Komentara: 2
Pregleda: 6634

Podrška profesionalizmu u umetnosti

25.09.2014. u 15:13h
Izvor: Subotica.com
Fondacija “Danilo Kiš” je sinoć, 24. septembra 2014. godine u Omladinskom klubu "Skladište" predstavila radove dobitnica stipendije na konkursu Fondacije “TOP 5” za školsku 2013/2014. godinu.
Podrška profesionalizmu u umetnosti

Pet najboljih studenata umetničkih akademija sa teritorije Grada Subotice za 2013/2014 godinu: Tóth Noémi - Flauta, Karolina Sudarević - Dizajn nameštaja i enterijera, Marijana Buljovčić - Slikarstvo, Nataša Vasić – Muzička pedagogija, Aleksandra Dević - Novi likovni mediji, su na ovaj način kao pet glasnica novog kulturnog talasa upoznale stručnu, ali i širu publiku, sa svojim kvalitetima i potencijalima.

Izložba radova mladih umetnica biće postavljena do kraja oktobra 2014. godine. Ulaz na izložbu je slobodan.

Konkurs “TOP 5” za školsku 2013/2014. godinu Fondacije "Danilo Kiš" je bio raspisan od 1. juna do 15. jula 2013. godine, a osmišljen sa ciljem da se podrži umetnički profesionalizam u našem gradu, doprinese obogaćivanju i osvežavanju ljudskih resursa u oblasti kulture, kao i podizanju kvaliteta kulturnih i umetničkih programa u Gradu Subotici. Pravo na učešće su imali studenti sa teritorije Grada Subotice koji studiraju na umetničkim akademijama u zemlji, kao i u inostranstvu. Stipendiranje je trajalo devet meseci, od oktobra 2013. do juna 2014. godine.

Podrška profesionalizmu u umetnosti

Aleksandra Dević, rođena u Subotici 1991. godine, nakon završetka osnovne škole, sa interesovanjem za vizuelno izražavanje, upisuje srednju Politehničku školu, a potom i Akademiju umetnosti u Novom Sadu. Upisuje se na smer Slikarstva, ali nakon prve godine se prebacuje na Nove likovne medije kako bi proširila vidike i razvila razne tehnike vizuelnog izražavanje, gde se susreće sa video formom, kao i kolegom Nikolom Radovićem sa kojim formira duo pod nazivom Aldenira. Zajedno se razvijaju na polju fotografije i videa, bilo komercijalnog ili eksperimentalnog.

Karolina Sudarević je rođena 28. januara 1992. godine u Subotici, gde je i završila Osnovnu školu ‘’Sonja Marinković’’, a potom Gimnaziju ‘’Svetozar Marković’’, prirodno-matematički smer. U periodu 2008–2011. godine pohađala je Likovnu školu ‘’De Mediči’’ u Subotici. Od oktobra 2011. godine je studentkinja na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, smer Dizajn nameštaja i enterijera. Prvo izlaganje rada imala je aprila 2010. godine u salonu Moderne galerije Likovni susret u Subotici gde je njen rad na temu ‘’U dijalogu sa Vazarelijem’’ predstavljen zajedno sa eksponatima Vazarelija iz zbirke privatnog kolekcionara. Takođe je izlagala radove i u okviru manifestacije “Prolećna izložba” u Gradskoj biblioteci u Subotici marta 2012. godine. Septembra 2012. godine bila je učesnica likovne kolonije pod nazivom ‘’Krupar Art’’ koja je bila održana u Bačkom Dušanovcu. Poslednje izlaganje je imala u martu 2014. godine u galerijskom prostoru Kombank Arthol u Beogradu.

Nataša Vasić je rođena 1992. godine u Subotici, gde je završila Srednju muzičku školu na smerovima Muzički saradnik - teorija i Muzički izvođač - klavir. Od 2011. godine je studentkinja Akademije umetnosti u Novom Sadu, na smeru Muzička pedagogija. Godine 2013. je upisala Srednju muzičku školu “Isidor Bajić”, odsek Solo pevanje. Tokom školovanja imala je brojne nastupe u Novosadskoj sinagogi, subotičkoj Gradskoj kući, Kolarcu (u okviru projekta Beogradske filharmonije), SANU u Novom Sadu... kako solistički tako i kao članica mnogobrojnih horova.

Podrška profesionalizmu u umetnosti

Tóth Noémi je rođena 1991. godine u Subotici. Osnovnu školu „Ivan Goran Kovačić“ završila je u Subotici. Paralelno završava i osnovnu muzičku školu u klasi Kristine Molnar. Srednju muzičku školu upisuje i završava kod iste profesorke Kristine Molnar. Srednju muzičku školu upisuje 2006. godine na dva odseka: Muzički izvođač - flauta i Muzički saradnik - teoretičar. Oba odseka završava 2010. godine sa odličnim uspehom. Godine 2010. upisuje Muzičku akademiju na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu u klasi profesorke mr. Sanje Stijačić. Godine 2014. uspešno diplomira na Vokalno-instrumentalnom odseku- flauta, sa ocenom 10. Pored redovnih studija, pohađa seminare i master klasove kod eminentnih pedagoga: Borisa Previšića, Dejana Gavrića, Nataše Marić, Laure Levai-Aksin, itd.

Marijana Buljovčić je rođena 1991. godine u Subotici. Završila je Osnovnu školu “Đuro Salaj“ a potom i srednju Politehničku školu u Subotici, smer Tehničar za oblikovanje grafičkih proizvoda. Nakon završene srednje škole upisuje Akademiju umetnosti u Novom Sadu, smer Slikarstvo u klasi profesora Dragana Matića.

Dosadašnje izožbe: izložba profesora i studenata akademije - "Razlike" 2011, izložba fotografija studenata likovnog departmana 2012/13, “Razlike” 2014, završna izložba crteža studenata treće godine, učešće na lendart projektu “Panonski put umjetnosti” i izložbi u Apatinu.

Izvor: Subotica.com
Podrška profesionalizmu u umetnosti Podrška profesionalizmu u umetnosti Podrška profesionalizmu u umetnosti Podrška profesionalizmu u umetnosti Podrška profesionalizmu u umetnosti Podrška profesionalizmu u umetnosti Podrška profesionalizmu u umetnosti Podrška profesionalizmu u umetnosti
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 6 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 6634
Povezane teme

Fondacija Danilo Kiš

omladinski klub "skladište"

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.