Komentara: 3
Pregleda: 3259
Foto

Počeo XIX festival "Biofest"

11.10.2023. u 14:57h > 15:12
Izvor: Subotica.com
Međunarodni festival organiskih proizvoda “Biofest”, 19. po redu, počeo je danas sa ciljem promocije organske ili ekološke poljoprivrede u Srbiji i regionu kao značajne privredne grane sa aspekta ekonomskog razvoja, zaštite životne sredine i zdravlja ljudi.
Počeo XIX festival "Biofest"

Tokom dvodnevne manifestacije, koju organizuju Udruženje “Teras” i Otvoreni univerzitet, biće predstavljeni organski proizvodi,održana panel diskusija na temu: „Sadašnjost i budućnost organske/održive proizvodnje u regionu“, predstavljena knjiga “Vita organic” Tereze Skenderović…

I ove godine nagrađeni su najbolji te je priznanje za bioproizvod godine pripalo vinariji "Petra" sa Palića za organska vina.

Počeo XIX festival "Biofest"

- Sertifikat o organskoj proizvodnji smo dobili pre dve godine. To je bio dugačak process, od ideje, procesa konverzije do dobijanja sertifikata. Sva vina su nam organska, ne pravimo razliku,  kad smo krenuli u tu proizvodnju odlučili smo da sve ide kao organsko vino – kaže Siniša Radić, glavni vinogradar i podrumar u „Vinariji Petra“. – Organska vina su retka, pogotovo kod nas, u svetu i nije toliko, ali kod nas se ide ka tome da što više vinarija budu organske, ima ih nekoliko u Srbiji. Istovremeno je i zahtevno, mnogo je više ra

da i truda potrebno, ali za dobrobit svih nas se trudimo da napravimo dobro i zdravije vino.

Titulu bio proizvođača godine poneo je Vlada Vozar iz Kisača, na čijem gazdinstvu, na 14 hektara, organskom proizvodnjom se bave 33 godine, a  obrađuju 14 hektara

Počeo XIX festival "Biofest"- Proizvođači organskih proizvoda trebalo bi da smanje paletu proizvoda. Najbolje bi bilo možda jedan, dva proizvoda i da izvozite. Da se zaleću novi proizvođači, ja ne bih savetovao, zato što će doći u klopku, na primer da neće stizati,  a radne snage nema. Sa druge strane, sa manje proizvoda cela porodica može da se posveti tome – savetuje Vozar.

I pored često teške situacije, “Biofest” je uspeo da održi kontinuitet, a i ove godine će ugostiti delatnike u bioproizvodnji iz Republike Srpske i Hrvatske.

Počeo XIX festival "Biofest"- Cilj je da se na jednom mestu okupe distributeri, proizvođači i svi oni koji su deo organske priče i da kroz razgovor dođemo do ideje kako da se unapredi razvoj ovog vida proizvodnje u regionu. Posebno sa aspekta implementacije zelene agende i svih dokumenata koji su utvđeni u Evropskoj uniji, saznaćemo kako je to u Hrvatskoj i Evropskoj uniji, kojoj i mi težimo. Jedna uredba je tamo stupila na snagu, a od 1.januara će i kod nas, videćemo kakvo je iskustvo u primeni te uredbe u Hrvatskoj – objašnjava Snježana Mitrović, rukovodilac organizacionog tima „Biofesta“.

Izvor: Subotica.com
XIX festival "Biofest" XIX festival "Biofest" XIX festival "Biofest" XIX festival "Biofest" XIX festival "Biofest" XIX festival "Biofest" XIX festival "Biofest" XIX festival "Biofest"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 meseci i 5 dana
Komentara: 3
Pregleda: 3259
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.