Komentara: 74
Pregleda: 14265

Počelo obeležavanje Badnjeg dana

06.01.2014. u 12:37h
Izvor: Subotica.com
Tradicionalnim organizovanim odlaskom u ranim jutarnjim časovima u seču badnjaka u šumu na Makovoj sedmici, Srpski kulturni centar „Sveti Sava“ i Srpska pravoslavna crkvena opština, kao i oni građani koji obeležavaju Božić po julijanskom kalendaru počeli su obeležavanje Badnjeg dana.
Počelo obeležavanje Badnjeg dana

Program obeležavanja Badnjeg dana počeo je od ranih jutarnjih časova kada se ispred crkve Vaznesenja Gospodnjeg okupio veliki broj građana koji su zatim u 8 časova svojim vozilima u koloni krenuli u organizovanu tradicicionalnu seču badnjaka na Makovu sedmicu.

Građani koji su se kretali u koloni vozila koja je krenula iz centra grada susreli su se sa još većom grupom koja je stigla ranije kako bi prisustvovali obredu osveštanja badnjaka.

Pola časa kasnije povorka je krenula nazad prema gradu, ovaj put putanjom kroz ulicu Jovana Mikića, zatim Segedinskim putem prema gradu, kroz ulicu Đure Đakovića pa sve do polazne tačke - crkve Vaznesenja Gospodnjeg.

Počelo obeležavanje Badnjeg dana

Počelo obeležavanje Badnjeg dana

Počelo obeležavanje Badnjeg dana

Nastavak obeležavanja Badnjeg dana nastavlja se u 16:45 kada sledi okupljanje u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg, zatim u 17 časova polazak litije iz ovog hrama u centar grada (Gradski trg, ispred zgrade Narodnog pozorišta) gde će se obaviti posvećenje i paljenje badnjaka uz prigodan kulturno-umetnički program.

Litija kreće iz hrama (17h) i kretaće se trasom na potezu od Zmaj Jovine ulice, kroz ulicu Đure Đakovića pa do zgrade "Jadran", kroz Korzo i na glavni Gradski trg.

U 21 čas, u Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“ održaće se tradicionalno guslarsko veče na kojem će nastupiti guslari Željko Čurović, Đorđije Tanović i Saša Laketić.

Počelo obeležavanje Badnjeg dana

Čestitke gradonačelnika i predsednika Skupštine

Čestitku građanima koji sutra slave Božić uputio je gradonačelnik Subotice Jene Maglai: "Svim sugrađanima koji praznik Hristovog rođenja slave po julijanskom kalendaru, najiskrenije čestitam nastupajući Božić. Želim da radost i slavlje ispuni vaše domove i donese ljubav, mir i blagostanje u porodicama. Mir Božji, Hristos se rodi!"

Svoje želje Subotičanima uputio je i predsednik Skupštine grada Subotice, prof. dr Radmilo Todosijević: - "Svim našim sugrađanima koji Božić slave po julijanskom kalendaru čestitam ovaj veliki hrišćanski praznik i želim da ga provedu u krugu porodice i prijatelja, u dobrom zdravlju i raspoloženju. Neka vam Božić i predstojeća godina donesu ličnu i porodičnu sreću, zdravlje, mir, blagostanje i uspeh. Mir Božji, Hristos se rodi!"

Čestitkama se pridružuje i uredništvo sajta subotica.com.

Izvor: Subotica.com
Seča badnjaka Seča badnjaka Seča badnjaka Seča badnjaka Seča badnjaka Seča badnjaka Seča badnjaka Seča badnjaka
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 3 meseca
Komentara: 74
Pregleda: 14265

Povezane vesti

Povezane teme

seča badnjaka

badnji dan

paljenje badnjaka

crkva vaznesenja gospodnjeg

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.