• Pregleda: 3353

Pokrajina pomaže Suboticu i Kanjižu

Pokrajinski savet za migracije pomoći će Subotici i Kanjiži u rešavanju problema velikog broja migranata – Kanjiža će dobiti 14 miliona dinara, a iznos za naš grad biće utvrđen naredne nedelje.
Pokrajina pomaže Suboticu i Kanjižu

Predsednik Pokrajinskog saveta za migracije Mihalj Njilaš i predstavnici pokrajinskog Crvenog krsta obišli su prostor stare ciglane u Subotici i vašarište u Kanjiži i sa predstavnicima lokalnih samouprava utvrdili šta je trenutno najpotrebnije.

- Veoma je važna koordinacija između Pokrajine, Republike i međunarodnih organa, kako lokalne samouprave ne bi ostale same i nosile najveći deo tereta u rešavanju ovog problema – istakao je Njilaš. -Kanjiža sada dobija značajna sredstva od pokrajine i nadam se da će to podstaći i ostale aktere da bolje pomognu i novčano, jer je to samo deo troškova. Naravno, i Subotica ima svoje potrebe i zahteve. Gradonačelnik će ubrzo nama to konkretno podneti i posle naredne sednice Saveta, sigurno ćemo sličan predlog uputiti Pokrajinskoj vladi. Subotici i Kanjiži su na raspolaganju i Pokrajinske robne rezerve za pomoć u robi, a međunarodnu pomoć je neophodno ravnomerno raspodeliti ka jugu i severu zemlje. Dolazi zima i moraće se rešiti pitanje pomoći i smeštaja migranata.

Gradonačelnik Jene Maglai podsetio je da se Subotica sa ovim problemom susreće od 2011. godine i da je do sada u ovom problemu uglavnom bila sama.

- Interes Subotice u prethodnom periodu bio je da se zaštiti lokalno stanovništvo, a iako je kroz Suboticu samo ove nedelje prošlo između pet i šest hiljada ljudi, građani to nisu osetili i situacija u gradu je bila pod kontrolom – naglasio je Maglai. - Na udaru su bili uglavnom pogranični pojasevi, ali sam grad ili veća naselja nisu ni približno osetila taj talas migranata koji je protutnjao Suboticom. U toku su poslovi na rešavanju imovinsko-pravnih odnosa u Ciglani, kako bi se stvorili zakonski okviri da se migranti na ovoj lokaciji mogu smestiti u manjem broju tokom zime. Subotica nije zainteresovana za izgradnju kampa, ovde može biti samo “pomoćni punkt” za najviše 200 ljudi, jer nam nije cilj da ovde dolazi veći broj migranata i da se ovde zadržavaju duži period jer bi to bilo kontraproduktivno zbog blizine granice sa Mađarskom.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

9
Milan024 Odgovori
Hitno pomoći stanovnicima Horgosa. Ono sto se dešava ovih dana u Horgosu, nije normalno !!!
Hitno poslati policiju i Cistocu !!!!
Vesko Odgovori
Zuti lopovi opet pomazu, a nas se gradonacelnik slika. Sta sa ovima gde je znatno veca kasa,
za koji su prikljuceni i drzavni sekretari SVM-a u Republickoj vladi.
Pera Odgovori
Sta da pomaze pokrajina kada pokrajina nema imigrante.
Sve pare od Beograda treba da dodju u Kanjizu i Suboticu.
Niko nama ne pomaze samo nam vracate nase pare.
Sram Vas bilo.
nikica Odgovori
Igre bez granica.

Raw:Migrants Cross From Serbia into Hungary-youtube
Stara garda Odgovori
Našim ljudima nema pomoći? Izbacuju ih iz kuće zbog banaka, deca ne mogu da se leče jer nema novca, itd. Dokle više "gospodo" političari? Mi vam nismo VAŽNI?
pth Odgovori
Kako to mislite gospodine Maglai, da je kroz Suboticu prošlo 5-6 hiljada migranata, a gradjani to nisu ni osetili? Mislim da su pojedinci i te kako osetili, do te mere, da su zaboravili da uplate porez na dobit.Istovremeno, da bi se ovim nesrećnicima obezbedio kakav-takav smeštaj, uzimaju se sredstva iz budžeta , u koji se priliva porez poštenih gradjana!!!!!!!!Sramota
Pet do dvanaest Odgovori
Žao mi je ovih ljudi, ali njima je Subotica usputna stanica, otići će oni gde čovek živi život dostojan ćoveku.Ko će pomoći nama Subotičanima koji smo bez posla ili radimo za trideset hiljada. Nemamo za hranu, komunalije, lekove, školovanje, nemamo buducnost. Gradonačelnik i njegova svita trebaju o tome da razmišljaju, jer nema više vremena!
ocaj Odgovori
@Pet do dvanaest-Oni i ne misle na nas, sebe su obezbedili ali im nije dosta pa kupe poene preko migranata...nema kraja ovom ludilu!
OPA OPA OPALA Odgovori
Bolje da mi pomognemo njima nego oni nama.Ne verujem da je za njih najveca sreca da ostanu na ciglani ili u Srbiji.Ovde ne cveta cvece ni nasem narodu a kamoli njima. Ali, kad postanemo malodusni, pomislimo da njihovu decu koja spavaju na zemlji .Bice nekako.Uvek je bilo.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.