Komentara: 15
Pregleda: 3180

"Gradska vlast ignoriše apele za otvaranje Privremenog prihvatilišta za beskućnike"

17.12.2020. u 15:19h
Izvor: Subotica.com
"Gradska vlast ignoriše apele za otvaranje Privremenog prihvatilišta za beskućnike"

Aktivisti Združene akcije "Krov nad glavom" Subotica ponovo su se saopštenjem obratili gradskoj vlasti po pitanju otvaranja Privremenog prihvatilišta za beskućnike, navodeći da ni posle dve nedelje nisu dobili odgovor od gradonačelnika Stevana Bakića, predsednika Skupštine grada Balinta Pastora i člana Gradskog veća zaduženog za socijalna pitanja Ilije Đukanovića, kojima su se pismenim putem obratili.

- Vremenski uslovi su se dodatno pogoršali, sinoć je temperatura bila ispod nule, a kriza izazvana pandemijom virusa kovid-19 ne jenjava. Jedina izjava koja se tiče pomenutog apela došla je od strane člana Gradskog veća zaduženog za socijalna pitanja, koji je tom prilikom izjavio da gradske vlasti prate preporuke Zavoda za javno zdravlje i da su uslovi koji treba da se ispune za otvaranje Prihvatilišta za beskućnike da dnevna temperatura bude 7 do 10 stepeni u minusu na nedeljnom nivou. Izjavu smatramo nedostojnom i skandaloznom od činovnika koji je postavljen kako bi radio u interesu naših najugroženijih sugrađana - konstatuju u saopštenju aktivisti ZA "Krov nad glavom" Subotica.

ZA "Krov nad glavom" Subotica postavilo je pitanje gradskim čelnicima - šta je potrebno da se desi kako bi otvorili Prihvatilište za beskućnike? Da li treba čekati da se neko od beskućnika u našem gradu smrzne?

- Smatramo da je zadatak činovnika koji su izabrani na funkcije da štite i rade u interesu svih nas, a to je u slučaju otvaranja Prihvatilišta za beskućnike od vitalnog značaja za ljude bez krova nad glavom. Obezbeđivanje toplog mesta, hrane, vode i uslova za osnovnu higijenu, u zimskim mesecima bukvalno im može spasiti život. Još jednom naglašavamo da su pobrojane potrebe osnovno ljudsko pravo i da apsolutno svako treba da bude zbrinut sa ulice, naročito u kriznim situacijama kao što je pandemija korona virusa. Gradski čelnici treba da pokažu samo malo dobre volje i motivacije, i nađu rešenje finansiranja Prihvatilišta do proleća, kao što su uspeli da novac svih nas umesto u proslavu Nove godine usmere u brigu o ljudima. Uvereni smo da se iz budžetskih rezervi može obezbediti novac za te potrebe - stoji dalje u saopštenju.

"Gradska vlast ignoriše apele za otvaranje Privremenog prihvatilišta za beskućnike"Aktivisti ZA "Krov nad glavom" Subotica pozvali su na odgovornost prema najugroženijim sugrađanima i da Grad dokaže u praksi tvrdnje da vode odgovornu socijalnu politiku.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 3 meseca
Komentara: 15
Pregleda: 3180

Povezane vesti

Povezane teme

privremeno prihvatilište za beskućnike

krov nad glavom

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.