Komentara: 0
Pregleda: 2024
Foto

Počeo Festival organske proizvodnje „Biofest“

07.10.2020. u 14:22h
Izvor: Subotica.com
Izložbom organskih proizvoda u holu Otvorenog univerziteta dana počeo je „Biofest“, koji će se zbog epidemiološke situacije održati u znatno manjem obimu.
Počeo Festival organske proizvodnje  „Biofest“

Tokom festivala biće predstavljeni rezultati anketnog istraživanja organskih proizvođača, koje je rađeno u okviru "Akcionog plana razvoja organske proizvodnje na teritoriji Vojvodine od 2020. do 2025. godine". Uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, ovaj dokument je uradio Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, u saradnji sa Udruženjem "Terra’s" i Otvorenim univerzitetom, a sve u cilju unapređenja mera podrške organskoj poljoprivredi u pokrajini.

- Cilj donošenja akcionog plana je da se donesu mere i da se vidi na koji način može brže da se razvija organska proizvodnja u Vojvodini.  Ono što smo saznali je da je 90 odsto njih prešlo na organsku proizvodnju da bi sačuvali zdravlje i životnu sredinu, i to je nešto što nas nije iznenadilo – objašnjava Snježana Mitrović, predsednica Udruženja „Terras“. – Više od 70 odsto njih je dobilo subvencije i podsticajna sredstva, a oni koji nisu dobili najčešće nisu ni konkurisali jer je u pitanju refundacija troškova a ne sufunasiranje. To će upravo biti jedan od naših predloga, da izađemo u susret našim organskim proizvođačima sa sufinansiranjem proizvodnje. Visok procenat je i onih koji smatraju da Vojvodina itekako ima potencijala za razvoj organske proizvodnje, ali je 88 odsto njih  koji se bave sa gazdinstvima manjim od deset hektara. Najveći problemi su im što teško dolaze do zaštitnih sredstava za lečenje stoke i većina njih shvata koliko je internet važan, neki već na taj način prodaju svoje proizvode a mnogima je potrebna edukacija.

Počeo Festival organske proizvodnje  „Biofest“Po podacima iz 2018. godine u Vojvoidni je bilo 141 organski proizvođač, ali su se smanjile površine koje se obrađuju sa  oko 6.000 hektara na 5.800.

- U poslednnje tri godine  došlo je do povećanja organske proizvodnje za 50 odsto. Vojvodina je nekada prednjačila, a sada stagnira. Smanjuju se površine ali se povećava broj organskih proizvođača. Oseti se kada iz organske proizvodnje izađe neko sa hiljadu hektara a uđe njih desetak sa malim površinama – dodaje Snježana Mitrović. – Generalno gledano, organska proizvodnja se razvija, a najzastupljenije su žitarice, ali i voće i povrće, jaja..

Počeo Festival organske proizvodnje  „Biofest“

Drugog festivalskog dana održaće se onlajn konferencija na temu "Razvoj ili stagnacija organske proizvodnje u regionu - 30 „Terrasovih“ koraka na organskom putu Srbije".

Izvor: Subotica.com
XVI Međunarodni festival organskih proizvoda "Biofest" XVI Međunarodni festival organskih proizvoda "Biofest" XVI Međunarodni festival organskih proizvoda "Biofest" XVI Međunarodni festival organskih proizvoda "Biofest" XVI Međunarodni festival organskih proizvoda "Biofest" XVI Međunarodni festival organskih proizvoda "Biofest" XVI Međunarodni festival organskih proizvoda "Biofest" XVI Međunarodni festival organskih proizvoda "Biofest"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2024

Povezana vest

Povezane teme

organska poljoprivreda

biofest

organska hrana

festival organskih proizvoda

organska proizvodnja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.