Komentara: 0
Pregleda: 2747

Počelo 8. Pojedinačno prvenstvo Srbije za šahiste

08.04.2014. u 12:40h
Izvor: subotica.rs
U Subotici je juče počelo 8. Pojedinačno prvenstvo Srbije u šahu uz učešće 12 šahista, osam velemajstora i četiri internacionalna majstora. Šampionat Srbije svečano je otvorio gradonačelnik Subotice Jene Maglai, povlačenjem prvog poteza u partiji između Nikole Sedlaka i Igora Miladinovića. Pojedinačno prvenstvo Srbije u šahu igra se do 17. aprila 2014. godine, u velikoj sali Mađarskog kulturnog centra „Nepker“.
Počelo 8. Pojedinačno prvenstvo Srbije za šahiste

U ime organizatora, Šahovskog saveza Srbije (ŠSS) i Šahovskog saveza Vojvodine (ŠSV), prisutnima se obratio predsednik ŠSS, Miroslav Kopanja. On je naglasio da Subotica pruža odlične uslove za ovako značajno takmičenje.

– Imamo izvanredne uslove u Subotici. Podršku organizatora, Šah kluba 'Spartak', Lokalne samouprave grada Subotice i subotičkih privrednika, tako da bismo u ovom gradu već u ovoj godini mogli da organizujemo još neka važna takmičenja. Šampionat je veoma kvalitetan, za titulu se bore naši poznati šahisti, a biće to i sjajna provera pred izbor naše državne reprezentacije koja će nas ove godine predstavljati na Šahovskoj olimpijadi čiji će domaćin biti grad Tromso, u Norveškoj, istakao je Kopanja.

Gradonačelnik Maglai je izarazio zadovoljstvo što je Subotica posle 14 godina ponovo domaćin najelitnijeg takmičenja u šahu u našoj državi.

- Biti domaćin jednog ovako značajnog takmičenja za nas je čast, ali i izazov da na kvalitetan način organizujemo jedno državno prvenstvo. Šah je sport koji je nažalost nedovoljno cenjen, mada bi, s obzirom na to da je i igra koja kod mladih razvija intelekt, trebalo da bude društveno daleko priznatiji, naglasio je Jene Maglai.

On je učesnicima Prvenstva poželeo dobrodošlicu i prijatan boravak u Subotici, a šahistima i dobre rezultate i što bolji plasman.

Na 8. Pojedinačnom prvenstvu Srbije u šahu takmiče se dva Subotičana, velemejstor Nikola Sedlak i internacionalni majstor Novak Čabarkapa. Jedan od favorita, pogotovo iz ugla subotičkih poznavalaca drevne veštine, je i Nikola Sedlak.

- Očekujem da ću pružiti najbolju igru. Imam veliki motiv što igram u Subotici, na domaćem terenu, gde sam i osvojio titulu omladinskog državnog prvaka. Pre četiri godine sam već bio seniorski prvak, a sada bih voleo da to ponovim i u svom rodnom gradu. Neće biti lako, konkurencija je veoma jaka, ali smatram da je nekoliko igrača ipak sa nešto većim šansama, rekao je Sedlak.

On nije krio zadovoljstvo što je u konkurenciji 12 najboljih igrača i njegov mladi saigrač iz ŠK „Spartak“ Novak Čabarkapa.

- Novak će imati priliku da igra protiv najboljih velemajstora, da se čeliči. Verujem da će igrati dobro i da će čak iznenaditi mnoge igrače koji jurišaju i na sam vrh, smatra Nikola Sedlak.

Mečevi svakog dana počinju u 15,30 časova, osim završnog takmičarskog dana kada je početak u 11 časova. Igra se 11 kola po Bergerovom sistemu, svako sa svakim.

Obezbeđen je nagradni fond od 410.000 dinara, a pobedniku dobija novčanu nagradu od 120.000 dinara. Takođe, sve partije će se uživo prenositi preko internet stranice Šahovskog saveza Srbije.

Svečanom otvaranju prisustvovali su predsednik Skupštine grada Ilija Maravić, član Gradskog veća zadužen za sport, omladinu i turizam Vjekoslav Ostrogonac, predsednik Severnobačkog upravnog okruga Dragi Vučković, članovi Izvršnog odbora ŠSS i ugledni privrednici iz našeg grada.

Ceremonija svečanog otvaranja Prvenstva otpočela je himnom „Bože pravde“ u izvođenju subotičkog Mešovitog omladinskog hora, a u prigodnom kulturno-umetničkom prograamu učestvovali su Ženska pevačka grupa MKC „Nepker“ i solistkinja Tamara Babić.

Za titulu pojedinačnog šampiona Srbije će se boriti velemajstori Miloš Perunović, Robert Markuš, Igor Miladinović, Nikola Sedlak, Branko Damljanović, Dušan Popović, Borko Lajthajm i Aleksandar Inđić, te intermajstori Nikola Nestorović, Dejan Nestorović, Ivan Šarenac i Novak Čabarkapa.

Na takmičenju su trebali da učestvuju i velemajstori Boban Bogosavljević i Miroslav Miljković, ali su oni odustali veče pred početak takmičenja.

Posle otvaranja odigrano je prvo kolo u kojem su oba Subotičana remizirali. Sedlak je remizirao u partiji protiv Miladinovića, a Čabarkapa u duelu sa Popovićem.

Izvor: subotica.rs
Postavljeno pre 10 godina i 2 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 2747

Povezane vesti

Povezane teme

prvenstvo u šahu

šah klub Spartak

jene maglai

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.