Komentara: 4
Pregleda: 3284

Početak rada Prihvatilišta za beskućnike zavisi od vremenskih uslova

26.11.2020. u 15:17h
Izvor: Subotica.com
Bez obzira na epidemiološku situaciju, Prihvatilište koje sugrađanima bez krova nad glavom pruža utočište tokom zimskih meseci biće otvoreno i ove godine, uz odgovarajuće preporuke. Nadležne službe su u pripravnosti, a konačna odluka o početku rada zavisi od vremenskih uslova.
Početak rada Prihvatilišta za beskućnike zavisi od vremenskih uslova

Iako kalendarski nije još stigla, zima se već oseća u vazduhu, naročito u noćnim i jutarnjim časovima, kada se neretko spušta i nekoliko stepeni ispod nule. Hladnoća nikome ne prija, a ponajmanje našim sugrađanima koji nemaju dom, zbog čega je Združena akcija "Krov nad glavom" Subotica juče uputila javni apel gradskim vlastima da, imajući u vidu trenutne vremenske uslove i nepovoljnu epidemiološku situaciju, razmotre otvaranje Prihvatilišta za beskućnike u Gajevoj ulici.

- Smatramo da je krov nad glavom, hrana, voda i toplo okruženje osnovno ljudsko pravo i da apsolutno svako treba da bude zbrinut sa ulice, naročito u kriznim situacijama kao što je epidemija kovid-19 virusa. Prihvatilište bi moralo biti otvoreno čim noćna temperatura padne ispod 10 stepeni tokom zimskih meseci sve do marta - navodi se, između ostalog, u apelu lokalne Združene akcije "Krov nad glavom".

Početak rada Prihvatilišta za beskućnike zavisi od vremenskih uslovaRad Prihvatilišta za beskućnike zajednički koordinišu Grad Subotica, Centar za socijalni rad, Crveni krst i socio-humanitarna organizacija "Karitas", a ove godine je uključena i Služba epidemiologije Zavoda za javno zdravlje. Po rečima Ilije Đukanovića, člana Gradskog veća zaduženog za oblast socijalne zaštite i zdravstva, do sada je održan jedan radni sastanak i stav svih učesnika je da Prihvatilište bude otvoreno, bez obzira na epidemiološku situaciju, ali da se za to čekaju vremenski uslovi.

- Dobili smo određene preporuke od Zavoda za javno zdravlje na koji način da se organizuje rad Prihvatilišta tako da korisnici budu bezbedni i dogovor je da se pred otvaranje, kada vremenski uslovi budu odgovarajući, još jednom sastanemo i odredimo način na koji će Prihvatilište funkcionisati u ovim uslovima. Vremenski uslovi koji treba da se ispune je da dnevna temperatura bude 7 do 10 stepeni u minusu na nedeljnom nivou, a ako je verovati dugoročnim prognozama, to neće biti pre januara. Međutim, to ne znači da ako se vremenski uslovi promene, nećemo otvarati Prihvatilište, jer smo imali situaciju prošle godine da je Prihvatilište otvoreno, pa je privremeno zatvoreno i ponovo otvoreno, u zavisnosti od vremenskih uslova - objašnjava Đukanović.

Početak rada Prihvatilišta za beskućnike zavisi od vremenskih uslovaSpas od niskih temperatura u Prihvatilištu za beskućnike tokom zime u proseku pronađe oko 30 korisnika, pretežno starije uzrasne dobi, koje određuje Centar za socijalni rad, dok ostale nadležne službe obezbeđuju ležajeve, obroke, odeću, obuću, lekarske preglede i sve što je potrebno našim najugroženimjim sugrađanima da prebrode ovaj, za njih, najteži period godine.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 3 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 3284

Povezane vesti

Povezane teme

beskućnik

prihvatilište za beskućnike

ilija đukanović

privremeno prihvatilište za beskućnike

krov nad glavom

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.