Komentara: 9
Pregleda: 3941
Foto

Pokrajina pomaže Suboticu i Kanjižu

28.08.2015. u 16:01h
Izvor: Subotica.com
Pokrajinski savet za migracije pomoći će Subotici i Kanjiži u rešavanju problema velikog broja migranata – Kanjiža će dobiti 14 miliona dinara, a iznos za naš grad biće utvrđen naredne nedelje.
Pokrajina pomaže Suboticu i Kanjižu

Predsednik Pokrajinskog saveta za migracije Mihalj Njilaš i predstavnici pokrajinskog Crvenog krsta obišli su prostor stare ciglane u Subotici i vašarište u Kanjiži i sa predstavnicima lokalnih samouprava utvrdili šta je trenutno najpotrebnije.

- Veoma je važna koordinacija između Pokrajine, Republike i međunarodnih organa, kako lokalne samouprave ne bi ostale same i nosile najveći deo tereta u rešavanju ovog problema – istakao je Njilaš. -Kanjiža sada dobija značajna sredstva od pokrajine i nadam se da će to podstaći i ostale aktere da bolje pomognu i novčano, jer je to samo deo troškova. Naravno, i Subotica ima svoje potrebe i zahteve. Gradonačelnik će ubrzo nama to konkretno podneti i posle naredne sednice Saveta, sigurno ćemo sličan predlog uputiti Pokrajinskoj vladi. Subotici i Kanjiži su na raspolaganju i Pokrajinske robne rezerve za pomoć u robi, a međunarodnu pomoć je neophodno ravnomerno raspodeliti ka jugu i severu zemlje. Dolazi zima i moraće se rešiti pitanje pomoći i smeštaja migranata.

Gradonačelnik Jene Maglai podsetio je da se Subotica sa ovim problemom susreće od 2011. godine i da je do sada u ovom problemu uglavnom bila sama.

Pokrajina pomaže Suboticu i Kanjižu

- Interes Subotice u prethodnom periodu bio je da se zaštiti lokalno stanovništvo, a iako je kroz Suboticu samo ove nedelje prošlo između pet i šest hiljada ljudi, građani to nisu osetili i situacija u gradu je bila pod kontrolom – naglasio je Maglai. - Na udaru su bili uglavnom pogranični pojasevi, ali sam grad ili veća naselja nisu ni približno osetila taj talas migranata koji je protutnjao Suboticom. U toku su poslovi na rešavanju imovinsko-pravnih odnosa u Ciglani, kako bi se stvorili zakonski okviri da se migranti na ovoj lokaciji mogu smestiti u manjem broju tokom zime. Subotica nije zainteresovana za izgradnju kampa, ovde može biti samo “pomoćni punkt” za najviše 200 ljudi, jer nam nije cilj da ovde dolazi veći broj migranata i da se ovde zadržavaju duži period jer bi to bilo kontraproduktivno zbog blizine granice sa Mađarskom.

Izvor: Subotica.com
Poseta delegacije Pokrajinskog saveta za migracije Poseta delegacije Pokrajinskog saveta za migracije Poseta delegacije Pokrajinskog saveta za migracije Poseta delegacije Pokrajinskog saveta za migracije Poseta delegacije Pokrajinskog saveta za migracije Poseta delegacije Pokrajinskog saveta za migracije Poseta delegacije Pokrajinskog saveta za migracije Poseta delegacije Pokrajinskog saveta za migracije
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 7 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 3941
Povezane teme

mihalj njilaš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.