostavljanja novog biznisa, kao i njegovog očuvanja i daljeg razvoja, utiču na činjenicu da je žensko preduzetništvo zaista postalo značajan segment razvoja ukupne privrede i preduzetništva u Vojvodini. Pored toga, umrežavanje i razmena iskustava žena preduzetnica jedan su od najvažnijih faktora za dalji razvoj preduzetništva i podsticaj ženama da razvijaju svoje ideje.

Kako bi se što bolje kreirali koncepti, a potom i parametri i kriterijumi konkursa namenjenog ženskom preduzetništvu, neophodno je saslušati preduzetnice i spoznati na koji način se može pružiti adekvatna i pravovremena podrška.

- Stoga bi mere Sekretarijata trebalo da budu što bolje koncipirane, najpre da se omogući masovnija prijava, uz podizanje svesti o značaju ženskog preduzetništva, te obezbeđenje bespovratnih sredstva za pokretanje sopstvene poslovne ideje, sa fokusom na osavremenjavanje i unapređenje poslovnih procesa – poručuje naš sagovornik. - Ovakvim i sličnim vidovima podrške preduzetnicama, Sekretarijat nastoji da podstakne razvoj i konceptualizaciju poslovnih ideja, ali i motiviše buduće preduzetnice na što samostalniji i kreativniji pristup definisanju svog biznis plana, kao i svoje distributivne i promotivne strategije.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 1 mesec
Komentara: 3
Pregleda: 1912

Povezana vest

Povezane teme

Nenad Ivanišević

žensko preduzetništvo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.