Komentara: 8
Pregleda: 4771
Foto

„Pogačijada“ u Ljutovu nastavlja tradiciju i obara rekorde

09.10.2023. u 08:44h
Izvor: Subotica.com
Šta je „Sarmijada“ za Bačku Topolu, „Slaninijada“ za Kačarevo, „Kobasicijada“ za Turiju, to je za Ljutovo postala „Pogačijada“, pored već nadaleko poznatog "Festivala mlade rakije". Iako se održala tek treći put, „Pogačijada“ je i ovoga puta opravdala epitet jedne od omiljenih gradskih manifestacija.
„Pogačijada“ u Ljutovu nastavlja tradiciju i obara rekorde

Za najbolju pogaču od maka i oraha, ove godine nadmetalo se 75 domaćica i jedan domaćin. Po mišljenju žirija najukusniju sa makom umesila je Ruža Juhas, inače i najpoznatija i najuspešnija risaruša, a iza nje su bile pogače Eržike Iršević i Anđele Moravčić.

- Od kako sam se udala niko mi ništa ne mesi, sve sama radim po majkinom, bakinom ili sestrinom receptu. Nema tajne za pogaču, najvažnije je da ima manje kvasa, jer ako se puno stavi onda pogača pukne. Ostalo sve po redu, pola mleko, pola voda, malo šećera i soli i brašno tip 400 - kaže Ruža koja pogaču sprema već pola veka.

„Pogačijada“ u Ljutovu nastavlja tradiciju i obara rekordeNajslasniju pogaču sa orasima zgotovila je Daliborka Anišić, ali i Ivanka Stanišić i Lidija Dudok, koje su osvojile drugo i treće mesto. I ovoga puta mogli su se videti redovi ispred štandova za prodaju domaće, meke, mirisne pogače koja vraća u detinjstvo i neka drugačija vremena. Naravno, nisu izostali ni drugi gastronomski specijaliteti, vino, rakija, med i proizvodi domaće radinosti.

 - U Ljutovu žive Bunjevke koje štrudlu zovu pogača i želeli smo da sačuvamo od zaborava ovu lepu tradiciju i da je prenesemo na buduće generacije. Želimo da ovo postane jedna lepa i tradicionalna manifestacija koja će u najboljem svetlu predstaviti naše selo – poručuje u ime organizatora Nevena Veinović.

Sa mirisom pogače sudarali su se i mirisi domaćeg pasulja, čvaraka, divenice i tarane.

„Pogačijada“ u Ljutovu nastavlja tradiciju i obara rekorde

U ime Grada Subotice posetioce je pozdravila Zagorka Panić poručivši da će ovakve manifestacije, koje neguju kulturu i tradiciju, uvek imati podršku lokalne samouprave.

 - Tu smo da kulturu, tardiciju i duh jednog naroda sačuvamo različitim vidovima podrške. Kada vidim ovolio veliki broj ljudi jasno nam je da manifestacija prerasta u jednu veliku manifestaciju i da ćemo dugo zajedno uživati u ovom gastronomskom bogatstvu našeg podneblja – poručila je Zagorka Panić.

„Pogačijada“ u Ljutovu nastavlja tradiciju i obara rekorde

Izvor: Subotica.com
Pogačijada 2023 u Ljutovu Pogačijada 2023 u Ljutovu Pogačijada 2023 u Ljutovu Pogačijada 2023 u Ljutovu Pogačijada 2023 u Ljutovu Pogačijada 2023 u Ljutovu Pogačijada 2023 u Ljutovu Pogačijada 2023 u Ljutovu
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 meseci i 5 dana
Komentara: 8
Pregleda: 4771
Povezane teme

zagorka panić

pogačijada ljutovo

nevena veinović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.