Komentara: 9
Pregleda: 4530

Podzemna garaža čeka na odluku Skupštine

05.06.2009. u 18:30h
Izvor: Dnevnik "Danas"
<p>Problema sa parking prostorom nije po&scaron;teđena ni Subotica, iako je daleko od milionskog grada, a taj se problem poslednjih godina uvećao, otprilike za onoliko puta za koliko je povećan i broj vozila u gradu. Parking servis, javno preduzeće u čijoj je nadležnosti briga o parkiranju, nastojao je ovih godina da prati povećanje broja automobila povećanjem broja mesta za parkiranje.</p>
Podzemna garaža čeka na odluku Skupštine

Prošle godine je, recimo, napravljeno 809 novih parking mesta, ali sve to očito nije dovoljno, jer su parkirališta gotovo u svako doba dana puna.

Direktor Parking servisa Akoš Ujhelji kaže za Danas da je projekat nove, podzemne garaže u centru grada gotovo pri kraju. Čeka se samo odluka Skupštine grada o detaljnom regulacionom planu. Kada bude izgrađena, nova garaža, između Maksi marketa i Otvorenog univerziteta, moći će da primi 350 vozila.

Problem za Suboticu, koja ima veliki broj uskih ulica, a jedna od njih vodi prema graničnom prelazu Kelebija, jeste i veliki broj kamiona u tranzitu, koji su često prinuđeni i da prenoće u gradu. Čak i ako se parkiraju na regularnom parkiralištu, ovi teretnjaci predstavljaju smetnju i za pešake, i za automobile. Rešenje je, kako kaže Akoš Ujhelji, izgradnja auto depoa za te kamione, koji se planira na prostoru iza supermarketa Tuš, gde bi oni mogli biti parkirani neograničeno vreme.

Novi direktor Parking servisa, koji je na toj dužnosti samo nekoliko meseci, najavljuje još novina koje bi trebalo da parkiranje učine jednostavnijim. Pored novog parking prostora kod Nove opštine, u planu je i otvaranje svih zatvorenih parkinga, odnosno onih sa rampom, i na njima će se ubuduće parking plaćati kupljenom karticom ili mobilnim telefonom. To će ubrzati protok vozila, jer veliki broj vozača koriste parkinge samo na kratko, zbog odlaska u kupovinu, a prvih četvrt sata se na otvorenim parkinzima ne plaća, te je frekvencija znatno veća. Zatvoreni parking kod Otvorenog univerziteta je, inače, odnedavno i osvetljen sa četiri reflektora, nakon žalbi građana da je tokom večeri i noći bilo i slučajeva obijanja automobila.

- Mi smo zahvalni na svim tim sugestijama, i želeli bismo da nam građani ukazuju i ubuduće na sve probleme i nedostatke, tako ćemo biti znatno funkcionalniji - kaže direktor Parkinga.

Ovo javno preduzeće, međutim, najavljuje i novine koje se građanima verovatno neće dopasti, kao što je formiranje novih, skupljih zona parkiranja. Reč je uglavnom o onima u centru grada, čije će cene biti usklađene sa cenom karte gradskog prevoza.

- To su pravila koja se primenjuju i u drugim gradovima, a cilj je da se smanji saobraćajni nered u samom centru. Naime, ukoliko je karta za parkiranje dvostruko jeftinija od karte u gradskom prevozu, onda je svakako isplativije ići autom, a mi se nadamo da će se sa tom ekskluzivnom cenom donekle smanjiti broj parkiranih automobila, i ostaviti prostor za zaista nužne potrebe građana. Sve ove promene trebalo bi da uvedu više komunalnog, saobraćajnog reda, ali i da obezbede više prostora za parkiranje - kaže Ujhelji.

Iako se žale na nedostatak parking prostora, građani su međutim nezadovoljni činjenicom da je do sada veliki broj parking mesta napravljen samo obeležavanjem belom bojom dotadašnjeg slobodnog prostora, na trotoarima ili delom na kolovozima, te često postavljaju pitanje na šta se troši novac od naplate parkinga. Poseban problem je što je pre oko dve godine uvedena obavezna mesečna naplata za parkiranje ispred stambenih zgrada, te su stanari u zgradama bez garaža osuđeni da plaćaju (doživotno?) mesto za svoje automobile, koje ponekad zauzimaju i oni koji ne stanuju tu.

- Ne radi se samo o iscrtavanju linija, reč je o jednoj malo većoj investiciji, jer praktično svako parking mesto košta naše preduzeće oko hiljadu evra, koje je Parking servis obavezan da plaća gradu zbog korišćenja gradskog zemljišta. A uvođenje parking mesta za stambene zgrade ima i tu prednost što uvećava vrednost nekretnina vlasnika stanova koji sada to plaćaju, tako da oni nisu na gubitku - kaže direktor Akoš Ujhelji.

 

Izvor: Dnevnik "Danas"
Postavljeno pre 14 godina i 10 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 4530

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.