Komentara: 0
Pregleda: 2878
Foto

Počeo 22. „Interetno“ festival

23.08.2023. u 13:47h
Izvor: Subotica.com
Festival kultura sveta „Interetno“ i Etnopolis, festivalski grad, otvorili su svoja vrata u srcu Subotice, gde će se narednih dana, do 26. avgusta, predstaviti folklorne, plesne i muzičke grupe iz Severne Makedonije, Slovačke, Mađarske i Srbije.
Počeo 22. „Interetno“ festival

Zavesu festivala sinoć je tradicionalno  podigla povorka učesnika u narodnim nošnjama, kao i vašar starih zanata koji je otvoren dan ranije.

- Veliko mi je zadovoljstvo što će učesnici i posetioci ovog festivala, pored veoma bogatog kulturnog programa, moći da  uživaju i u brojnim, i kvalitetnim pratećim programima, i što će u „Etnopolisu“ – gradu postavljenom u centru Subotice gde je predstavljeno stvaralaštvo vrhunskih majstora – imati priliku da vide i pomalo zaboravljene rukotvorine u kojima se oslikava istorija naroda sa ovih prostora. Nadam se da ćemo tokom nekoliko narednih festivalskih dana, svojom predusretljivošću i gostoprimstvom, našim dragim gostima pokazati da je Subotica grad otvorenog srca koji sve ljude dobre volje dočekuje raširenih ruku.  Da smo grad opredeljen za zajedništvo i negovanje bogatstva različitosti, i sredina od koje gotovo da nema bolje za promociju interkulturalnosti i međusobnog poštovanja – poručio je gradonačelnik Stevan Bakić na svečanom otvaranju festivala, zahvalivši se Mađarskom kulturnom centru „Nepker” što je uprkos svim izazovima sa kojima se suočavao tokom pripreme ovogodišnjeg festivala, preduzeo sve da organizuje što sadržajniji Interetno festival kako bi potvrdio kvalitet i ugled manifestacije. - Drago što će na ovogodišnjem festivalu, uz drage goste iz Severne Makedonije, Slovačke i Srbije, nastupiti i nama uvek dragi gosti iz Mađarske. I što se Festival i ove godine održava u atmosferi izuzetno dobrih odnosa između Srbije i Mađarske i naših dvaju naroda, odnosa koji, po opštoj oceni, nikada u međusobnoj istoriji nisu bili bolji.  “Interetno” festival  je manifestacija koja daje veoma veliki doprinos kulturnoj ponudi Subotice i razvoju međunarodne kulturne saradnje.Verujem i da će se još jednom potvrditi da muzika ne poznaje granice, da pesma i igra povezuje ljude bez obzira na njihovu nacionalnu i versku pripadnost i boju kože. I da je saradnja između mladih iz zemalja regiona i sveta jedan od najboljih načina za jačanje prijateljskih odnosa naših naroda.

Počeo 22. „Interetno“ festivalPočeo 22. „Interetno“ festivalPo rečima Bele Bodrogija, direktora festival, “Interetno” je ove godine dobio sertifikat CIOFF-a (Međunarodni savet organizacija festivala folklora i tradicionalne kulture) , koji u našoj zemlji ima još samo niški Međunarodni studentski festival folklora.

- Iskoristiću ovu priliku i da vam sa ponosom pokažem sertifikat koji je “Interetno” festival ove godine dobio od CIOFF-a. To znači da u našoj zemlji postoje samo dva festivala koji ispunjavaju sve uslove koji su propisani od strane CIOFF-a. Veoma smo ponosni zbog toga. Posebno se zahvaljujem Gradu Subotici, kao suorganizatoru ovog festivala, i gradonačelniku Stevanu Bakiću koji ne samo rečima, već i delima uvek podržava Interetno festival, kao i rad Mađarskog kulturnog centra “Nepker” – dodao je Bodrogi.

Počeo 22. „Interetno“ festival

Izvor: Subotica.com
Interetno 2023 - Etnopolis, defile učesnika i svečano otvaranje Interetno 2023 - Etnopolis, defile učesnika i svečano otvaranje Interetno 2023 - Etnopolis, defile učesnika i svečano otvaranje Interetno 2023 - Etnopolis, defile učesnika i svečano otvaranje Interetno 2023 - Etnopolis, defile učesnika i svečano otvaranje Interetno 2023 - Etnopolis, defile učesnika i svečano otvaranje Interetno 2023 - Etnopolis, defile učesnika i svečano otvaranje Interetno 2023 - Etnopolis, defile učesnika i svečano otvaranje
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 meseci i 3 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 2878
Povezane teme

interetno

interetno festival

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.