Komentara: 2
Pregleda: 3483
Foto

Podrška osnaživanju osoba sa intelektualnim invaliditetom

20.03.2018. u 14:16h
Izvor: Subotica.com
Povodom Međunarodnog dana socijalnog rada, u organizaciji Udruženja „Zajedno“, na Otvorenom univerzitetu održana je tribina pod nazivom „Ostvarivanje prava osoba sa intelektualnim invaliditetom u Srbiji“, koja je okupila stručne radnike i osobe sa invaliditetom.
Podrška osnaživanju osoba sa intelektualnim invaliditetom

Na tribini su predstavljeni  rezultati monitoringa rađenog u sedam gradova naše zemlje u okviru projekta pod nazivom „Samozastupnici za osnovna prava osoba sa invaliditetom“. Defektolog Vesna Gavrić podsetila je na činjenicu da su osobe sa intelektualnim poteškoćama  najranjivije, te naglasila da je cilj projekta bio  podizanje  stepena samostalnosti ovih osoba  u svim oblastima života.

- Ovim osobama je najviše potrebna podrška da shvate da imaju prava na sva ljudska prava. I meni je, kao defektologu koji se već 35 godina bavi osobama sa invaliditetom, ovo bio izazov, jer bez obzira što sam se trudila da idem malo napred ispred sredine u kojoj živim i radim, ni ja nisam ostala imuna na to da osobe sa invaliditetom uvek moraju imati nekog pored sebe ko će doneti odluku umesto njih. Kroz ovaj projekat smo učili svi zajedno  da je doneti odluku za nekoga vrlo odgovoran zadatak, ali je i lak, teže je pomoći nekome da donese odluku u svoje ime.  Trudili smo se u ovom projektu da idemo težim putem, da podignemo njihove sposobnosti do nivoa da ostvare uvid u sebe, u oblast samoodređenja i odgovore na pitanja „Ko sam ja? Kako se osećam u svojoj sredini? Koja prava imam? Gde mi se ona krše i šta ja mogu da uradim da ih zaštitim?” Podizanje stepena samostalnosti u svim oblastima života doprinosi da osobe sa intelektualnim invaliditetom stiču bolji uvid i u oblast ljudskih prava - kaže Vesna Gavrić, defektolog u Udruženju „Zajedno“.

Podrška osnaživanju osoba sa intelektualnim invaliditetom

Podrška osnaživanju osoba sa intelektualnim invaliditetom

Usluge licima sa posebnim potrebama, a naročito deci sa invaliditetom svakodnevno pruža i Centar za socijalni rad. Jedna od usluga koju Centra pruža je i lični pratilac deteta, a tokom prošle godine zaključeno je 45 ugovora za ostvarivanje ove usluge za decu sa posebnim potrebama.

- Nama se svakodnevno javlja veliki broj roditelja ne samo u smislu pružanja podrške, nego i ostvarivanja različitih prava, kada ih upućujemo na našu pravnu službu i savete pravnika, a takođe i na ostale stručne radnike, koji rade sa ovom kategorijom. Psiholozi i pedagozi svakodnevno su na usluzi roditeljima i deci. Naša iskustva su do sada vrlo bogata i intezivno pokušavamo da uključimo roditelje u ostvarivanje različitih prava koja imaju ova deca, odnosno da im pomognemo u njihovom svakodnevnom funkcionisanju - objašnjava Ljiljana Popović iz Kancelarije za planiranje i razvoj Centra za socijalni rad.

Podrška osnaživanju osoba sa intelektualnim invaliditetom

Iako je prethodnih decenija značajno unapređen pravni okvir za što veću implementaciju garantovanih ljudskih prava osoba sa invaliditetom, prema rečima zaštitnika građana Zlatka Marosiuka, veliki problem i dalje je  sprovođenje zakona u praksi. 

- Postoji problem kod sprovođenja Zakona o zdravstvenoj zaštiti, zatim Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i naročito Zakona o radu, koji isto zabranjuje diskriminaciju osoba sa invaliditetom - ističe Marosiuk i podseća - Imali smo uspeha u radu sa decom sa Daunovim sindromom, tu imamo više problema a najveći je što se utvrđivanje invalidnosti sprovodi pred komisijom koja radi po Pravilniku o utvrđivanju invalidnosti. Taj Pravilnik  uopšte ne sadrži odredbe o trajnim neurološkim poremećajima i poremećajima psihičkog stanja. Tu se vidi neusaglašenost zakonskih propisa i prakse. Mnogo muka smo imali da bi pomogli našim sugrađanima da ostvare svoja prava

Projekat „Samozastupnici za osnovna prava osoba sa invaliditetom“ realizuje Asocijacija za promovisanje inkluzije Srbije, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Izvor: Subotica.com
Tribina "Ostvarivanje prava osoba sa intelektualnim invaliditetom u Srbiji" Tribina "Ostvarivanje prava osoba sa intelektualnim invaliditetom u Srbiji" Tribina "Ostvarivanje prava osoba sa intelektualnim invaliditetom u Srbiji" Tribina "Ostvarivanje prava osoba sa intelektualnim invaliditetom u Srbiji" Tribina "Ostvarivanje prava osoba sa intelektualnim invaliditetom u Srbiji" Tribina "Ostvarivanje prava osoba sa intelektualnim invaliditetom u Srbiji" Tribina "Ostvarivanje prava osoba sa intelektualnim invaliditetom u Srbiji" Tribina "Ostvarivanje prava osoba sa intelektualnim invaliditetom u Srbiji"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 1 mesec
Komentara: 2
Pregleda: 3483
Povezane teme

osobe sa invaliditetom

udruženje zajedno

pomoć osobama sa invaliditetom

pomoć za osobe sa invaliditetom

podrška osobama sa invaliditetom

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.