Komentara: 11
Pregleda: 5171

Podneto preko 60.000 poreskih prijava

01.07.2014. u 16:53h
Izvor: RTV Yueco
U Subotici je istekao rok za podnošenje prijava za porez na nepokretnosti fizičkih lica – poreskih obveznika koji ne vode poslovne knjige, a do poslednjeg dana roka podneto je preko 60.000 prijava. Iako je rok istekao, lokalna poreska administracija će i dalje primati prijave. Nakon što podnete prijave budu obrađene, podaci će biti upoređeni sa katastrom. Ako se kod nekoga utvrdi da ima registrovanu imovinu u katastru, a nikada nije podneo poresku prijavu sledi mu - prekršajna prijava. Ostali obveznici, koji do sada nisu uspeli da ponovno podnesu prijavu, najverovatnije će dobiti obaveštenje da to moraju učiniti ili će im porez služba obraditi po službenoj dužnosti.
Podneto preko 60.000 poreskih prijava

Od 60.000 poreskih prijava koliko su Subotičani predali u prvih šest meseci ove godine, do sada je obrađeno oko 30.000 prijava, izdato preko 15.000 rešenja u kojima su utvrđene obaveze u visini od 110 miliona dinara na ime poreza na nepokretnosti u koje spadaju kuće, stanovi, garaže, ali i poljoprivredno i građevinsko zemljište. Iako je juče istekao zvaničan rok za podnošenje poreskih prijava, koji je bio obavezan za sve građane Subotice koji poseduju nepokretnosti, poreski obveznici su i danas podnosili prijave, a očekuje se da će to biti slučaj i u narednim danima, a poreska administracija će ih bez problema primati na obradu.

Iako su za nepodnošenje prijava zakonski propisane sankcije, u Službi lokalne poreske administracije kažu da se, za sada, prekršajne prijave neće podnositi, što ne mora da znači da te prijave neće biti podnete u nekom budućem periodu pošto to pravo zastareva za pet godina. Nakon isteka roka i obrade, podaci iz katastra nepokretnosti biće upoređeni sa podacima lokalne poreske administracije. Nakon toga, za one koji imaju imovinu registrovanu u katastru, a nisu podneli poresku prijavu, služba će ili odrediti porez po službenoj dužnosti i poslati rešenje, na koje se mogu žaliti, ili će biti obavešteni da to moraju učiniti. Ako to ni tada ne učine – protiv njih može biti podneta i prekršajna prijava.

Prošle godine je izdato 57.000 rešenja za porez na napokretnosti, na osnovu kojih je određen porez u visini od 300 miliona dinara, od čega je uplaćeno 280 miliona dinara. S obzirom na sve zakonske promene, zbog kojih je i propisano ponovno podnošenje prijava, očekuje se da će ove godine biti mnogo više rešenja. Pogotovo iz razloga što se od ove godine oporezuje i poljoprivredno i građevinsko zemljište.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 9 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 5171
Povezane teme

poreska uprava

poreska prijava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.