Komentara: 1
Pregleda: 5394

Počinje obeležavanje Nedelje prevencije raka grlića materice

24.01.2016. u 12:46h
Izvor: Subotica.com
Evropska nedelja prevencije raka grlića materice, jubilarna deseta, obeležava se od 24. do 30. januara sa ciljem podizanja svesti ukupne javnosti i naročito ženskog dela stanovništva o raku grlića materice, i načinima prevencije.
Počinje obeležavanje Nedelje prevencije raka grlića materice

Prepoznajući značaj ove kampanje, Srbija već deseti put aktivno učestvuje u njenom obeležavanju. Aktivnostima tokom ove nedelje prenosimo poruku o značaju mera prevencije i dostupnih preventivnih pregleda u našoj zemlji, u cilju sprečavanja obolevanja i umiranja od raka grlića materice.

Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti. “Dan za zdravlje“ je slogan koji će obeležiti potrebu da još jednom apelujemo na naše sestre, majke, ćerke, prijateljice, da u Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju, i da u toku godine odvoje “dan za zdravlje“, kada će posetiti svog lekara radi preventivnog pregleda i ranog otkrivanja malignog procesa.

TRIBINA - U okviru obeležavanja Evropske nedelje prevencije raka grlića materice Centar za promociju zdravlja ZJZS će održati tematsku tribinu u subotičkoj Ekonomskoj školi u petak (29. januara), sa početkom u 09,30 časova.

Rak grlića materice, skoro deceniju, predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem u Srbiji. Svake godine se u našoj zemlji u proseku registruje 1.200 – 1.300 novoobolelih žena od raka grlića materice, dok  približno 500 žena izgubi život od raka ove lokalizacije, za koju sa sigurnošću znamo da pripada grupi najpreventabilnijih. Jedna od efikasnih mera pravencije je imunizacija protiv humanog papiloma virusa, odnosno primanje vakcine. Ova intervencija je isplativa, pogotovu u zemljama gde su resursi ograničeni, učestalost HPV infekcije je visoka a obuhvat preventivnim pregledima nizak. Imunizacija ne isključuje potrebu za obavljanjem preventivnih pregleda pošto je poznato da postojeće vakcine ne štite od svih tipova HPV. Najvažnije je znati da se skoro svaki slučaj raka grlića materice može sprečiti. Dobro organizovani nacionalni skrining programi mogu da spreče i do 80% slučajeva raka grlića materice.

Počinje obeležavanje Nedelje prevencije raka grlića materice

Naročito zabrinjava činjenica da se Srbija i dalje nalazi u grupi evropskih zemalja sa najvišim stopama obolevanja i umiranja od raka grlića materice. Kada je reč o obolevanju od raka grlića materice, Srbija se nalazi na četvrtom mestu u Evropi, posle Rumunije, Litvanije i Bugarske. Nažalost, naša zemlja se po umiranju od raka ove lokalizacije u ženskom delu stanovništva nalazi na drugom mestu u Evropi, odmah posle Rumunije. Prosečna standardizovana stopa mortaliteta (na populaciju Evrope) je bila 2013. godine 9,2 na 100000 žena. Organizovani, još uvek, decentralizovani skrinig je upravo sa tim ciljem počeo da se sprovodi u decembru 2012. godine, za sada, u 18 opština naše zemlje. Predviđeno je postepeno povećavanje obuhvata opština u Srbiji. Program obuhvata žensko stanovništvo uzrasta 25 – 64 godine, sa pozivanjem svake treće godine.

Šta je skrining?

Obrada statističkih podataka za 2015. godinu je u toku. Podaci o smrtnosti  stanovništva SBO od maligne bolesti (raka) će kompletno biti prikazani u martu – Mesecu borbe protiv raka.

Skrining je traženje i otkrivanje bolesti koja se još nije ispoljila (nije se razvila), i nema simptoma. Tada je lečenje gotovo uvek uspešno, postiže se izlečenje u potpunosti! Skrining test, koji se koristi, je citološki i prema autoru se zove Papanikolau test. Uzima se tokom ginekološkog pregleda, bezbolno pošto nije invazivan. Ovaj test identifikuje (otkriva) i do 80% žena kojima je potrebno lečenje i to pre nego što se rak razvio, dakle u premalignoj fazi (Ca in situ) što je najvažnije za tok i ishod / prognozu bolesti.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 3 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 5394

Povezana vest

Povezane teme

rak grlića materice

skrining

nedelja prevencije raka grlića materice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.