• Pregleda: 1673

Pokrajinska vlada podržaće inicijativu za poništenje akta o nasilnoj asimilaciji Bunjevaca

Foto: Portal APV
Pokrajinska vlada podržaće inicijativu za poništenje akta o nasilnoj asimilaciji Bunjevaca

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović sastao se danas sa predsednicom Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne zajednice Suzanom Kujundžić - Ostojić, sa kojom je razgovarao o pitanjima značajnim za unapređenje položaja ove nacionale manjine u pokrajini.

Pokrajinska vlada podržaće inicijativu Bunjevačkog nacionalnog saveta za proglašenje ništavnosti akta o nasilnoj asimilaciji Bunjevaca kojom se poništava naredba iz 1945. godine. Tim aktom se pripadnicima bunjevačke nacionalne manjine zabranjuje sloboda nacionalnog izjašnjavanja kao Bunjevaca.

Kako se navodi na portalu APV, predsednica Saveta uručila je predsedniku Miroviću Zbornik sa naučnog skupa Kulturni identitet Bunjevaca, čije održavanje je podržala Pokrajinska vlada.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

11
Bunjevac Odgovori
Živ nam bio Mirko!
Čestitke za unuka,pozdrav!
ffilozoff
Bunjevci su najbolje ziveli za vreme druga TITE,,Marijeterezije,a najgore za vreme rezima Milosevica i ovih sada na vlasti. Pa se namece pitanje-kako hoce ponistit nesto, kad im bilo lipo??? A sad bi Bunjevci da budu veci Srbi od patrijarha. PITANJe-Koje vere su Bunjevci,i gde su im crkve na severu Backe???
nedam brkove
Istorija se ponavlja. 1948-2018.
Zavadi pa vladaj. Dajte vi nama novce da nas dvoje živimo 28 godina od nerada, a vas Bunjevce, ko šiša.
Time Odgovori
Ovo je politikantstvo najnižeg nivoa.
Luka Odgovori
Kako ovaj Mirović izgleda prepreden kao vuk, a ova Kujundžićka kao neka ovčica, nevina, sve je lepršavo, leptirići, a iza je pokušaj vrlo opasne političke igre razbijanja hrvatskog naroda u Vojvodini. A o tom Mirku Bajiću se nema šta reć. Al ništa im ne vridi, triba se napit vode u Blagaju na vrilu Bune i popet na Velebit. Pogled je jasniji i svitliji. GENI KAMENI!
Stevan Odgovori
Pa kako ce se ljudi izjasnjavati?
panonski čamac Odgovori
"Ja nisam 'rvat!" - reče Bunjevac sa Mađarskim utlevelom i Hrvatskom putovnicom.
Pobegli vam svi Bunjevci iz ove sredine. Nije ih mogla ubiti ni Austrougarska, ni Jugoslavija pod kraljem a ni pod komunizmom, ali vi hoćete.
avet Odgovori
Masni cvarci, slanina i kobasice znaju biti pogubni za opstanak pojedinih nacija ukoliko nekontrolisani unos ovih zivotnih namirnica ne prati adekvatna fizicka aktivnost.
Bunjevci su vekovima radili veoma teske poslove na poljoprivrednom zemljistu i u genima im je da visak kalorija moraju negde potrositi.
Znaci, ako puno jedu, moraju puno raditi, ako nece da puno rade, moraju manje jesti, inace ih za 50 godina nece biti, izumrece kao nekada dinosaurusi.
ЈОВАН Odgovori
Буњевци су жилав народ. Нису их успели асимилирати за 350 година. Задржали су свој идентитет, културу, традицију и свесност својих корена. Буњевци су државотворан народ и политички зрео. Искрено се надам да ће и убудуће остати непоколебљиви, те да ће се у потпуности ослобођени стега наметнутих им 1945.године.
Diskutabilno Odgovori
Jezik je spona nepremostiva ukoliko se Bunjevci počnu izjašnjavati ovako . Naime štokavsko-narečje Hrvatskog jezika ikavica kao jezik nemože biti utemeljena jer se razlikuje od lokacije do lokacije. Reč pridsidnik, ili primijer-nikako nemogu biti Bunjevačke reči kao i niz drugih jer Bunjevci nikada nisu niti sada u svojim kućama tako razgovaraju, govori se normalnim narečjem kraja ili Srpskim jezikom trećeg nema. Ovo što gospođa Kujundžić-Ostojić i gospodin Bajić rade to se može nazvati nasilna asimillacija. Pregledom štampe na Ikavici izdate od starne bilo koje Bunjevačke institucije izaziva podsmeh kako samih Bunjevaca tako isto i svih ostalih etničkih grupa na ovim prostorima.
simica Odgovori
Ništa novo od prisutnih na slici,nema potrebe koristiti reci.!!!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.